Εισήγηση – βόμβα: Ισόβιος αποκλεισμός του Β.Μαρινάκη από τα γήπεδα και υποβιβασμός του Ολυμπιακού

Η εισήγηση της Παναγιώτας Σπανού (μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας) έσκασε σαν βόμβα στα χέρια Ολυμπιακού και Ατρόμητου και προκαλεί σεισμικές δονήσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
 

NewsRoom 24/04/2020 | 20:12

Τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου στη Super League 2 καθώς και τον εφ' όρου ζωής αποκλεισμό του ιδιοκτήτη της Πειραικής ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη, και του ιδιοκτήτη του Ατρόμητου, Γιώργου Σπανού, από τα γήπεδα, περιλαμβάνει η πρόταση του Ερευνητικού Τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ αναφορικά με την υπόθεση των «28», η οποία αφορά στημένους αγώνες της περιόδου 2012 - 2015.

Η ίδια προταση σε σχέση με τον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στις 4/2/15, που έληξε 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού, περιλαμβάνει και πρόστιμα έως και 3 εκατ. ευρώ στις δύο ομάδες.

Η εισήγηση αυτή έφτασε στις δυο ΠΑΕ, με το μέλος της επιτροπής, Παναγιώτα Σπανού, να εισηγείται τον υποβιβασμό των «ερυθρόλευκων» και των Περιστεριωτών μαζί με υψηλά χρηματικά πρόστιμα και ισόβιο αποκλεισμό των μεγαλομετόχων των δυο ομάδων.


Σύμφωνα με το άρθρο 27 του Κώδικα Δεοντολογίας, που κάνει λόγο για «προκαθορισμό αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους», η παραπομπή για ποινές γίνεται στο άρθρο 29 που αναφέρεται σε «επηρεασμό και χειραγώγηση αγώνα» που περιλαμβάνει τις πλέον βαριές τιμωρίες του πειθαρχικού κώδικα. Από τη στιγμή, λοιπόν, που για το μέλος της επιτροπής υπάρχει χειραγώγηση του αγώνα  Ολυμπιακός – Ατρόμητος του 2015 για στοιχηματικούς λόγους, ο πέλεκυς θα πρέπει να πέσει… βαρύς και για τους δυο.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, η εισήγηση προτείνει υποβιβασμό του Ολυμπιακού, πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ και ισόβιο αποκλεισμό του Βαγγέλη Μαρινάκη από το ποδόσφαιρο. Αντίστοιχα προτείνεται υποβιβασμός του Ατρόμητου, ισόποσο πρόστιμο και ισόβιος αποκλεισμός του Γιώργου Σπανού. Την ίδια ώρα, η αντίδραση των δυο ομάδων αναφέρει πως θα πρέπει πρώτα να τελεσιδικήσει το ποινικό σκέλος της υπόθεσης (δίκη των 28 για τα στημένα παιχνίδια και την εγκληματική οργάνωση  στο ελληνικό ποδόσφαιρο) πριν υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις από τα αθλητικά όργανα.