Εισπρακτικές εταιρείες σε ρόλο "νταβατζήδων" και "ντετέκτιβ" για…λογαριασμό της ΔΕΗ

Πρόσκληση σε δικηγορικά γραφεία κάνει η ΔΕΗ για την παροχή νομικών υπηρεσιών διεκδίκησης απαιτήσεων από ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, τα οποία θα έχουν…

Πρόσκληση σε δικηγορικά γραφεία κάνει η ΔΕΗ για την παροχή νομικών υπηρεσιών διεκδίκησης απαιτήσεων από ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, τα οποία θα έχουν και το δικαίωμα να ψάξουν αν οι οφειλέτες έχουν περιουσιακά στοιχεία, εφόσον δεν ευοδώσουν οι εξωδικαστικές διαδικασίες.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ αναζητά, μέσω διαγωνισμού, να προσλάβει πέντε έως δέκα περίπου νομικά γραφεία, τα οποία έχουν εμπειρία στην εξωδικαστική και δικαστική διεκδίκηση απαιτήσεων για να αναλάβουν τις υποθέσεις είσπραξης οφειλών, που θα χειρισθούν αρχικά υποθέσεις περίπου 10.000 ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι πελατών της στην Περιφέρεια Αττικής και αργότερα θα επεκταθεί και σε όλες τις περιφέρειες.  

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, με πολλούς καταναλωτές να έχουν αλλάξει κατοικία ή να έχουν άλλο όνομα στην νέα ηλεκτροδότηση ή επιχειρήσεις να έχουν αλλάξει έδρα, κλείσει κλπ. Έτσι,  τα νομικά γραφεία αναλαμβάνουν και το ρόλο το “ντετέκτιβ”. Σύμφωνα με το διαγωνισμό, οι δικηγόροι θα εντοπίζουν τον οφειλέτη (ακόμη και αν έχει αλλάξει διεύθυνση χωρίς ενημέρωση), θα επικοινωνούν μαζί του με στόχο την διαπραγμάτευση και την εξωδικαστική διευθέτηση, δηλαδή υπαγωγή σε διακανονισμό της οφειλής/ρύθμιση σε δόσεις και στο τέλος την είσπραξη, με χρονικό περιθώριο τους δύο μήνες.

Στο δεύτερο στάδιο, όμως, υπάρχει η δικαστική διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπου εκεί τα δικηγορικά γραφεία θα έχουν δικαίωμα να ψάξουν αν οι οφειλέτες έχουν περιουσιακά στοιχεία ιδίως σε Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία. Ωστόσο, το δικηγορικό γραφείο δεν θα  προχωρεί στη δικαστική διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών αγνώστου  διαμονής.

Πάντως, όπως διευκρινίζεται από τη ΔΕΗ ότι θα συντρέχει περίπτωση σύγκρουσης καθηκόντων για τους αναδόχους που θα επιλεγούν εάν στον κατάλογο των καταναλωτών – οφειλετών που θα τους έχει κοινοποιήσει η ΔΕΗ, περιλαμβάνονται και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι συγχρόνως οφειλέτες άλλων υφισταμένων πελατών του Αναδόχου (πχ Τραπεζών, εταιρειών, επιχειρήσεων κοινής ωφελείας), πολύ δε περισσότερο τυχόν ανταγωνιστικών της ΔΕΗ εταιρειών και ο Ανάδοχος έχει ήδη προβεί ή πρόκειται να προβεί σε ενέργειες εναντίον τους για τη διεκδίκηση των οφειλών τους. Εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση, ο Ανάδοχος θα υποχρεούται να ενημερώνει αμελλητί τη ΔΕΗ, η οποία διατηρεί το δικαίωμα αφαίρεσης των συγκεκριμένων υποθέσεων από τον κατάλογο που έχει αναθέσει στον Ανάδοχο.

