Εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο: Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα Παπακωνσταντίνου

Τα αδικήματα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ δεν έχουν παραγραφεί. Αυτό εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου στην αγόρευσή της που εισάγει τη δίκη στην τελική της φάση.

eidiko dikastirio 2

Τα αδικήματα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ δεν έχουν παραγραφεί. Αυτό εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου στην αγόρευσή της που εισάγει τη δίκη στην τελική της φάση.

«Δεν θα ήθελα ποτέ στη θέση του κατηγορουμένου να είναι ένα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και εγώ να είμαι κατηγορούσα αρχή. Εκ της θέσεως μου έχω αυτό το δυσάρεστο καθήκον σήμερα και θα αναγκαστώ να πω και πράγματα που θίγουν το κράτος μας το οποίο ορισμένες φορές δεν λειτουργεί σωστά» είπε η κα. Δημητρίου ξεκινώντας την αγόρευσή της.

Η Εισαγγελέας, αναλύοντας με λεπτομέρειες τις συνταγματικές διατάξεις, αλλά και τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών κατέληξε στο ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού (νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας) δεν έχουν παραγραφεί, αν και υπήρξε διπλή εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2012.

«Η ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού ασκήθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και δεν επηρεάζεται από την διπλή εκλογική αναμέτρηση καθώς η Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές της 6 Μαΐου του 2012 λειτούργησε μόνον για δύο ημέρες», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

H Εισαγγελέας άσκησε κριτική για τη σύντομη προθεσμία που θέτει ο νόμος για τα αδικήματα των υπουργών και ανέφερε ότι είμαστε η τελευταία χώρα που διαθέτει τέτοια νομοθεσία τασσόμενη υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης των σχετικών διατάξεων.

 

Ανακρίβειες στο χρόνο παράδοσης του CD

«Ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει ότι είχε δώσει τον ψηφιακό δίσκο στο στενό συνεργάτη Γ. Αγγελόπουλο μετά μας είπε ότι τον έδωσε σε μία από τις γραμματείς του», είπε η κ. Δημητρίου, διαπιστώνοντας ανακρίβειες σε σχέση με το χρόνο που παραδόθηκε ο ψηφιακός δίσκος στο στενό συνεργάτη του πρώην του υπουργού αλλά και για τα ποσά της λίστας.

«Από τη λίστα είπε η εισαγγελέας προκύπτει ότι μόνο οι δύο πρώτοι καταθέτες είχαν ποσά της τάξης του ενός δισ. ενώ ολόκληρη αθροίζει ποσά 4,5 δισ. δολαρίων και όχι 2 όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου. Προς τι αυτές οι ανακρίβειες;» διερωτήθηκε η εισαγγελέας.

«Ο κατηγορούμενος ούτε τον ψηφιακό δίσκο έχει αυτόν που πήραμε με τόση ευλάβεια και επισημότητα από τις γαλλικές αρχές αλλά δεν μας λέει και που είναι το έγγραφο που τον συνόδευε. Δεν μας λέει που είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του συνεργάτη κ. Αγγελόπουλου έστω κι αν είχε σβήσει τα δεδομένα.

Που είναι ο υπολογιστής στον οποίο άνοιξε ο ίδιος ο κατηγορούμενος δύο, τρία αρχεία το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου 2010; Γιατί δεν έδωσε εκείνη την ώρα το δίσκο στον κ. Αγγελόπουλο για αντιγραφή; Είναι δυνατόν να μη θυμάται σε ποια γραμματέα τον έδωσε τελικά για να γίνει η αντιγραφή; Πως είναι τόσο μεγαλόθυμος και ανεκτικός με αυτή τη γραμματέα όταν η απώλεια του δίσκου τον έχει φέρει στην τόσο δύσκολη θέση που είναι τώρα;»

Επιπλέον τόνισε η εισαγγελέας τα δέκα ονόματα που δόθηκαν στον κ. Καπελέρη δεν ήταν αυτά με τα μεγαλύτερα ποσά και συνέχισε «Το πως θα γίνει η εκμετάλλευση της λίστας και ποιος θα την κάνει ήταν το περιεχόμενο της περίφημης σύσκεψης στις 24 Ιανουαρίου. Όλοι καταλάβαιναν, ειδήμονες και μη ότι δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο η λίστα από μία πολύτιμη πηγή πληροφοριών για να ελέγξουμε περαιτέρω τι είχε συμβεί με τους Έλληνες καταθέτες που βρέθηκαν μέσα. Ο πρώην υπουργός δεν είπε ”διενεργήστε έλεγχο” είπε ”θα διενεργηθεί έλεγχος”».

Και κατέληξε η εισαγγελέας: «Εκείνη την ημέρα δεν αποφασίστηκε τίποτε. Δεν δόθηκε εντολή πουθενά και σε κανέναν».

 

Τι ειπώθηκε για Διώτη

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε, στο ρόλο του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη ο οποίος είναι κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση σε άλλο δικαστήριο.

«Σημασία έχει» είπε η εισαγγελέας ότι «ο πρώην υπουργός είχε προσλάβει ως ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ τον Ιω. Διώτη. Όσον αφορά στο χρόνο κατά τον οποίο παραδόθηκε το στικάκι ο κατηγορούμενος λέει από τις 9 έως 16 Ιουνίου. Να δούμε όμως, το έστειλε τότε; Θέλω επίσης να αναφερθώ και στις 4 εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που έχουν γίνει: Δεν έχουμε εικόνα του περιεχομένου γιατί οι πραγματογνώμονες περιορίζονται μόνο στα ίχνη. Εμείς μόνο σε συνδυασμό με άλλα αποδεικτικά στοιχεία που διαθέτουμε να μπορούμε να πούμε τι έχει γίνει».

«Ο κ. Διώτης μου θυμίζει τον ”υπηρέτη δύο αφεντάδων” του Γκολντόνι. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο προϊσταμένους του, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Παραδίδει το στικάκι στον κ. Βενιζέλο και το στικάκι έχει μείνει σε ένα συρτάρι στο ΥΠΟΙΚ έξι-επτά μήνες στο συρτάρι της γραμματέα του κ. Βενιζέλου άλλους τόσους και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ όσο ξεσπάει ο θόρυβος», συμπλήρωσε.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…