Εισαγγελική έρευνα για τα πρόστιμα εκατομμυρίων που σβήνονται και γράφονται κατά βούληση – Όλα τα ονόματα που φιγουράρουν στις λίστες

Πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ που είχαν επιβληθεί σε γνωστούς και μη επιχειρηματίες, τραγουδιστές και άλλα φυσικά πρόσωπα σβήνονται και γράφονται κατά βούληση. Όλες οι αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών με τις οποίες μειώθηκαν ή και διαγράφηκαν στο σύνολό τους πρόστιμα 137.401.000 ευρώ επανελέγχονται με κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία. Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Documento της περασμένης Κυριακής.

583579a01dc524d22f8b4b06

Της Σοφίας Αναστασίου

Επανελέγχονται με κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία όλες οι αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) με τις οποίες μειώθηκαν ή και διαγράφηκαν στο σύνολό τους πρόστιμα 137.401.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Από το κόσκινο του εισαγγελέα Διαφθοράς θα περάσουν μία προς μία οι υποθέσεις που επανεξετάστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1/8/2013 έως 31/7/2016 και για τις οποίες εκδόθηκε απόφαση για μείωση ή διαγραφή του καταλογισθέντος ποσού άνω των 150.000 ευρώ.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι να διακριβωθεί εάν οι επίμαχες αποφάσεις της ΔΕΔ στηρίχτηκαν πραγματικά σε νέα στοιχεία που προσκόμισαν οι προσφεύγοντες, τα οποία δικαιολογούν τις ιλιγγιώδεις μειώσεις ή τις διαγραφές, ή αν σημειώθηκαν και υπόγειες διεργασίες προς όφελος φοροφυγάδων και προς μεγάλη ζημία του ελληνικού δημοσίου.

Η αποκάλυψη ήρθε από… λίστες

Όλα ξεκίνησαν μετά το κομβικής σημασίας ερώτημα που απηύθυνε τον περασμένο Αύγουστο προς την τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), νυν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, το οποίο αφορούσε τα κριτήρια με βάση τα οποία εξετάζονται από τη ΔΕΔ οι προσφυγές που καταθέτουν, ως έχουν βεβαίως δικαίωμα, οι πολίτες κατά των προστίμων τα οποία τους καταλογίζουν οι φορολογικές αρχές (ΚΕΦΟΜΕΠ κ.λπ.).

Το ερώτημα του οικονομικού εισαγγελέα παρέμεινε αναπάντητο, όπως προκύπτει από την έγγραφη αλληλογραφία του με τη ΔΕΔ. Η φορολογική υπηρεσία όμως του απέστειλε τις λίστες (τρεις τον αριθμό) με τις περίπου 1.500 υποθέσεις που είχε διεκπεραιώσει και τα ποσά τα οποία τελικώς καταλόγιζε στους προσφεύγοντες.

Ο κ. Αθανασίου, εξετάζοντας αυτές τις λίστες στις οποίες αναγραφόταν το αρχικό πρόστιμο που είχε καταλογίσει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και αυτό που τελικά παρέμενε μετά τη δεύτερη κρίση της ΔΕΔ, διαπίστωσε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπήρχε τεράστια ψαλίδα ανάμεσα στα δύο νούμερα. Προέκυπτε δηλαδή διαγραφή ή μείωση μεγάλων ποσών ύψους εκατομμυρίων ευρώ που είχαν καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές αλλά όχι και το εάν είχαν γίνει μετά την προσκόμιση νέων στοιχείων και ποιων.

Είναι πολλά τα λεφτά

Από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις για τις οποίες θα γίνει επανέλεγχος τώρα είναι οι διαγραφές εκατομμυρίων ευρώ στον Δημήτρη Κοντομηνά, σε μέλη της οικογένειας του Χρήστου Καλογρίτσα, στον Στέφανο Κωστούλα, γαμπρό της οικογένειας Χόντου, στον Παναγιώτη Μαρινόπουλο, της γνωστής οικογένειας και μέτοχο της πτωχευμένης πλέον ομώνυμης εταιρείας, στον Γιάννη Πάριο, στην Τζένιφερ-Ανδρονίκη Αθανασιάδη, στη Real Estate Holding Establishment κ.ά. (σχετικός πίνακας με τις πιο μεγάλες διαγραφές παρατίθεται στις επόμενες σελίδες).

Ενδεικτικά μόνο:

* Το ποσό που είχε καταλογιστεί στον Δ. Κοντομηνά από το ΚΕΦΟΜΕΠ ήταν 57.958.634,25 ευρώ, εκ των οποίων η ΔΕΔ διέγραψε 16.227.847,90.

* Τα ποσά που καταλόγισε το ΚΕΦΟΜΕΠ σε τέσσερα μέλη της οικογένειας του Χρ. Καλογρίτσα και στον πρώην σύζυγο της Κωνσταντίας Καλογρίτσα ανέρχονταν συνολικά σε περίπου 78 εκατ. ευρώ και η ΔΕΔ τα μείωσε στα 38 εκατ. ευρώ.

* Στην Αικατερίνη Μπουλινάκη το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε καταλογίσει 1.095.323 ευρώ και η ΔΕΔ έριξε τον ποσό στα 100 ευρώ!

* Στον Π. Μαρινόπουλο έγινε από τη ΔΕΔ πλήρης διαγραφή ποσού 1.132.392 ευρώ.

