Το ΕΚ θεσπίζει βραβείο δημοσιογραφίας «Caruana Galizia»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσπίζει βραβείο δημοσιογραφίας προς τιμήν της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια

1440x810 cmsv2 a6590660 cf00 5755 826f 822856a60d13 4833704

«Το ΕΚ θεωρεί το ζήτημα της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο ζωτικής σημασίας για τις δημοκρατικές κοινωνίες και ιδιαιτέρως της προστασίας των δημοσιογράφων που ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΚ.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, 13.30-14.00 (ώρα Ελλάδος), με τη συμμετοχή του γιού της δολοφονημένης δημοσιογράφου, Άντριου, από το Σπίτι της Ευρώπης στην Μάλτα. Συντονιστές θα είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χέιντι Χαουτάλα (Πράσινοι, Φινλανδία) και ο ευρωβουλευτής Νταβίντ Κάζα (ΕΛΚ, Μάλτα).

Η διαχείριση του βραβείου θα πραγματοποιείται από ανεξάρτητο συνεργάτη-μέσο ενημέρωσης με έδρα την ΕΕ, προκειμένου να προστατευθεί η ανεξαρτησία του βραβείου και το έργο των ΜΜΕ.

Σύντομα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής ενός ανεξάρτητου οργανισμού ο οποίος θα καθορίσει λεπτομερώς τα κριτήρια για την απονομή του βραβείου και θα αποφασίσει ποιοι θα συμμετάσχουν στην κριτική επιτροπή. Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την επιλογή του οργανισμού αυτού θα προκηρυχθεί πριν από το τέλος του 2020.

Η ετήσια τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε ημερομηνία κοντινή με την επέτειο του θανάτου της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτζια.

Υπενθυμίζεται ότι η Καρουάνα Γκαλίζια ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος και blogger, η οποία δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου 2017. Εξειδικευόταν στην ερευνητική δημοσιογραφία και έκανε ρεπορτάζ για την κυβερνητική διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…