Ειδικό Δικαστήριο: Απαλλαγή για όλες τις κατηγορίες ζητά η εισαγγελέας για Παπαγγελόπουλο

Την απαλλαγή για όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ νωρίτερα στην αγόρευση της είχα ζητήσει και την απαλλαγή της Ελένης Τουλουπάκη.

Παπαγγελόπουλος

Η εισαγγελέας της έδρας στο Ειδικό Δικαστήριο ζήτησε την απαλλαγή για όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε ότι αφορά το σκέλος του κατηγορητηρίου για παράβαση καθήκοντος και ειδικότερα για τις καταγγελίες ότι ο πρώην υπουργός ασκούσε δήθεν πιέσεις κατά των Εισαγγελέων Ελένης Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη.

Υπογραμμίζοντας τη φιλική σχέση μεταξύ της Ελένης Ράικου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που γνωρίζονται από το 2000, η κ. Σμυρλή πρότεινε την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την παράβαση καθήκοντος σε βάρος της. «Κατά την ακροαματική διαδικασία η κ. Ράικου υποστήριξε ότι για την καταγγελλόμενη από την ίδια υπόδειξη Παπαγγελόπουλου να φτιάξει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα στη Novartis, δεν απευθύνθηκε στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αλλά ούτε και στον επόπτη της Δημήτρη Παπαγεωργίου».

Η κα Σμυρλή δεν άφησε ασχολίαστη και την παραίτηση της Ελένης Ράικου, πριν καν κυκλοφορήσει το δημοσίευμα του Documento του 2017 με την αναφορά της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα που υποστήριζε ότι δεν της είχαν παραδώσει χιλιάδες έγγραφα από τη δικογραφία του εμπόρου όπλων Θωμά Λιακουνάκου.

«Στην παραίτηση της δεν γίνεται αναφορά για τα τηλεφωνήματα του Παπαγγελόπουλου και ότι απαιτούσε τις ενέργειες που αναφέρονται στην κατηγορία. Ούτε ανέφερε πίεση στα καθήκοντα της» σημείωσε η κα Σμυρλή η οποία συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται για αβάσιμη αναφορά της Ζαμανίκα όπως αβάσιμα αναφέρεται στην κατηγορία. Δημιουργεί ερωτηματικά το ότι παραιτήθηκε εξαιτίας του δημοσιεύματος, ειδικά αφού η ίδια θεωρούσε πως δεν είχε διαπράξει κάποιο παράπτωμα».

Μάλιστα, η κα Σμυρλή υποστήριξε ότι η κα Ράικου θα έπρεπε να απέχει από την διερεύνηση του σκανδάλου Novartis λόγω και των εμβασμάτων του συζύγου της από την εταιρείας.

«…Ήταν και τα εμβάσματα του άντρα της, που προφανώς γι αυτά είχε λάβει γνώση η Ράικου. Μετά την παραίτηση της Ρ, τέθηκε και το θέμα ότι το χρονικό διάστημα που χειριζόταν την υπόθεση Novartis έπρεπε να απέχει εφόσον τα χρήματα βρέθηκαν σε κοινό λογαριασμό. Αλλά αυτό δεν το..».

Επίσης, η κα Σμυρλή ανέφερε πως «δεν ευσταθεί ότι της ζήτησε ποτέ ο Παπαγγελόπουλος να κατασκευάσει μάρτυρες. Είναι αθέμιτο και αδύνατο να υποστηρίζεται αυτό αφού συμμετέχουν πολλοί αρμόδιοι για να γίνει κάτι τέτοιο»

«Αποδομείται η κατηγορία της παρέμβασης από τον Παπαγγελόπουλο στο σύνολο της και κλονίζεται η αξιοπιστία της Ράικου ως μάρτυρα» σημείωσε η κα Σμυρλή.

Κατηγορηματική ήταν στην εισήγηση της η εισαγγελέας ότι δήθεν πίσω το δημοσίευμα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν αυτός που διοχέτευσε στο Documento την αναφορά Ζαμανίκα, όπως είχε ισχυριστεί η εισαγγελέας Ράικου.

«Δεν προέκυψε από κανένα σημείο ότι ο Παπαγγελόπουλος διοχέτευσε στον τύπο δημοσίευμα. Κι αυτό έχει κριθεί και στο βούλευμα. Άρα στην προκειμένη περίπτωση δεν προκύπτει ότι έχει κάνει κάτι τέτοιο» τόνισε η κα Σμυρλή.

Σε ότι αφορά την κατηγορία για δήθεν παρέμβαση στο έργο του εισαγγελέα Αθανασίου η κα Σμυρλή τόνισε ότι ο κ. Αθανασίου έχει υποπέσει σε «αντιφάσεις» και «ερευνάται η αλήθεια όσων αναφέρονται ως παρεμβάσεις κατά την κατηγορία»;

«Γεννώνται ερωτηματικά για τον χρόνο που προσήλθε ως μάρτυρας» τόνισε η κα Σμυρλή και υπογράμμισε πως «καμία αναφορά δεν έγινε για πιέσεις την περίοδο 2015 – παρότι είχε επικοινωνία με τον Παπαγγελόπουλο.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…