Αν είσαι μουσουλμάνος, μετανάστης, Ρομά ή ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο έχεις περισσότερες πιθανότητες να σε «ελέγξει» η Αστυνομία

Άνδρες, νέοι, εθνικές μειονότητες, μουσουλμάνοι και μη ετεροφυλόφιλοι γίνονται συχνότερα αντικείμενο ελέγχου από την αστυνομία στις χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως διαπιστώνει ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) στην έκθεση που δημοσιοποιεί σήμερα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η έρευνα διαπιστώνει ότι στην περίπτωση των ατόμων με μεταναστευτικό προφίλ ο έλεγχος της αστυνομίας περιλαμβάνει πιο συχνά σωματική έρευνα ή έρευνα του αυτοκινήτου τους, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό

ek axa7

Άνδρες, νέοι, εθνικές μειονότητες, μουσουλμάνοι και μη ετεροφυλόφιλοι γίνονται συχνότερα αντικείμενο ελέγχου από την αστυνομία στις χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως διαπιστώνει ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) στην έκθεση που δημοσιοποιεί σήμερα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Συγκεκριμένα, στις χώρες της ΕΕ η αστυνομία σταμάτησε για έλεγχο το 21% των νεαρών πολιτών ηλικίας 16-29 ετών τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ το ίδιο ποσοστό για τις ηλικίες 65+ είναι μόλις 6%. Επίσης, υπέβαλε σε έλεγχο το 22% των ανθρώπων που δηλώνουν ότι ανήκουν σε εθνική μειονότητα, ενώ το ίδιο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 13%. Τα ποσοστά διαφοροποιούνται αρκετά ανάλογα με τη χώρα. Για παράδειγμα, τους τελευταίους δώδεκα μήνες η αστυνομία στην Αυστρία σταμάτησε για έλεγχο το 49% των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, ενώ στην Κροατία σταμάτησε το 33% των Ρομά. Αντίθετα, μόλις το 4% των Ρομά στη Βουλγαρία ή το 3% των μεταναστών από την Ασία στη Βρετανία ελέγχθηκαν από την αστυνομία το ίδιο χρονικό διάστημα. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η αστυνομία σταμάτησε το 18% του γενικού πληθυσμού, το 33% των Ρομά και το 26% των μεταναστών από τη Νότια Ασία.

Επίσης, η έρευνα διαπιστώνει ότι στην περίπτωση των ατόμων με μεταναστευτικό προφίλ ο έλεγχος της αστυνομίας περιλαμβάνει πιο συχνά σωματική έρευνα ή έρευνα του αυτοκινήτου τους, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Γενικότερα, οι εμπειρίες των ανθρώπων διαφέρουν ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο τους σταμάτησε η αστυνομία για έλεγχο. Για παράδειγμα, για τον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα οι περισσότεροι έλεγχοι της αστυνομίας (94%) έγιναν ενώ οδηγούσαν ή κινούνταν με κάποιο όχημα. Αντίθετα, στο 78% των μεταναστών από τη νότια Ασία πραγματοποιήθηκε έλεγχος ενώ κινούνταν με τα πόδια. Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι έλεγχοι με το αυτοκίνητο είναι πιο πιθανό να γίνονται τυχαία, χωρίς να υπάρχει διάκριση των ατόμων με βάση τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους (profiling).

Η αντίληψη ότι τα άτομα υπόκεινται σε ελέγχους εξαιτίας του εθνοτικού προφίλ τους είναι κοινή πεποίθηση για τους μετανάστες από τη Νότια Ασία στην Ελλάδα (89%) και τους Ρομά στην Ολλανδία (86%) και την Πορτογαλία (84%). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά τους ελέγχους της αστυνομίας το 80% του γενικού πληθυσμού δήλωσε πως η αστυνομία τούς φέρθηκε με σεβασμό, ποσοστό που στην περίπτωση των μειονοτήτων πέφτει δραματικά στο 46%. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 77% για τον γενικό πληθυσμό, 46% για τους Ρομά και 50% για τους μετανάστες από τη Νότια Ασία.

Ο FRA καλεί τις χώρες της ΕΕ να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις. Για αυτόν τον σκοπό εξέδωσε έναν οδηγό με πρακτικές πληροφορίες, τις οποίες η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιήσει στην καθημερινή εργασία της.

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…