Εισαγγελέας: Ο Βαξεβάνης δεν συκοφάντησε τη σύζυγο του Στουρνάρα

Την μετατροπή της κατηγορίας από συκοφαντική σε απλή δυσφήμιση δια του Τύπου πρότεινε στο δικαστήριο ο εισαγγελέας της έδρας, στη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη με την κα Νικολοπούλου -Στουρνάρα, με το σκεπτικό ότι ο δημοσιογράφος είχε την πεποίθηση ότι αυτό που έγραψε ήταν αληθές.

58eb5b731dc524a7578b4637 1

Της Κατερίνας Κατή

Βασικός άξονας της εισαγγελικής εισήγησης, πάνω στον οποίο κινήθηκε ο εισαγγελέας για να μην ζητήσει την πλήρη απαλλαγή του δημοσιογράφου, είναι το γεγονός, όπως ισχυρίστηκε ότι «η νομιμότητα της επίμαχης σύμβασης μεταξύ της εταιρείας της κας Στουρνάρα και του ΚΕΕΛΠΝΟ διερευνάται ήδη και είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης».

Οπότε κατά τον εισαγγελέα «δεν μπορεί να συναχθεί με βεβαιότητα το αληθές ή το ψευδές αυτού που ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος, ότι παρανόμως δηλαδή διενεργήθηκε η καμπάνια (σ.σ για τον …κολλητικό καρκίνο) και ανατέθηκε στην εταιρεία της μηνύτριας».

Όσο για την δημοσιογραφική κρίση αναφορικά με όσα τερατώδη αποκαλύπτονταν στο επίμαχο ρεπορτάζ για τα ” έργα και τις ημέρες” του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κος εισαγγελέας τασσόμενος απόλυτα με τις δικαστικές ενώσεις που τον τελευταίο καιρό με πύρρειες ανακοινώσεις τους αποκηρύττουν μετά βδελυγμίας την οποιαδήποτε κριτική στις δικαστικές αποφάσεις αλλά και σε συμπεριφορές δικαστών, υποστήριξε ότι «υποκαθιστά την δικαστική εξουσία».

Η εισαγγελική αγόρευση

Υποστήριξε ειδικότερα στην αγόρευση του ο εισαγγελέας:

Το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτό της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Ο κατηγορούμενος στις 26 Μαΐου 2016 στο Hot Doc ανήρτησε φωτό της μηνύτριας και του συζύγου της και παραπλεύρως λεζάντα που ανέφερε “στο ΚΕΕΛΠΝΟ βάφτισαν τον καρκίνο κολλητικό για να πάρει λεφτά η οικογένεια Στουρνάρα”. Προκύπτει σαφώς ότι το επίδικο δημοσίευμα αφορά αποκλειστικά και μόνο την αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ να ασχοληθεί με τον καρκίνο που δεν υπάγεται στα λοιμώδη νοσήματα και να αναθέσει στη συνέχεια την καμπάνια στην εταιρεία της μηνύτριας.

Αποδείχτηκαν τα εξής :

Η επίμαχη σύμβαση ελέγχθηκε και από την ανάγνωση του πορίσματος των επιθεωρητών προκύπτει ότι στα πλαίσια του γενικότερου ελέγχου ερεύνησαν και το ζήτημα που αφορά την παρούσα δίκη, αν το ΚΕΕΛΠΝΟ δηλαδή είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει τέτοια καμπάνια σχετικά με τον καρκίνο και την ανάθεση αυτής στην εταιρείας της ενάγουσας.

Οι επιθεωρητές δεν λαμβάνουν σαφή θέση σχετικά με το ζήτημα αυτό, τη νομιμότητα δηλαδή της διενέργειας αυτής της καμπάνιας.

Η νομιμότητα της σύμβασης αυτής αλλά και των σχετικών δημοσιευμάτων που έλαβαν χώρα διερευνάται ήδη και είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν μπορεί να συναχθεί με βεβαιότητα το αληθές ή το ψευδές αυτού που ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος, ότι παρανόμως δηλαδή διενεργήθηκε η καμπάνια και ανατέθηκε στην εταιρεία της μηνύτριας.

Και αν είχαν επισυναφθεί όλα τα έγγραφα εκείνης της δικογραφίας δεν θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε ασφαλές συμπέρασμα .

Δημιουργούνται συνεπώς αμφιβολίες για το ζήτημα του ψευδούς ή αληθούς γεγονότος το οποίο ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος ο οποίος στηρίχτηκε κυρίως στο πόρισμα των ελεγκτών.

