Εισήγηση – έκπληξη Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για κόμμα μακράς διάρκειας

Μπορεί η περίοδος των μνημονίων και της συνεπακόλουθης κρίσης του πολιτικού συστήματος να ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, όμως σήμερα τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα έχουν αλλάξει, αναδεικνύοντας την ανάγκη επανατοποθέτησης.

τσιπρας 2

Η σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που θα πραγματοποιηθεί υπό την σκιά της βαριάς ήττας που καταγράφηκε στις κάλπες της απλής αναλογικής αναμένεται να είναι γεμάτη εκπλήξεις. Η πρωτοβουλία κινήσεων για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά και εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα θέσει εισηγητικά τους βασικούς άξονες του απολογισμού, όσο και του σχεδίου που θα ακολουθηθεί για τη μάχη της δεύτερης κάλπης αλλά και την ανασυγκρότηση στο εσωτερικό του κόμματος.

Κόμμα μακράς διάρκειας και όχι περιορισμένου σκοπού

Μπορεί η περίοδος των μνημονίων και της συνεπακόλουθης κρίσης του πολιτικού συστήματος να ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, όμως σήμερα τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα έχουν αλλάξει, αναδεικνύοντας την ανάγκη επανατοποθέτησης. Αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο κομματικός οργανισμός της Αριστεράς καλείται να παράξει ένα σχέδιο που θα αμφισβητεί το στρατήγημα των συστημικών πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων της χώρας, το οποίο, δεν είναι άλλο από αυτό που έχουν ήδη αναφέρει πηγές της Κουμουνδούρου: Η ανασύσταση ενός βολικού δικομματισμού που θα θέσει εκτός πολιτικού ανταγωνισμού τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Το ίδιο σχέδιο αλλά με διαφορετικά λόγια, είχε αποκαλύψει και παλαιότερα ο τέως Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, λέγοντας ότι ο πολιτικός στόχος είναι να θεωρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ παρένθεση και να «εξοντωθεί»… θεσμικά.

Στη νέα πολιτική και κοινωνική συνθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με δυο ανοιχτά μέτωπα: Αφενός να αποκτήσει μια πολιτική δυναμική που θα του επιτρέψει να ανακόψει την παντοδυναμία ενός ανεξέλεγκτου Κυριάκου Μητσοτάκη, και αφετέρου, να αναδειχθεί σε ηγεμονική δύναμη του προοδευτικού τόξου, παραγκωνίζοντας το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το οποίο, σύμφωνα και με στελέχη της Κουμουνδούρου, θα αποτελέσει ένα βολικό συμπλήρωμα της Ν.Δ. Υπό αυτό το πλαίσιο, σύσσωμος ο κομματικός οργανισμός καλείται σήμερα να παράξει ένα πολιτικό σχέδιο που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει εκλογικά, αποδεικνύοντας ότι είναι κόμμα με διάρκεια, σαφής σκοπούς και σχέδιο, που ήρθε για να μείνει.

Κανείς δεν αμφισβητεί τον Πρόεδρο

Το εσωκομματικό τοπίο έχει ήδη ξεκαθαρίσει: Κανείς δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Το μέλλον της προεδρείας βρίσκεται στα χέρια του ίδιου του κ. Τσίπρα και κανένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη δεν πρόκειται να του πάει κόντρα.

Θετικό σοκ ή «πάμε όπως είμαστε»;

Παράλληλα, έχουν ενταθεί οι φωνές που δείχνουν ως λύση το να προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα θετικό σοκ προκειμένου να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη του 32%. Και ποια μορφή μπορεί να πάρει αυτό το «θετικό σοκ»;

Το documentonews.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στις λίστες ώστε να μπουν ορισμένοι που έμειναν εκτός στις πρώτες εκλογές έχει ήδη συζητηθεί πολύ μεταξύ κύκλων κομματικών στελεχών. Η λύση αυτή, ενδεχομένως και να επέτρεπε να αναδειχθούν στελέχη που ο συμβολισμός τους θα λειτουργούσε βοηθητικά ώστε να εμπλουτιστεί η ταυτότητα αλλά και το «μήνυμα» που θέλει να στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, αναμφίβολα πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση καθώς δεν θα έχουν περάσει ούτε δυο μήνες από τη στιγμή που στήθηκαν οι κάλπες της απλής αναλογικής και η το «μελάνι της λαϊκής εντολής» δεν έχει προλάβει ακόμα να στεγνώσει. «Θετικό σοκ» με αλλαγή στις λίστες ή «πάμε όπως είμαστε»;. Όπως σημειώθηκε και νωρίτερα, η πρωτοβουλία κινήσεων ανήκει στον κ. Τσίπρα, ο οποίος για την ώρα… κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποδείξει σήμερα τα στελέχη που θα κληθούν να πρωταγωνιστήσουν στη δεύτερη προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομάδα κρούσης αναμένεται -πιθανότατα- να βρίσκονται οι: Όλγα Γεροβασίλη, Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης.

Οργανωτική ανασυγκρότηση

Περί τα 18.000 από τα 22.000 εκλογικά τμήματα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να καλύψει στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, δεδομένο που αποδεικνύει το βαθμό συσπείρωσης που επικρατούσε προεκλογικά. Τώρα, σύσσωμος ο κομματικός οργανισμός καλείται να ανασυγκροτηθεί ώστε να αναπτερώσει και το ηθικό των μελών στη βάση. Κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

Φυσικά, οι διεργασίες ανασυγκρότησης «βαραίνουν» το Οργανωτικό Γραφείο, το οποίο φαίνεται ότι κατάφερε να ανταποκριθεί στο δύσκολο τεστ των πρώτων εκλογών. Συνεπώς, να μην περιμένουμε κάποια σοβαρή αλλαγή ως προς τη βασική σύσταση.

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Καταγραφή 22

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Επίθεση στο videoclip της Μαρίνας Σάττι έκανε ο γγ της ομοσπονδίας ταξί

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018