Εισαγγελική διάταξη για χορήγηση «κάθε αναγκαίου ιατρικου μέτρου» στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Με διάταξη της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λαμίας, που εκδόθηκε σήμερα μετά απο αιτημα των γιατρών του Νοσοκομείου Λαμίας, όπου νοσηλεύεται, διατάσσεται η χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων ώστε να σωθεί η ζωή του Δημ. Κουφοντίνα ο οποίος διανύει την 47η ημέρα απεργία πείνας.

4367718 3

Προηγήθηκε έγγραφο των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας αλλά και «το από 22-2-2021 έγγραφο του Χρήστου Γεωργιάδη, Επιμελητή Α’ Μ.Ε.Θ. Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, αναφορικά με τον άμεσο κίνδυνο ζωής, άλλως σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ», όπως αναφέρεται.

 

Με βάση αυτά περιγράφεται από την εισαγγελία «ότι ο Δημήτριος ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ του Κωνσταντίνου, κρατούμενος του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού, από 8-1-2021 κατήλθε σε απεργία πείνας, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ήδη από τις απογευματινές ώρες της 22-2-2021 δηλώνει και απεργός δίψας, αρνούμενος τη χορήγηση υγρών και λοιπής φαρμακευτικής αγωγής. Ο ως άνω κρατούμενος αρνείται να συναινέσει σε ιατρικές πράξεις που κρίνονται αναγκαίες για την υγεία του, ενώ σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο έγινε από τον ασθενή προσπάθεια αυτοτραυματισμού δια της βίαιης εξαγωγής του τοποθετημένου στο αριστερό άνω άκρο φλεβοκαθετήρα, που απετράπη με την ακαριαία παραίνεση των ιατρών της ΜΕΘ».

Με αυτή την ασαφή εισαγγελική διάταξη στην οποία δεν αναφέρεται ο όρος αναγκαστική σίτιση, αλλά η λήψη όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων για τη ζωή του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, δημιουργώντας έτσι εύλογα την απορία σχετικά με το ποια είναι αυτά τα αναγκαία μέτρα. 

Ότι διατάσσεται η αναγκαστική σίτιση του κρατουμένου, με την εν λόγω εισαγγελική παραγγελία είναι μία ερμηνεία, η οποία όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αφου η διάταξη είναι όπως είπαμε ασαφής. 

Ωστόσο ιατρικά, η αναγκαστική σίτιση δεν αποτελεί ιατρικό μέτρο – στα οποία αναφέρεται η διάταξη – αλλά βασανιστήριο. 

Μία δεύτερη ερμηνεία θα μπορούσε να λέει ότι το κράτος πετάει το μπαλάκι στους γιατρούς και τους αφήνει να επιλέξουν εκείνοι τι θεωρείται απαραίτητο ιατρικό μέτρο. 

Ενώ μία τρίτη ότι όλο αυτό ήταν μία καλοστημένη παράσταση η οποία ξεκίνησε μετά από αίτημα των ίδιων των γιατρών, οι οποίοι σε αντίθεση με τις αρχές φαίνεται να ενδιαφέρονται, και υλοποιήθηκε εσκεμμένα με τόσο ασαφείς όρους προκειμένου να υπάρχει σαν κίνηση που υποδηλώνει «ενδιαφέρον» για τη ζωή του κρατουμένου αλλά ουσιαστικά να μην λέει τίποτα το ουσιώδες. 

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Λαμίας, και μετά την εισαγγελική παραγγελία, δήλωσαν στο eksegersi.gr ότι δεν πρόκειται να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιατρική ηθική.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…