* Στον Ιωάννη Βαρθακούρη (Πάριος) από 1.436.110 ευρώ που του είχε καταλογίσει το ΚΕΦΟΜΕΠ η ΔΕΔ μείωσε το ποσό στα 1.309 ευρώ.

Μετά τις διαπιστώσεις αυτές, η επόμενη κίνηση ήταν μονόδρομος για τον κ. Αθανασίου. Διαβίβασε όλα τα στοιχεία που του απεστάλησαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς για ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο… εσωτερικός έλεγχος

Στο μεταξύ, και αφού η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου χρέωσε την υπόθεση στον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο, ο ίδιος ο Γιώργος Πιτσιλής, γενικός γραμματέας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) ενημέρωνε εγγράφως τόσο τον κ. Αθανασίου όσο και την κ. Ράικου (με κοινοποίηση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο) ότι θα διενεργούνταν έκτακτος εσωτερικός έλεγχος σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ και ΔΕΔ) για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου και των διαδικασιών επίλυσης διαφορών.

Οι εισαγγελείς βέβαια από την πλευρά τους δεν επαφίενται –και ευλόγως– στα αποτελέσματα ενός εσωτερικού ελέγχου, που προφανώς διενεργείται από πρόσωπα τα οποία υπηρετούν στις υπό έλεγχο φορολογικές υπηρεσίες, αλλά σκοπεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, να ορίσουν ανεξάρτητους πραγματογνώμονες για να ελέγξουν όλα τα στάδια καταλογισμού των προστίμων.

Κι επειδή μήνες μετά ουδέν νεότερο στοιχείο έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Διαφθοράς, συντάχθηκε νέα κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία για τη διαβίβαση των πλήρων φακέλων των επίμαχων υποθέσεων και όχι μόνο των πινάκων από τους οποίους προκύπτουν μεν οι τυχόν μειώσεις ή και διαγραφές αλλά όχι και τα στοιχεία που τις δικαιολογούν.

Εξωτερική απειλή οι εισαγγελείς!

Τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν από όλη αυτή την ιστορία, η οποία εκκρεμεί εδώ και μήνες, σχετίζονται με δυσλειτουργίες των φορολογικών υπηρεσιών που οδηγούν σε απίστευτα χρονοβόρες διαδικασίες, με μεγάλο χαμένο το δημόσιο ταμείο και σε πολλές περιπτώσεις εμπλεκόμενους πολίτες ή επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε πολύχρονη ομηρία, κάτι που δεν θα συνέβαινε εάν υπήρχε ένας ενιαίος τρόπος ελέγχου.

Διαφαίνεται μάλιστα και μια τουλάχιστον επιφυλακτική στάση των ίδιων υπηρεσιών προς την Οικονομική Εισαγγελία.

Την ίδια ώρα, η σύσταση αυτοτελούς δομής, ο υποστηρικτικός δηλαδή μηχανισμός της Οικονομικής Εισαγγελίας για υποθέσεις φορολογικού και ποινικού ενδιαφέροντος, που θα έλυνε πολλά ζητήματα, εξακολουθεί να παραμένει κενό γράμμα, καθώς το επίμαχο «σχέδιο οδικού χάρτη» γράφεται και ξαναγράφεται ύστερα από διαφωνίες που φέρεται να προβάλλει σε επιμέρους ζητήματα η ΑΑΔΕ.

Εντύπωση πάντως και μεγάλα ερωτήματα για το πώς εκλαμβάνουν ορισμένοι παράγοντες τον θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο των εισαγγελέων στον αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής προκαλεί και μια αχαρακτήριστη αναφορά που είχε συμπεριληφθεί σε πολυσέλιδο επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ του 2016 (Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκησης).

Σε έναν πίνακα όπου καταγράφονταν διάφορα συμπεράσματα αναφορικά με τη λειτουργία της ΓΓΔΕ, στο κεφάλαιο «Απειλές εξωτερικού περιβάλλοντος» γινόταν λόγος για παρεμβάσεις στο έργο της ΓΓΔΕ από εξωτερικούς φορείς στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν… οι εισαγγελείς και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης!

Σε επόμενη έκδοση η συγκεκριμένη «απειλή» είχε απαλειφθεί, προφανώς από κάποιους που αντελήφθησαν τι ζητήματα εγείρει μια τέτοια αναφορά.

To Documento, με αφορμή και τον εσωτερικό έλεγχο που διενεργείται, απευθύνθηκε στην ΑΑΔΕ με έγγραφο ερώτημα προς τον γενικό γραμματέα κ. Πιτσιλή εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν σημειωθεί «λάθος χειρισμοί» στους επανελέγχους από τη ΔΕΔ.

Η απάντηση ήρθε από πηγές της ΑΑΔΕ, οι οποίες απλώς επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ. Μας ειπώθηκε συγκεκριμένα ότι «έχει διαταχθεί εσωτερικός έλεγχος παράλληλα στο ΚΕΦΟΜΕΠ, στο ΚΕΜΕΕΠ και στη ΔΕΔ. Ολοι οι έλεγχοι είναι ακόμη σε εξέλιξη και περιμένουμε τα αποτελέσματά τους».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο documentonews.gr

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Κυριακή

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Ένα νέο ηχητικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει το «μπάχαλο» που επικρατούσε κατά…