Ένας χρόνος κυβέρνηση ΝΔ: Είναι σίγουρα φιλελεύθεροι;

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και κατόπιν της ιχνηλάτησης των έως τώρα «φιλελεύθερων» κυβερνητικών αποτυπωμάτων ένα ερώτημα κυριαρχεί στη συλλογική σκέψη: Είναι σίγουρα φιλελεύθεροι;

4974550

«Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός» δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Μάιο, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με στελέχη του επιχειρείν. Ακόμα και θεμελιώδεις όροι της πολιτικής επιστήμης έχουν αλλοιωθεί ως συνέπεια της κοινωνικοπολιτικής εξέλιξης. Ωστόσο, τέτοιες θεωρητικές μπαγαποντιές από τον πρωθυπουργό που απαγορεύει τις συναθροίσεις, επαναφέρει ιδιώνυμα και ποινικοποιεί τη «ριζοσπαστικοποίηση», ούτε σε εγχειρίδιο πολιτικών απατεώνων δεν γράφονται.

Η αίσθηση ασφάλειας που παρέχει ο προικοδοτημένος μιντιακός θώλος, επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετεί τον εαυτό του σε όποιο σημείο του πολιτικού χάρτη κρίνει ανάλογα με τις ανάγκες της συγκυρίας. Πότε χαρακτήρισε τα πεπραγμένα του σοσιαλιστικά; Όταν μοίρασε τη φτώχεια των 534 ευρώ εν μέσω πανδημίας. Μπορεί οι πολιτικές που συμπυκνώνονται σε άρθρα νομοσχεδίων να οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι λάτρης της αυταρχικής διακυβέρνησης με εμμονή στο συγκεντρωτισμό και σε πρακτικές ασύλληπτες ακόμα και για τον Όργουελ, όμως, ο πρωθυπουργός μπορεί ανενόχλητος να υποστηρίζει ότι πρεσβεύει τη «Δημοκρατία της πειθούς». Λανσάρει εργαλειακά τον εαυτό του ως κεντρώο, υπέρμαχο του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της διεύρυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υποκρισίας η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της σεξουαλικής προτίμησης στενού του συνεργάτη. Αν ο πρωθυπουργός στηρίζει – και καλά θα έκανε αν αυτό γινόταν με ειλικρινείς όρους – τον ομοφυλόφιλο σύμβουλό του, τότε πώς επέτρεψε στον υπουργό και αντιπρόεδρο του κόμματος να καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας… ΕΔΕ για την ΕΔΕ των αστυνομικών που συμμετείχαν στο λιντσάρισμα του Ζακ; Πώς αποδέχεται την πολιτική παρουσία του έτερου πρώην συνοδοιπόρου του Καρατζαφέρη, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος είχε στείλει εξώδικο στον αρχηγό της ΕΛΑΣ για την ίδια υπόθεση; Για να μη θυμηθούμε την άποψη περί εξωγήινων του Υμηττού, η οποία είχε διατυπωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Θα μπορούσε να προστεθεί και το πώς ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβανόταν τον αυτοπροσδιορισμό με όρους ετεροπροσδιορισμού, αλλά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μην συνειδητοποιήσει ούτε και τώρα τι ακριβώς είπε.

Η πολιτική βούληση και κατεύθυνση της εκάστοτε κυβέρνησης αποτυπώνεται -κυρίως- στα νομοσχέδια και τη διαχείριση του κρατικού μηχανισμού. Ας ψηλαφήσουμε τα νομοθετικά «επιτεύγματα» των «φιλελεύθερων»:

1. Κατ’ εικόνα των νομοθετικών διαταγμάτων της Χούντας, το προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιστέλλει το δικαίωμα της συνάθροισης μέσω της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, ενώ θεσπίζει κακέκτυπο του Βενιζελικού ιδιώνυμου αδικήματος. Ταυτόχρονα, απαγορεύει τις αντισυγκεντρώσεις και εισάγει στο δίκαιο της χώρας την ποινικοποίηση της ριζοσπαστικοποίησης, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αρνείται την απάλειψη του όρου.

2. Τα πνευματικά ακκίσματα της Νίκης Κεραμέως με τους «ιεροδιδασκάλους» είχαν ως αποτέλεσμα την επαναφορά του εκκλησιασμού, της διαγωγής στα απολυτήρια αλλά και την απόπειρα μετατροπής της σχολικής αίθουσας σε reality. Πρώτο μέλημα δε της υπουργού, ήταν η κατάργηση του ασύλου ένα μήνα μετά τις εκλογές.

