Εισήγηση για παραπομπή ΜΚΟ της Εκκλησίας με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 5,6 εκατ. ευρώ

Την παραπομπή τεσσάρων κατηγορουμένων για τις ημέρες και τα έργα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη» ζητά ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

NewsRoom 20/05/2016 | 15:12

Στην εισήγησή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται αναλυτικά στις δράσεις της ΜΚΟ, οι οποίες φέρονται να έμειναν ημιτελείς ή να μην πραγματοποιήθηκαν ποτέ, παρά το γεγονός ότι η «Αλληλεγγύη» το διάστημα 2005-2006 είχε λάβει για αυτές από το υπουργείο Εξωτερικών κονδύλια ύψους, 5,6 εκατ. ευρώ.

Ο εισαγγελέας προτείνει συγκεκριμένα να παραπεμφθούν ο άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστής της ΜΚΟ Δημήτρης Φουρλεμάδης, η Γεωργία Λυμπέρη πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής, κατά περίσταση για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα χρήματα αντί να διατεθούν στους σκοπούς για τους οποίους είχαν δοθεί, τελικά σχεδόν στο σύνολό τους εξαφανίστηκαν.

Αναφέρονται χαρακτηριστικά, μεταξύ των προγραμμάτων, τα εξής:

1. η αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ και συγκεκριμένα κατεψυγμένων κοτόπουλων με σκοπό τη διανομή αυτών στους δοκιμαζόμενους και υποσιτιζόμενους πληθυσμούς. Η ποσότητα ορίστηκε στα 2.650.000 κιλά κατεψυγμένα πουλερικά, η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες (από 27-9-2006 έως 26-3-2007) και η χρηματοδότηση που θα ελάμβανε συμφωνήθηκε στο ποσό των 7 εκ. Ευρώ, από το οποίο η ΜΚΟ έλαβε ως προκαταβολή 5,6 εκατ. ευρώ. Τελικώς αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στο Ρέντη αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα των πουλερικών κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση». Όταν η σύμβαση καταγγέλθηκε και ζητήθηκε η επιστροφή των χρημάτων, τελικά δόθηκαν από τη ΜΚΟ μονο 500.000 ευρώ.

2. η κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,

3. η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β.Σουμάτρα της Ινδονησίας και

4. η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.