Newsroom

Newsroom

Εισαγγελική έρευνα για το "ξεπούλημα" του Αστέρα

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός Φάκελο «ξεπουλήματος» του Αστέρα Βουλιαγμένης και του μικρού Καβουριού, ανοίγουν οι οικονομικοί εισαγγελείς με εντολή του…

asteras voyliagmenis

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός

Φάκελο «ξεπουλήματος» του Αστέρα Βουλιαγμένης και του μικρού Καβουριού, ανοίγουν οι οικονομικοί εισαγγελείς με εντολή του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, κ. Παναγιώτη Αθανασίου.

Οι οικονομικοί λειτουργοί, κ.κ. Γαληνός Μπρης και Γιάννης Δραγάτσης ξεκινούν ενδελεχή έρευνα η οποία βάζει στο στόχαστρο το ΤΑΥΠΕΔ και την Εθνική τράπεζα. Η συγκεκριμένη δικαστική εξέλιξη, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε ο κ. Νίκος Γαλανός, Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, ο οποίος κατήγγειλε τις συγκεκριμένες πράξεις, οδηγούν σε κυριολεκτικό «ξεπούλημα» του φιλέτου.

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εισαγγελέων, οι όροι διακήρυξης για τον διαγωνισμό παραχώρησης δίνουν τη δυνατότητα στον νέο ιδιοκτήτη να αξιοποιήσει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα της έκτασης για την ανέγερση κατοικιών.

Σύμφωνα με τα καταγγελόμενα οι όροι διακήρυξης έθεταν ότι 8.600τμ μπορούν να διατεθούν για κατοικίες. Ωστόσο κάτι τέτοιο αντίκειται σε προεδρικό διάταγμα τις 01/03/2004, βάσει του οποίου απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση της έκτασης ως κατοικία.

Ωστόσο, η υπόθεση δεν σταματά εδώ, σύμφωνα πάντα με τη μυνητήρια αναφορά του κ. Γαλανού, καθώς τα 1.600τμ μετατράπηκαν σε 39.600τμ, τα οποία μάλιστα πωλούνται σε εξευτελιστική τιμή.

Η έρευνα των καθόλα έμπειρων εισαγγελικών λειτουργών κ.κ. Γαληνού Μπρη και Γιάννη Δραγάτση, αποτελεί «θεμέλια βόμβα» στην προσπάθεια πώλησης του Αστέρα και της έκτασης στο Καβούρι.

Τα διερευνώμενα αδικήματα έχουν να κάνουν με την απιστία, ενώ νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η υπόθεση θα «τρέξει» πολύ σύντομα καθώς «άλλο πράγμα η αποκρατικοποίηση και άλλο πράγμα το ξεπούλημα».

 

Ποιοί είχαν δηλώσει ενδιαφέρον

Αμερικανοί, Άραβες και Έλληνες επενδυτές είναι τελικά οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Αστέρα Βουλιαγμένης. Οπως αναμενόταν, δεσμευτικό ενδιαφέρον υπέβαλαν τέσσερα επενδυτικά σχήματα, τα οποία θα διεκδικήσουν αφενός το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Αστέρα Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε., αλλά αφετέρου και επιπλέον δικαιώματα που κατέχει η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή.

asteras-vouliagmenis-660_2

Ως ικανοποιητικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ενδιαφέρον, καθώς πρώτη φορά εμφανίζονται πολλαπλοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το ίδιο περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα. Πρόκειται παράλληλα για μια μεγάλη διάθεση περιουσιακών στοιχείων αφού το ύψος της συναλλαγής θα πλησιάσει, αν δεν τα ξεπεράσει, τα 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα επενδυτικά σχήματα που προσήλθαν χθες στη β΄ φάση του διαγωνισμού είναι:

– Η αμερικανοκυπριακών συμφερόντων κοινοπραξία των Colony Capital Acquisitions LLC και Dolphin Capital Investors LTD.

– Το επενδυτικό κεφάλαιο Jermyn Street Real Estate Fund IV LP που διαχειρίζεται η AGC Jermyn Street IV και υποστηρίζεται από έξι επενδυτές κυρίως αραβικής προέλευσης.

– Η ελληνική εταιρεία Lamda Erga Anaptyxis S.A., θυγατρική εταιρεία της Lamda Development και τέλος

– Η Plepi Holdings LTD, ένα επενδυτικό σχήμα το οποίο ελέγχεται από μέλη των οικογενειών Κωνσταντακόπουλου και Ολαγιάν.

Τον διαγωνισμό πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα, αλλά στους πωλητές των τεσσάρων περιουσιακών στοιχείων του Αστέρα Βουλιαγμένης συγκαταλέγεται και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο, το Ελληνικό Δημόσιο έχει μεταβιβάσει την ψιλή κυριότητα του δεύτερου ακινήτου της περιοχής, έκτασης 111 στρεμμάτων.

Στις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών και η Εθνική Τράπεζα με το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσουν από κοινού, έπειτα από εισήγηση των νομικών συμβούλων τους, για την εγκυρότητα των προσφορών που υποβλήθηκαν. Στη συνέχεια, και πιθανώς την ερχόμενη Παρασκευή, θα ενημερωθούν τα διοικητικά συμβούλια των δύο πωλητών και θα προχωρήσουν στην αποσφράγιση των φακέλων των οικονομικών προσφορών.
Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός
 http://www.e-reportaz.gr/

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…