Εκατομμύρια στον αέρα επί Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Ο διαγωνισμός-φιάσκο για την προμήθεια έξι περιπολικών σκαφών του Λιμενικού. Εκατομμύρια ευρώ κοινοτικού χρήματος έχασε η χώρα μας, τα οποία προορίζονταν για την προμήθεια έξι σκαφών του Λιμενικού Σώματος.

του Βαγγέλη Τριάντη 

Η ανάθεση, έπειτα από διαγωνισμό που διενεργήθηκε επί υπουργίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αποδείχτηκε φιάσκο σε μια περίοδο που οι ανάγκες του ΛΣ είναι αυξημένες εξαιτίας των προσφυγικών ροών.

Το 2013 το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια έξι σκαφών για τις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Επρόκειτο για έξι περιπολικά σκάφη θαλάσσιας επιτήρησης τύπου POB-24G, μήκους 24,76 μ. και πλάτους 6,44 μ., με δυνατότητα μεταφοράς μέχρι και 25 ατόμων το καθένα. Το έργο χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερης σπουδαιότητας, ενώ στην τότε ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας επικρατούσε πανηγυρικό κλίμα. Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι η προμήθεια των συγκεκριμένων σκαφών θα αναβάθμιζε σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα της ελληνικής ακτοφυλακής και θα συνέβαλε «στην επίτευξη της βέλτιστης επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και συνολικά στη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας».

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2014, επί υπουργίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και ως ανάδοχος ορίστηκε η Montmontaza-Greben d.o.o. Πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα την Κροατία, η οποία, όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της, λειτουργεί από το 1948. Μάλιστα φέρεται να είχε και μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς πάνω από το 70% της συνολικής παραγωγής της εξαγόταν στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Το ποσό για την προμήθεια των έξι σκαφών ανερχόταν βάσει της σύμβασης σε 13,387 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 75% προερχόταν από κοινοτική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 25% από τον εθνικό προϋπολογισμό. Μάλιστα η εταιρεία, σύμφωνα με όσα όριζε η απόφαση κατακύρωσης για την προμήθεια των σκαφών, την οποία υπογράφει ο κ. Βαρβιτσιώτης, θα ελάμβανε ως προκαταβολή το 50% του συνολικού τιμήματος και το υπόλοιπο ποσό «μετά την ολοκλήρωση της οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής και την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου». Με λίγα λόγια, η εταιρεία εισέπραξε ως προκαταβολή σχεδόν 7 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.

Δείτε περισσότερα στο documentonews.gr