3. Ούτε ο Νότης Μηταράκης, ούτε ο αν. υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Γιώργος Κουμουτσάκος, δεν αρνούνται την παραβίαση διεθνών συνθηκών και θεμελιωδών δικαιωμάτων ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες. Η επίσπευση της διαδικασίας ασύλου με νομοθετικά «ράβε, ξήλωνε», push back και υδάτινος φράχτης στο Αιγαίο, όπως επίσης εγκατάλειψη πιστοποιημένων προσφύγων στο έλεος του όποιου Θεού αντανακλούν το εύρος του κυβερνητικού «φιλελευθερισμού». Εξάλλου, πριν λίγους μήνες δεν υπήρχε καν υπουργείο Μετανάστευσης…

Σε επίπεδο διαχείρισης, τα «ανδραγαθήματα» των ΜΑΤ τον τελευταίο χρόνο αποτελούν γαλόνια «φιλελευθερισμού» στην επωμίδα της κυβέρνησης. Ας ανατρέξουμε, λοιπόν, στο ημερολόγιο της ντροπής:

5/7/2020 Σκορπώντας τρόμο, οι άνδρες των ΜΑΤ εκκένωσαν την πλατεία Βικτωρίας από τους πρόσφυγες που είχαν βρει κατάλυμα μετά το διωγμό από δομές και hot spots. Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή, έρχονται λίγους μήνες μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια, με την οποία αντί για… τρομοκράτες συνελήφθησαν γυναικόπαιδα.

9/5/2020 Λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός δηλώσει «φιλελεύθερος», τα ΜΑΤ ξυλοκοπούσαν πολίτες στα στενά της Κυψέλης, προκαλώντας κατάγματα και μώλωπες ακόμα και σε ανυποψίαστους περαστικούς. Αιτία; Η παραβίαση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Βέβαια, στα εγκαίνια της πλατείας Ομονοίας ή στην αποκάλυψη του αγάλματος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που επικράτησε το αδιαχώρητο, αντί για κρότου λάμψης, άστραψαν τα φλας.

27/4/2020 Αυτόπτης μάρτυρας κατέγραψε με το κινητό του τον τραμπουκισμό μοτοσικλετιστή από άνδρες ασφαλείας υψηλά ιστάμενου κυβερνητικού αξιωματούχου. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, έχει διατυπώσει ευθέως την άποψη ότι οι κουτσαβάκηδες είναι μέλη της φρουράς του διευθυντή του Μαξίμου και ανιψιού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Μέχρι στιγμής, καμία σαφή εξήγηση δεν έχει δοθεί από την πλευρά της πλειοψηφίας.

25/2/2020 Η ανελέητη καταστολή που ασκήθηκε στους νησιώτες είναι από τα «κοσμήματα» της «φιλελεύθερης» διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενώ προεκλογικά ο πρωθυπουργός δεσμευόταν για αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά, όχι μόνο προχωρά στην ίδρυση νέων δομών με επιτάξεις, αλλά εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες, ξυλοφορτώνοντας τους πολίτες που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

11/1/2020 «Επιχείρηση Κουκάκι». Τον περασμένο Δεκέμβρη έγινε αντιληπτό ότι οι ταράτσες των σπιτιών δεν αποτελούν ιδιωτική ιδιοκτησία, αλλά… κοινόχρηστους χώρους. Το στιγμιότυπο με τις φωνές του Δημήτρη Ινδαρέ με την κουκούλα περασμένη στο κεφάλι του έχει μείνει ανεξίτηλο στη συλλογική μνήμη. Και όπως κάθε «φιλελεύθερο» καθεστώς που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και εδώ αντί για ανάληψη ευθυνών, ακολούθησε η κατασυκοφάντηση των παιδιών του σκηνοθέτη.

15/12/2019 Σοκάρει η απόπειρα ξεγυμνώματος και εξευτελισμού 20χρονης καταμεσής της Πατησίων από άνδρες των ΜΑΤ. Διαβάστε τι ανέφερε η ίδια στο documentonews.gr: «Στον δρόμο για τη στάση του λεωφορείου στην Πατησίων μια διμοιρία τη σταματάει για εξακρίβωση στοιχείων. Η ίδια συνεργάζεται και αφού της έψαξαν την τσάντα, την ενημερώνουν ότι θα της γίνει σωματικός έλεγχος. Άνδρες των ΜΑΤ την έπιασαν στα χέρια και στα πόδια και φώναξαν μια γυναίκα αστυνομικό να επαναλάβει ενδελεχώς τον έλεγχο. Η Λ.Μ. καταγγέλλει ότι η αστυνομικός την έπιανε επίμονα σε μέρη που δεν χρειαζόταν, φέρνοντάς τη σε φοβερά άβολη θέση. Όταν μάλιστα έπιασε τη σερβιέτα που φορούσε η 20άχρονη μέσα από το εσώρουχό της, της ζήτησε επιτακτικά να γδυθεί. Μέσα στον δρόμο! Στην οδό Πατησίων!».

11/11/2019 Μετά την κατάργηση του ασύλου, η κυβέρνηση έδειξε τα δόντια της στη φοιτητική κοινότητα. Τα ΜΑΤ εγκλώβισαν σπουδαστές στην ΑΣΟΕΕ, τους «ψέκασαν» και τους έδειραν εισβάλλοντας στον πανεπιστημιακό χώρο.

Μετά την ιχνηλάτηση των έως τώρα «φιλελεύθερων» κυβερνητικών αποτυπωμάτων ένα ερώτημα κυριαρχεί στη συλλογική σκέψη: Είναι σίγουρα φιλελεύθεροι;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…