Newsroom

Newsroom

Εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση της Folli Follie

Εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση της Folli Follie μετά τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα με την εταιρία.

5b17fced1dc524a6678b45dd

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του documentonews.gr, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά τη μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της εταιρείας Folli Follie.

Στο πλαίσιο της έρευνας που χρεώθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Σπύρο Παππά θα ελεγχθεί εάν προκύπτουν στοιχεία για χειραγώγηση μετοχών.

Mε τη μηνυτήρια αναφορά της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στρέφεται κατά της Folli Follie και των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, με το αιτιολογικό της μη “παροχής αιτούμενων στοιχείων” από την εταιρεία, καθώς και της “παρεμπόδισης ελέγχου”, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ενεργειών για την διερεύνηση των ισχυρισμών του fund QCM περί οικονομικών ατασθαλιών.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ζητήσει από τη διοίκηση της Folli Follie να παράσχει στοιχεία αναφορικά με τις οικονομικές της καταστάσεις, στον απόηχο των κατηγοριών του fund QCM. Είχε προηγηθεί η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, έπειτα από αίτημα της ίδιας της εταιρείας, με την εποπτική αρχή να αναφέρει ως αιτιολογία πως η εισηγμένη «δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις».

Η μηνυτήρια αναφορά

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε την Τρίτη, 5 Ιουνίου μηνυτήρια αναφορά κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των οικονομικών διευθυντών του ομίλου και της Ασίας για την υπόθεση της εταιρίας Folli Follie.

Τι επισημάνθηκε:

«- Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως Ανεξάρτητη Αρχή, σε ότι αφορά τις δικές της αρμοδιότητες, κινήθηκε έγκαιρα καθ’ όλη τη διάρκεια της επίμαχης υπόθεσης με γνώμονα τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3371/2005, αρ. 17), τη συσσωρευμένη εμπειρία των στελεχών της καθώς και τις διεθνείς πρακτικές.

– Με απόλυτη αφοσίωση στην αποστολή της για την προστασία των επενδυτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, προχώρησε στις προβλεπόμενες και αναγκαίες ενέργειες σε όλα τα στάδια εξέλιξης της υπόθεσης και προς όλες τις κατευθύνσεις.

– Είναι προφανές ότι οι επιμέρους ενέργειες που σχετίζονται με τη διενέργεια ελέγχων, δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται, καθ΄ όσον υπόκεινται σε σχετικούς περιορισμούς που προβλέπονται για το απόρρητο.

– Συνεπώς συνιστούμε στους επενδυτές να ενημερώνονται για την υπόθεση από τις επίσημες πηγές, αναμένοντας τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγονται σε πολλά επίπεδα».


Πώς ξεκίνησαν όλα

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του χαμένου μισού δισ. ευρώ της Folli Foliie. Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ έγιναν αέρας καθώς σε δυο μόλις ημέρες η μετοχή της εταιρείας είχε απώλειες άνω του 60%.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου όταν το βρετανικό hedge fund Quintessential Capital Management έβγαλε μια έκθεση κόλαφο για την Folli Follie. Η Quintessential Capital Management καταπιάστηκε στην έκθεσή της με το κατά πόσο τα μεγέθη της Folli Follie είναι πραγματικά τόσο σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών όσο και σε ότι αφορά στα καταστήματα που δηλώνει.

Όπως ανέφερε η έκθεση, ο πραγματικός αριθμός των καταστημάτων που διαθέτει η Follie Follie στον κόσμο ήταν 289 και όχι 630 που δήλωνε η εταιρεία. Στην Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν λόγω κατάστασης. Αν και ο που ισχυρίζεται πως έχει η Folli Follie, σημειώνεται πως υπάρχουν μόνο 64 σημεία πώλησης.

Η QCM ανέφερε ότι άνθρωποι της πήγαν και έκαναν αυτοψία σε αρκετά σημεία τόσο σε Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε Κίνα και διαπίστωσαν ότι τα καταστήματα ή είχαν κλείσει ή ότι δεν υπήρχαν παρόλο ότι αναφέρονταν ακόμη στο site της εταιρείας.

Τι είχε απαντήσει η Follie Follie

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η εταιρεία σχολίασε πως το εν λόγω δημοσίευμα της «Quintessential Capital Management είναι ανυπόστατο, ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της».

Παράλληλα επισήμανε πως «επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό με αναλυτικά στοιχεία διάψευσης των κατ’ ιδίαν ψευδών πληροφοριών και στοιχείων που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα».

Όπως καταλήγει, «έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να κινηθούν με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν σκόπιμο προκειμένου να προασπίσουν, σε αστικό και ποινικό επίπεδο, τα δικαιώματα της Εταιρείας, των μετόχων της και εν γένει του επενδυτικού κοινού».

διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει τώρα με τη Folli Follie

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

GMPRm9QXEAElRJj

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

Αλευρωμένοι λευκοί σανδαλοφόροι νεαροί και νεαρές πόζαραν σαν αρχαία αγάλματα μπροστά από τον Παρθενώνα παριστάνοντας…