Στα “χέρια” των εισπρακτικών τα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών της ΔΕΗ

Το γραφείο θα λαμβάνει αρχεία σε ηλεκτρονική μορφή με τις υποθέσεις που θα του ανατίθενται από τη ΔΕΗ και θα έχει πρόσβαση σε αυτές μέσω internet στη σχετική εφαρμογή της ΔΕΗ προκειμένου να την ενημερώνει για τις εκάστοτε  πραγματοποιούμενες ενέργειες και τις τυχόν σχετικές δαπάνες ή θα αποστέλλει  ηλεκτρονικά αρχεία συμφωνημένης γραμμογράφησης (ενδεικτικά αρχείο Excel) , ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση της προόδου των εργασιών. Τα υπόψη αρχεία που θα του  παρέχονται θα μπορούν να μεταφερθούν σε σχετικές δικές του εφαρμογές ή και να τα  διαχειρίζεται σε έντυπη μορφή, και αμέσως μετά την λήξη της συνεργασίας θα  επιστρέφονται στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα αρχεία και οι πληροφορίες που θα  παρασχεθούν στον Ανάδοχο, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες διεκπεραίωσης του Έργου και σε καμία περίπτωση δεν θα κοινοποιηθούν σε τρίτους. Ως προς τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων που θα τους ανατεθούν, οι ανάδοχοι θα  τελούν υπό την εποπτεία της ΔΕΗ, εγγυώμενοι και έναντι αυτής την προς τούτο πιστή  συμμόρφωσή τους προς την κείμενη νομοθεσία, ιδίως αυτή που αφορά την προστασία  δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και το ρυθμιστικό πλαίσιο του Δικαίου της Ενέργειας, θα τηρούν δε πλήρως τις οδηγίες της ΔΕΗ αναφορικά με την καταχώριση στη φόρμα  εφαρμογής της ΔΕΗ που θα τους γνωστοποιηθεί, των δαπανών στις οποίες θα  υποβάλλονται για τη διεκπεραίωση του Έργου.

Διαμαρτυρία πολιτών στο Κιλκίς για την κατάσταση στην ΠΑΘΕ – Έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο

Διαμαρτυρία πολιτών στο Κιλκίς για την κατάσταση στην ΠΑΘΕ – Έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο

H Κίνηση Πολιτών δήμου Παιονίας διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον δρόμο «καρμανιόλα» με εκατοντάδες ανθρώπους…

Σοκ στον Πειραιά: Εντοπίστηκε απαγχονισμένος άντρας μέσα σε κρουαζιερόπλοιο

Σοκ στον Πειραιά: Εντοπίστηκε απαγχονισμένος άντρας μέσα σε κρουαζιερόπλοιο

Απαγχονισμένος στην καμπίνα του βρέθηκε 36χρονος σε κρουαζιερόπλοιο που ήταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Πειραιά.

ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός: Δεν ξεκινούσε το παιχνίδι για ένα πανό στους Ζωσιμάδες – Τι έγραφε

ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός: Δεν ξεκινούσε το παιχνίδι για ένα πανό στους Ζωσιμάδες – Τι έγραφε

Ο Μανούχος ενημέρωσε πως δεν θα σφυρίξει σέντρα αν δεν κατέβει και οι παίκτες… παρακαλούσαν…

Βασίλης Καρράς: Η ανακοίνωση του fan club του για την υγεία του – «Σεβαστείτε τον αγώνα του επιτέλους”»

Βασίλης Καρράς: Η ανακοίνωση του fan club του για την υγεία του – «Σεβαστείτε τον αγώνα του επιτέλους”»

Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών, που κάνουν λόγο για επιδείνωση της υγείας του

Υπ. Εξωτερικών για την επίθεση στην Άγκυρα: Καταδικάζουμε την βομβιστική ενέργεια

Υπ. Εξωτερικών για την επίθεση στην Άγκυρα: Καταδικάζουμε την βομβιστική ενέργεια

«Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο…