ΚΣ

Κώστας Σαββόπουλος

Εισηγούνται κάλπη στον Μητσοτάκη ως φρένο στη φθορά

Στους κόλπους της παράταξης κυριαρχεί η πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της άνοιξης...

5011741

‘Αρωμα κάλπης επικρατεί σε όλους τους ορόφους πλέον του οικοδομήματος της Ν.Δ., παρά τις πρόσφατες διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που ισχυρίστηκε πως τα εκλογικά σενάρια είναι εκτός τόπου και χρόνου.

 Ήδη ο πρωθυπουργός, με την επιλογή του να περιγράψει το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών -«σταθερότητα ή περιπέτειες»-, έθεσε σε συναγερμό τον γαλάζιο μηχανισμό. Στους κόλπους της παράταξης κυριαρχεί η πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της άνοιξης, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει επέλθει αποκλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο.

Στο γαλάζιο τραπέζι κατατέθηκε η εισήγηση να συνδυαστεί η προκήρυξη των εκλογών με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού. Στους διαδρόμους του Μαξίμου ωστόσο επικρατεί η παραδοχή ότι οι «λελογισμένες» μισθολογικές αυξήσεις δεν επαρκούν για την αναστροφή του κλίματος. Κεντρικό πονοκέφαλο στο πρωθυπουργικό επιτελείο αποτελεί η αδυναμία ανακοίνωσης μέτρων-ισχυρών αναχωμάτων κατά των ανατιμήσεων λόγω των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών.

Στους κόλπους της Ν.Δ. χαιρετίζουν την προοπτική της χρονικής επέκτασης της ρήτρας διαφυγής και το 2023, καθώς θα προσφέρει πολύτιμες δημοσιονομικές ανάσες. Εστιάζουν, εντούτοις, στο γεγονός ότι για την Ελλάδα παραμένει η ευρωπαϊκή σύσταση να μειωθούν από φέτος τα ελλείμματα και το χρέος.

Οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι συνυπολογίζουν και την παράμετρο που αφορά τις μειωμένες προσδοκίες στα έσοδα του τουρισμού από τη στιγμή που ακυρώνονται οι κρατήσεις τουριστών από τη Ρωσία. Το ζοφερό σκηνικό της οικονομίας προδιαγράφει νέο κύκλο κυβερνητικής φθοράς, με τους ενοίκους του Μαξίμου να προσεγγίζουν την εθνική κάλπη ως το φρένο προς τη δημοσκοπική κατηφόρα.

Ο ισχυρός κομματικός μηχανισμός επιχειρεί να παρουσιάσει την ακρίβεια ως κατεξοχήν εισαγόμενο φαινόμενο. Βασικό πρόταγμα στο εκλογικό μονοπάτι θα είναι να τεθούν εκτός δημόσιας σφαίρας οι κυβερνητικές ευθύνες που μεγεθύνουν το φαινόμενο των ανατιμήσεων.

Ο πρωθυπουργός επιμένει μάλιστα να μην κάνει την παραμικρή μνεία στο καθολικό αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Στην κυβέρνηση παρουσιάζουν δε την απώλεια του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ ως εθνική επιτυχία και αρνούνται να ενεργοποιήσουν τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση των καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά ενέργειας.

Επίκληση Καραμανλή, Ελ. Βενιζέλου

Σ’ αυτό το φόντο, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού επενδύουν σε άλλα χαρτιά για την ενίσχυση της γαλάζιας εκλογικής απήχησης. Στο Μαξίμου ποντάρουν, μεταξύ άλλων, στην παραδοσιακή αρχή που αναφέρει ότι σε συνθήκες εθνικών-γεωπολιτικών κρίσεων οι πολίτες «συσπειρώνονται γύρω από τη σημαία» εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους στην εκάστοτε κυβέρνηση. Οι θιασώτες της επίσπευσης των εκλογών εκφράζουν την προσδοκία ότι «η ξεκάθαρη φιλοδυτική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κρίση της Ουκρανίας θα γοητεύσει και το κεντρώο ακροατήριο», προσπερνώντας αβασάνιστα τα δημοσκοπικά ευρήματα που καταγράφουν τη διαφωνία της πλειονότητας των πολιτών για την αποστολή πολεμικού υλικού. Σημειώνεται ότι πονοκέφαλο στις γραμμές της κυβέρνησης έχει προκαλέσει το κύμα διαρροών των κεντρογενών ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη.

Οι πιο παρατηρητικοί έχουν κυκλώσει τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη πρόσφατα στη Βουλή σε ρήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ελευθέριου Βενιζέλου, που αποσκοπούσαν στην επιβεβαίωση «του δυτικού προσανατολισμού της χώρας με συνέπεια και υπευθυνότητα». Οι περισσότερο επιφυλακτικοί όμως εντός της παράταξης έναντι της επιλογής Μητσοτάκη να υιοθετήσει επιθετική γραμμή κατά της Μόσχας επισημαίνουν το εξής: ότι η Ελληνική Λύση προσελκύει τους «φιλοπουτινικούς» δεξιούς που υπό άλλες προϋποθέσεις θα στήριζαν τη Ν.Δ.

Σκέψεις για αυξημένο μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα

Οι θιασώτες της αλλαγής του εκλογικού νόμου εντός του κυβερνητικού επιτελείου έχουν αναθαρρήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Θέτουν στο ραντάρ τους τα καθοδικά δημοσκοπικά ποσοστά της Ν.Δ., αφουγκράζονται το αρνητικό κοινωνικό κλίμα για την κυβέρνηση και προειδοποιούν ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι σχεδόν άπιαστος (υπολογίζεται στο 38%) σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης.

Η συγκεκριμένη ομάδα των πρωθυπουργικών συμβούλων προκρίνει την αύξηση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα από τις 40 -σύμφωνα με την πρόβλεψη του εκλογικού νόμου που ψήφισαν Ν.Δ. και Ελληνική Λύση- στις 50.  Όπως αναφέρουν, θα πρόκειται στην ουσία για επαναφορά του συστήματος πριν την ψήφιση της απλής αναλογικής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χρησιμοποιούν δε ως πρόσχημα την ανάγκη της κυβερνητικής σταθερότητας στο νέο οικονομικό-γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Βάσει της παραπάνω συλλογιστικής, εισηγούνται στον Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και σε διενέργεια εκλογών στο τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση του τερματισμού των εχθροπραξιών.

Στον στενό πυρήνα του περιβάλλοντος του Κ. Μητσοτάκη απορρίπτουν κάθε σχετική συζήτηση και παραπέμπουν στην πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι μια τροποποίηση του εκλογικού νόμου παραμονές των εκλογών θα είχε ακραία τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά, θα αποτύπωνε έλλειψη πολιτικής αυτοπεποίθησης και θα μετατρεπόταν σε εκλογικό μπούμερανκ για την παράταξη.

Γκρίνιες για την αξιοποίηση πασοκογενών

Ο κομματικός μηχανισμός ετοιμάζεται πάντως για τις προσεχείς κάλπες στο πλαίσιο της απλής αναλογικής. Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ πραγματοποιούνται και κρούσεις σε προσωπικότητες με κεντρώο προφίλ ώστε να ανακοπούν οι διαρροές των κεντρογενών ψηφοφόρων προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη και το Κίνημα Αλλαγής.

Σ’ αυτό το φόντο αναμένεται να αξιοποιηθούν στην προεκλογική αρένα στελέχη που δεν προέρχονται από τις γραμμές της συντηρητικής παράταξης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στην εμπροσθοφυλακή θα τεθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να οριστεί εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και να τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ώστε να μην δεσμεύεται από το όριο των εμφανίσεων στα ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της Β΄ Αθηνών. Η αξιοποίηση των «πασοκογενών» στελεχών ήδη τροφοδοτεί γκρίνιες στις τάξεις των ακραιφνών νεοδημοκρατικών στελεχών.

Τριβές για τους συνεργάτες

Εσωτερικές τριβές αναμένεται να προκαλέσει και η ένταξη στα ψηφοδέλτια των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών που βρίσκονται στην «αυλή» του Κ. Μητσοτάκη. Γαλάζιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να κατευθύνεται στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Πειραιά.

Αντίθετα, ο  Άκης Σκέρτσος -έτερος στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη- εμφανίζεται να εμμένει στην απόφασή του να μην θέσει υποψηφιότητα. Τέλος, από το Μαξίμου δεν κρύβεται η ενόχληση για το γεγονός ότι γαλάζιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι παραγγέλνουν μετρήσεις για να «ζυγίσουν» τη δυναμική τους σε περίπτωση μετάβασης στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Πηγή: avgi.gr

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…