Newsroom

Newsroom

Εκατομμύρια εργαζόμενοι μετανάστες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους λόγω πανδημίας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε όλον τον κόσμο υπάρχουν 164 εκατομμύρια εργαζόμενοι μετανάστες και αντιστοιχούν στο 4,7% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού

metanastes1 0

Αμέτρητες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας που αρχίζουν να ξεδιπλώνονται με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς στον παγκόσμιο χάρτη.

Για μια ακόμη φορά, αυτοί που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένοι και σε αυτή τη κρίση είναι οι άνθρωποι της εργατικής τάξης, με ένα κομμάτι της, μάλιστα, να εκτοπίζονται από κάθε μορφής προστασία των επιπτώσεών της. Δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους μετανάστες, δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους λόγω πανδημίας.

Εργαζόμενοι σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας και στην πρώτη γραμμή της έκθεσης απέναντι στον κορονοϊό, εργάτες γης, εργαζόμενοι σε καταστήματα και σουπερμάρκετ, στην φροντίδα ηλικιωμένων, την καθαριότητα, ντελίβερι και μεταφορείς έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αντιμέτωποι με την ανεργία και τη φτώχεια που μαστίζει τις χώρες τους. Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν 164 εκατομμύρια εργαζόμενοι μετανάστες και αντιστοιχούν στο 4,7% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Γι’ αυτούς τους «αόρατους», η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την εργασία απηύθυνε σήμερα έκκληση στις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν εργαζομένους, πολλοί εκ των οποίων έχασαν τη δουλειά τους εν μία νυκτί, στα μέτρα κοινωνικής προστασίας και να τους ενσωματώσουν και πάλι στην αγορά εργασίας της χώρας τους, ανέφερε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Μανουέλα Τομέι, διευθύντριας του τμήματος συνθηκών εργασίας και ισότητας της ILO, η οποία έκανε λόγο για «εν δυνάμει κρίση μέσα στην κρίση», αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία των εμβασμάτων για τις οικογένειες των μεταναστών αλλά και για τις οικονομίες στις πατρίδες τους. Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπει μείωση κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια στα εμβάσματα έως τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ILO, μόνο στη Νότια Ασία επέστρεψαν σχεδόν ένα εκατομμύριο μετανάστες εργαζόμενοι. Ανάμεσά τους βρίσκονται 500.000 Νεπαλέζοι, που επέστρεψαν από την Ινδία, πάνω από 250.000 Μπαγκλαντεσιανοί από τη Μέση Ανατολή, 130.000 Ινδονήσιοι, 100.000 υπήκοοι της Μιανμάρ και 50.000 Φιλιππινέζοι, κυρίως ναυτικοί. Μόνο στην Αιθιοπία αναμένεται να επιστρέψουν έως τα τέλη του έτους σχεδόν μισό εκατομμύριο μετανάστες.