Εισαγγελική παρέμβαση για εμπλοκή δομών ανήλικων προσφύγων στην υπόθεση Λιγνάδη

Πρόκειται για αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων πολλά προσφυγόπουλα φέρονται ότι αρνήθηκαν να πάνε ξανά εκεί.

5248986 1

Διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με αφορμή τα δημοσιεύματα για εμπλοκή τουλάχιστον τριών δομών ανήλικων προσφύγων που μετείχαν σε μαθήματα του θεάτρου του Δημήτρη Λιγνάδη.

Πρόκειται για αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων πολλά προσφυγόπουλα φέρονται ότι αρνήθηκαν να πάνε ξανά εκεί.

Όπως αποκάλυψε σήμερα το Documento παρά την εικόνα προσφιλούς και ευγενούς προσώπου που καλλιεργούσε στη γειτονιά, μαρτυρία της γειτόνισσας του «σκηνοθέτη-ηθοποιού» οδηγεί με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι τα πεπραγμένα του αποτελούσαν κοινό μυστικό στην πολυκατοικία. «Βλέπαμε αλλά κανένας δεν μίλαγε, ούτε μπορούσε να μιλήσει. Γιατί εκείνος έλεγε ότι πρόσφερε εθελοντική βοήθεια σε παιδάκια –αλλοδαπά ή μη– για να μαθαίνουν τη γλώσσα ή πράγματα σχετικά με το θέατρο. Κυρίως δεν είχαμε αποδεικτικά στοιχεία» είπε και πρόσθεσε πως ο Δ. Λιγνάδης είχε δεχτεί συστάσεις και παρατηρήσεις από τους υπόλοιπους ενοίκους. Ως προς την ηλικία των παιδιών απάντησε: «Ηταν αμούστακα παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών. Καλικαντζαράκια θα τα έλεγα». 

Τα προαναφερθέντα επιβεβαίωσε στο Documento και άλλη ένοικος της πολυκατοικίας μιλώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού της. Η νεαρή γειτόνισσα του Δ. Λιγνάδη ανέφερε ότι έβλεπε πολύ συχνά ανήλικα αγόρια με καταγωγή από το Πακιστάν, ενώ υπάλληλος από το κοντινό σουπερμάρκετ διηγήθηκε πως είχε δει τον «σκηνοθέτη -ηθοποιό» να ψωνίζει παρέα με κάποιο ανήλικο αγόρι. Άλλος εργαζόμενος της ίδιας επιχείρησης μας μετέφερε όσα άκουσε από κατοίκους της περιοχής ότι προσανατολίζονται να διώξουν τον «θεατράνθρωπο» από την περιοχή. Ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από τον σύλλογο κατοίκων της περιοχής. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento, οι οποίες εφάπτονται με τα στοιχεία που έχουν φτάσει στην εισαγγελία, ο Δ. Λιγνάδης φέρεται να είχε έρθει σε επαφή με ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό. Με πρόσχημα την ευαισθησία για τα κατατρεγμένα παιδιά, ο «σκηνοθέτης-ηθοποιός» εξασφάλιζε τη συγκατάθεση των οργανώσεων αποκτώντας πρόσβαση σε προσφυγόπουλα. Η μια οργάνωση είναι ευρέως γνωστή, κάτι που δεν ισχύει για τη δεύτερη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μία εξ αυτών φέρεται να απαρτίζεται από πρόσωπα που συνδέονται με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποδεικνύεται ότι τα τυχόν μη ευγενή κίνητρα του Δ. Λιγνάδη ήταν εν γνώσει των ΜΚΟ.

Ανακοίνωση σχετικά με τις καταγγελίες είχε δημοσιεύσει πριν από λίγες ημέρες η ΜΚΟ SolidarityNow

Η ανακοίνωση: 

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αναφορές στον Τύπο και σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για εμπλοκή ΜΚΟ σε κυκλώματα εκμετάλλευσης και μαστροπείας ανηλίκων προσφύγων. Το SolidarityNow δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχε εμπλοκή με τον χώρο του θεάτρου, του θεατρικού παιχνιδιού ή με δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ο κ. Λιγνάδης.

Επίσης:

Εκφράζει τον αποτροπιασμό του για μια ειδεχθή πρακτική που καταχράται κάθε έννοιας παιδικής προστασίας, εκθέτει την έννοια της αλληλεγγύης και στοιχειοθετεί όνειδος για κάθε άτομο που συμμετέχει, συνδράμει ή ανέχεται τέτοιες πράξεις.

Το SolidarityNow πραγματοποιεί δράσεις προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων από τον Οκτώβριο 2020, όταν ανέλαβε την ευθύνη για ασυνόδευτα παιδιά 16-18 χρόνων σε διαμερίσματα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) καθώς και προσωρινή φιλοξενία σε 170 ασυνόδευτα παιδιά σε δομές στην Κοζάνη, Ιωάννινα και Κόνιτσα. Προ του 2020 το SN παρείχε υπηρεσίες μόνο σε οικογένειες όπου συνεργαζόταν στενά με τους γονείς.

Σε ό,τι αφορά προγράμματα ή δράσεις ανηλίκων, τόσο στις πόλεις όσο και στους καταυλισμούς, το SolidarityNow εφαρμόζει με αυστηρότητα πρωτόκολλα παιδικής προστασίας (Child protection) τόσο σε προληπτική όσο και σε απολογιστική βάση. Τα πρωτόκολλα αυτά μεταφέρουν την βέλτιστη διεθνή πρακτική σε αυτόν τον τομέα· περιλαμβάνουν ελέγχους για το ποιοι έρχονται σε επαφή με ανηλίκους, την παρουσία τρίτων αλλά και άλλες δικλείδες ασφαλείας. Η τήρησή των πρωτοκόλλων είναι σχεδιασμένη προκειμένου να αποτρέπει κάθε ενέργεια όπως οι καταγγελλόμενες.

Η προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα ή τα προσφυγόπουλα είναι ύψιστο καθήκον μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Οι άνθρωποι του SolidarityNow δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο καθήκον αυτό και τηρούν με σχολαστικότητα τα διεθνή πρότυπα παιδικής προστασίας με σεβασμό στα παιδιά.
 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…