Newsroom

Newsroom

Εισήγηση για παραπομπή ΜΚΟ της Εκκλησίας με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 5,6 εκατ. ευρώ

Την παραπομπή τεσσάρων κατηγορουμένων για τις ημέρες και τα έργα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη» ζητά ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

573effab1dc5249c5c8b529c

Στην εισήγησή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται αναλυτικά στις δράσεις της ΜΚΟ, οι οποίες φέρονται να έμειναν ημιτελείς ή να μην πραγματοποιήθηκαν ποτέ, παρά το γεγονός ότι η «Αλληλεγγύη» το διάστημα 2005-2006 είχε λάβει για αυτές από το υπουργείο Εξωτερικών κονδύλια ύψους, 5,6 εκατ. ευρώ.

Ο εισαγγελέας προτείνει συγκεκριμένα να παραπεμφθούν ο άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστής της ΜΚΟ Δημήτρης Φουρλεμάδης, η Γεωργία Λυμπέρη πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής, κατά περίσταση για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα χρήματα αντί να διατεθούν στους σκοπούς για τους οποίους είχαν δοθεί, τελικά σχεδόν στο σύνολό τους εξαφανίστηκαν.

Αναφέρονται χαρακτηριστικά, μεταξύ των προγραμμάτων, τα εξής:

1. η αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ και συγκεκριμένα κατεψυγμένων κοτόπουλων με σκοπό τη διανομή αυτών στους δοκιμαζόμενους και υποσιτιζόμενους πληθυσμούς. Η ποσότητα ορίστηκε στα 2.650.000 κιλά κατεψυγμένα πουλερικά, η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες (από 27-9-2006 έως 26-3-2007) και η χρηματοδότηση που θα ελάμβανε συμφωνήθηκε στο ποσό των 7 εκ. Ευρώ, από το οποίο η ΜΚΟ έλαβε ως προκαταβολή 5,6 εκατ. ευρώ. Τελικώς αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στο Ρέντη αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα των πουλερικών κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση». Όταν η σύμβαση καταγγέλθηκε και ζητήθηκε η επιστροφή των χρημάτων, τελικά δόθηκαν από τη ΜΚΟ μονο 500.000 ευρώ.

2. η κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,

3. η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β.Σουμάτρα της Ινδονησίας και

4. η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…