Newsroom

Newsroom

Εκατομμύρια ευρώ χαμένα στο βωμό του ιντερνετικού τζόγου

Εταιρείες-οχήματα για την είσοδο μεγάλων παικτών στην εγχώρια αγορά, απώλεια εσόδων εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό κράτος, φορολογικές παραβάσεις, ευνοούνται…

internet

Εταιρείες-οχήματα για την είσοδο μεγάλων παικτών στην εγχώρια αγορά, απώλεια εσόδων εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό κράτος, φορολογικές παραβάσεις, ευνοούνται από την ανεπάρκεια του νόμου πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά του ιντερνετικού στοιχήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Ο λόγος; Το άνοιγμα της αγοράς του ιντερνετικού στοιχήματος στην Ελλάδα, ο τζίρος της οποίας εκτιμάται σε περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Το καλοκαίρι η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή σχετικό νόμο, με τον οποίο υποτίθεται ότι θα ρυθμίζονταν το θέμα της αδειοδότησης του ιντερνετικού στοιχήματος. Πρόκειται για το νόμο 4002/2011, σύμφωνα με τον οποίο όσες εταιρείες επιθυμούν, θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση να φορολογηθούν αναδρομικά για τα έτη 2010 και 2011.

Επιπλέον ο νόμος προέβλεπε τη φορολόγηση με 30% επί του ποσοστού των μεικτών τους κερδών, καθώς επίσης και τη φορολόγηση με 10% από τα κέρδη των νικητών.

Από το “παράθυρο” οι μεγάλοι παίκτες

Το νομοσχέδιο όμως δε βρήκε ευήκωα ώτα μεταξύ των μεγάλων παικτών της αγοράς στοιχήματος. Οι εταιρείες που τελικά έλαβαν προσωρινή άδεια δραστηριοποίησης ανήλθαν σε 24. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα μεγάλα ονόματα της αγοράς, όπως για παράδειγμα η William Hill, η Bwin, η Betfair, Sportingbet κτλ, οι οποίες καταλαμβάνουν γύρω στο 80% του συνολικού πονταρίσματος της αγοράς.

Ως δικαιολογία παρουσιάστηκε το γεγονός της αναδρομικής τους φορολόγησής για τα έτη 2010 και 2011, όπως επίσης και η φορολόγηση με 30% επί των μεικτών τους κερδών.
Ωστόσο αυτό αποτελεί τη μία μόνο όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη έχει να κάνει με κάποια επιμέρους χαρακτηριστικά των εταιρειών αυτών, καθώς επίσης και τις ευθύνες της πολιτείας τόσο με τη λειτουργία όσο και με την αδειοδότησή τους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.koutipandoras.gr, αρκετές από αυτές τις εταιρείες δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από «δούρειους ίππους» για την είσοδο των μεγάλων παικτών στην ελληνική αγορά, δίχως την παραμικρή επιβάρυνση.

Και κυρίως δίχως τη φορολογική επιβάρυνση των δύο προηγούμενων χρόνων.

Το σχέδιο είναι απλό. Οι μικρές εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί μπαίνουν στην αγορά, δραστηριοποιούνται για κάποιο χρονικό διάστημα και ξαφνικά περνούν στα χέρια των μεγάλων της αγοράς.

Φορολογικές παραβάσεις

Το θέμα όμως δε σταματά εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.koutipandoras.gr, για αρκετές από τις εταιρείες αυτές έχουν διαπιστωθεί φορολογικές παραβάσεις από προηγούμενα έτη.

Και το ερώτημα που τίθεται, είναι πως η ελληνική πολιτεία παρείχε αδειοδοτήσεις, από τη στιγμή που εκκρεμούν φορολογικές υποθέσεις. Εκτός και αν μπροστά στη γενικότερη φρενίτιδα που κυριαρχεί στο υπουργείο Οικονομικών για την τόνωση των δημοσίων εσόδων, η ορθή λειτουργία της αγοράς του τζόγου περνά σε δεύτερη μοίρα.

Από την άλλη κάποιες από τις αδειοδοτημένες εταιρείες προέρχονται και από χώρες εκτός ΕΕ, όπως για παράδειγμα το Κουρασάο το οποίο αποτελεί πρώην ολλανδική αποικία, προκαλώντας επίσης πολλά ερωτηματικά.

Διαφυγόντα έσοδα

Ωστόσο το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με την αδειοδότηση των εταιρειών αυτών αλλά και με τα έσοδα που θα μπορούσε να είχε εισπράξει το ελληνικό δημόσιο. Παρόλο που ο νόμος ψηφίστηκε από τον περασμένο Αύγουστο και οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν εδώ και μήνες να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επίσημα, τίποτε δεν έχει προχωρήσει.

Ως αποτέλεσμα τα διαφυγόντα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο εκτιμώνται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Ουδείς από την επίσημη πολιτεία φρόντισε να ενημερώσει τις φορολογικές και διωκτικές αρχές ότι οι εταιρείες αυτές, πλέον, είναι νόμιμα αδειοδοτημένες και μπορούν να λειτουργήσουν.

Κάποιες τυπικές διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, ή την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου των Παιγνίων (ΕΕΕΠ) παραμένουν ακόμη στα αζήτητα, όπως το να δηλώσουν στην ΕΕΕΠ τις εμπορικές επωνυμίες (brands) και τους ιστότοπους μέσω των οποίων θα προσφέρουν στους παίκτες τις συγκεκριμένες on line υπηρεσίες.

Ή ακόμη ότι επιτρέπεται η ατομική πρόσβαση και η συναλλαγή και από τα ηλεκτρονικά μέσα και συσκευές που έχουν τη δυνατότητα νόμιμης σύνδεσης με το διαδίκτυο από οποιοδήποτε σημείο στην Ελληνική επικράτεια ανεξάρτητα αν είναι ιδιωτικός ή δημόσιος χώρος.

Αντί για έσοδα από την αγορά του ιντερνετικού στοιχήματος η Ελληνική πολιτεία επιλέγει περικοπές μισθών και συντάξεων, όπως επίσης και βαρύτατα χαράτσια.

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο