Newsroom

Newsroom

Εισαγγελική έρευνα για το δρομολογημένο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την προνομιακή παραχώρηση συγχρηματοδοτούμενων έργων υποδομής ύψους 100 εκατ. ευρώ της ΕΥΑΘ στον ιδιώτη αγοραστή της.…

eyath 1

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την προνομιακή παραχώρηση συγχρηματοδοτούμενων έργων υποδομής ύψους 100 εκατ. ευρώ της ΕΥΑΘ στον ιδιώτη αγοραστή της.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα μετά τις αποκαλύψεις της «Ε» για τα έργα ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, που εκτελούνται με συγχρηματοδότηση κατά 25% από εθνικούς πόρους και κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής και θα δοθούν προίκα στον ιδιώτη αγοραστή. Όπως αναφέρει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα έργα υποδομής που αναμένεται να παραδοθούν το 2016, ακόμη και μετά τη προωθούμενη πώληση της ΕΥΑΘ, που μεθοδεύεται να ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες στις αρχές του 2014.

Η ΕΥΑΘ εμφανίζει στον ισολογισμό του 2012 καθαρά κέρδη 18 εκατ. ευρώ, ενώ το αποθεματικό της το 2013 αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Με την πώλησή της μάλιστα δεν εκχωρείται μόνο η διαχείριση του νερού, αλλά παραχωρείται στην ίδια τιμή και η χρήση των παγίων και υποδομών της, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ. Ακόμη, το τίμημα παραχώρησης της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ (110 εκατ. ευρώ με βάση την εκτιμώμενη χρηματιστηριακή της αξία), μόλις που «ισοφαρίζει» την αξία των έργων υποδομής που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται με δημόσιους πόρους. “Με τα παραπάνω δεδομένα εκτιμάται ότι ο αγοραστής της θα αποσβέσει με διαδικασία fast track το κεφάλαιό του, το πολύ στα επόμενα 3-4 χρόνια. Στην ουσία δεν πρόκειται για επένδυση, αλλά για προκλητικό «δώρο» της κυβέρνησης στον ιδιώτη!” αναφέρει ο Κρ. Αρσένης σε επείγουσα ερώτηση προς τον Ολι Ρεν.

Την ίδια ώρα, την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της «Ελευθεροτυπίας» (31.12.2013, 7.12.2014) για τα έργα ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, που εκτελούνται με συγχρηματοδότηση κατά 25% από εθνικούς πόρους και κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής και θα δοθούν προίκα στον ιδιώτη αγοραστή, όπως αναφέρεται παραπάνω.

Στη νέα εισαγγελική έρευνα για την ΕΥΑΘ θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της απιστίας, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των έργων με εθνικούς πόρους, και της απάτης όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους με πόρους από το Ταμείο Συνοχής. Θα διερευνηθεί επίσης αν έχουν τελεστεί οποιαδήποτε άλλα αδικήματα εις βάρος της ΕΥΑΘ, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Πρόκειται για κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος, μετά τη δημοσιοποίηση του καταλόγου σειράς έργων, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης των οποίων είναι η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων (ΕΥΔΕ) του ΥΠΕΚΑ με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σημαντικότατη παράμετρος της νέας εισαγγελικής έρευνας είναι ότι καλείται το ΤΑΙΠΕΔ να προσκομίσει τη σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ στους ιδιώτες αγοραστές, ώστε να διερευνηθεί τι ακριβώς προβλέπεται σε αυτήν για τη χρήση των συγκεκριμένων έργων. Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό το κείμενο των 250 σελίδων της σύμβασης παραχώρησης, παρά το ότι έχει ζητηθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στη Βουλή.