Δεν αποδείχτηκε το ψευδές του γεγονότος που ισχυρίστηκε οι κατηγορούμενος , η αμφιβολία όμως είναι πάντα υπέρ του κατηγορουμένου που είχε την πεποίθηση ότι αυτό που υποστήριζε ήταν αληθές, άρα δεν στοιχειοθετείται συκοφαντική αλλά απλή δυσφήμιση.

Ο κατηγορούμενος προβάλλει το δεδικαιολογημένο ενδιαφέρον, ισχυρισμός αβάσιμος και άρα απορριπτέος.

Δεν μπορεί να προβάλλει περιστατικά που είναι δεκτικά απόδειξης .

Προκύπτει σκοπός εξύβρισης της εγκαλούσας, η δημοσίευση των φωτογραφιών της με τον σύζυγό της δεν ήταν για ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού …

Ουσιαστικά υποκαθιστά την δικαστική εξουσία στην κρίση του περί αν έχει διαπραχθεί αξιόποινη πράξη και ποιος είναι ο δράστης αυτής της πράξης.

Να κηρυχθεί ένοχος για απλή δυσφήμιση δια του Τύπου.

Πολιτική αγωγή 

Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υποστήριξαν :

Σπύρος Μουζακίτης:

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είπε ποτέ ότι ο καρκίνος είναι μεταδοτικό νόσημα, είναι ιός»

«Έβαλε δύο ανθρώπους φωτογραφία και την λεζάντα, που είναι σαν να λέει ότι από τη μια μεριά έχουμε τους φυσικούς αυτουργούς που προέβησαν σε απιστία “βαφτίζοντας τον καρκίνο κολλητικό” για να κάνουν την ανάθεση και από την άλλη τους ηθικούς αυτουργούς που τους εμφανίζει ότι προέβησαν σε αυτή την ενέργεια για να βγάλουν εκατομμύρια». 

«Φανταστείτε το όφελος του από τους πολίτες που όταν βλέπουν κάτι τέτοιο αγοράζουν το έντυπο» συμπλήρωσε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής. 

«Την καλόπιστη κριτική την θέλει όλος ο κόσμος ,αλλά άλλο αυτό και άλλο η συκοφαντία και το ψεύδος. Είναι κακουργηματικό… » συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την χθεσινή κατάθεση του Παύλου Πολάκη, είπε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής και πρώην δικαστής: «Ακούσατε χθες το θράσος, “εντάξει εξουσία είμαστε” . Ακούσατε τα πάντα “πριν από εμάς όλοι ήταν απατεώνες και διεφθαρμένοι”. Δεν λέει το πόρισμα ότι κάποιος βάφτισε τον καρκίνο κολλητικό. Δεν λέει ότι η κα Στουρνάνα είχε ιδιαίτερες διασυνδέσεις…ανευθυνότητα, ότι θέλουμε λέμε. Αφορισμοί γενικοί, κανένα στοιχείο δεν υπάρχει».

«Περίμενα να φέρει εδώ ο κ. Βαξεβάνης πέντε άτομα από την ΕΣΗΕΑ κι όχι εκπρόσωπο της εξουσίας» επισήμανε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής. 

Πρόεδρος παρεμβαίνει: Είναι δική του δουλειά ποιον θα φέρει ως μάρτυρα και δεν αφορά κανέναν άλλον

Μαντζουράνης: Ο κ. Πολάκης ήρθε εδώ ως μάρτυρας αληθείας

Συνεχίζει ο κ. Μουζακίτης: «Η κα Στουρνάρα είναι όμηρος 12 μηνών μιας προκαταρκτικής εξέτασης, και που ακούστηκε έρευνα κατ΄ οίκον με 40 κανάλια απέξω. Δεν την ευνοεί όπως λένε αυτή η καθυστέρηση, πως την ευνοεί, που δεν μπορεί να πάρει ένα έργο;»

Βασίλης Τσιότσικας (έτερος συνήγορος πολιτικής αγωγής) : «Δεν συντάσσομαι με την τοποθέτηση του κου εισαγγελέα. Γνώριζε ο κατηγορούμενος την αναλήθεια των ισχυρισμών του. Είναι προδήλως δυσφημιστικό το δημοσίευμα. Να καταδικαστεί όπως εισήχθη για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου».

ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΞΕΒΑΝΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ : «Μπορεί να είναι φίλοι σας οι δικαστές Πορτοκάλης και Λυμπερόπουλος για τους οποίους έγραψα, αλλά φιλτάτη είναι η αλήθεια».

Μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης των συνηγόρων πολιτικής αγωγής ο Κώστας Βαξεβάνης ζήτησε το λόγο για να κάνει την παρακάτω δήλωση προκειμένου να γραφτεί στα πρακτικά:

«Κατά την αγόρευση του ο συνήγορος της κας Στουρνάρα, Σπύρος Μουζακίτης, έθεσε το ερώτημα αν έχετε διαβάσει όσα γράφω για τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων .

Η υπόμνησή του αποκαλύπτει το πώς αντιλαμβάνεται την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της γνώμης του κάθε πολίτη και πρωτίστως του δημοσιογράφου να εκφράζει απρόσκοπτα και ελεύθερα την άποψή του. Η ουσία της δήλωσης ήταν για να οξυνθούν τα αντανακλαστικά σας της αλληλεγγύης προς τις δικαστικές ενώσεις .

Είναι πασιφανές ότι αυτή η επίκληση σκοπό έχει ,απευθύνεται στην αντίληψη σας για την συναδελφική αλληλεγγύη, γνωρίζοντας τις φιλικές, φυσικές και συναδελφικές σχέσεις της έδρας με συναδέλφους σας πού έχω κρίνει . Αναφέρομαι στην υπόθεση Λυμπερόπουλου, Πορτοκάλη και στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά από δημοσιεύματά μου που αποκάλυψαν ότι η εταιρεία ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, στην οποία μέτοχος είναι η σύζυγος του κου Λυμπερόπουλου, πτώχευσε μέσα σε πέντε ημέρες με διαδικασία της οποίας επικεφαλής ήταν ο δικαστής κος Πορτοκάλης, που ελέγχεται πειθαρχικά μετά από αναφορά μου για τον χειρισμό του στην υπόθεση Βγενόπουλου ,για καταδικαστική σε βάρος μου απόφασή του, που ομόφωνα καταρρίφθηκε στο εφετείο.

Θα παρακαλέσω το δικαστήριο να μείνει σε όσα ορίζουν οι ηθικοί κανόνες, η ποινική δικονομία και το Σύνταγμα … μπορεί φίλος να είναι ο κος Πορτοκάλης ή ο κος Λυμπερόπουλος, αλλά φιλτάτη είναι η αλήθεια».

Απατσίδης: Κάποιοι δικαστές έχουν στοχοποιήσει τον Βαξεβάνη 

Ο Γιάννης Απατσίδης, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη, πήρε πρώτος τον λόγο για να υποστηρίξει μεταξύ άλλων: «Η ελευθερία του Τύπου και το τι είναι γεγονός απασχόλησε πάνω από όλα την ελληνική νομολογία, όταν από το 1908 ήδη κάποιοι δημοσιογράφοι διώχτηκαν, πιθανολογώ από κάποιον στρατοδίκη, για τη φράση ότι δικαστές εξέδωσαν απόφαση κόντρα στην συνείδηση τους, εκδόθηκε τότε μια απόφαση σύμφωνα με την οποία η ελευθεροτυπία είναι απαραίτητη ,στηλιτεύει μάλιστα την προκατάληψη του δικαστή και μιλάει για τον Τύπο που φωτίζει την κοινή γνώμη»

Αναφερόμενος στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που κατήγγειλε τον Κώστα Βαξεβάνη ως… συκοφάντη για όσα αποκάλυψε για την υπόθεση Λυμπερόπουλου, ο συνήγορος υπενθύμισε ότι πριν από περίπου δύο χρόνια η ίδια δικαστική ένωση είχε ζητήσει «να επανέλθουμε σε ημέρες Κόκκινου και αυτεπαγγέλτως να ασκούνται διώξεις για εξύβριση σε βάρος των δημοσιογράφων».

«Ο Βαξεβάνης έχει στοχοποιηθεί από δικαστές για κάποιον δυσερμήνευτο λόγο», είπε χαρακτηριστικά ο κος Απατσίδης.

Αναφερόμενος στο επίδικο δημοσίευμα ο συνήγορος επισήμανε: «Δεν θα έπρεπε ποτέ ένα δικαστήριο εκκρεμούσης μιας έρευνας να λάβει θέση για το εάν ή όχι διαπράχτηκε ένα αδίκημα. Τα δικαστήρια δίνουν μήνυμα στον Τύπο ότι δεν μπορεί να ασχολείται με μια υπόθεση επειδή εκκρεμούν διαδικασίες; Δεν μπορεί να είναι έτσι. Εσείς δεν καλείστε να κρίνετε το αληθές ή το ψευδές αυτού που γράφει ο δημοσιογράφος, αλλά εάν το επίμαχο πόρισμα των ελεγκτών για το ΚΕΕΛΠΝΟ το γράφει μέσα αυτό που επικαλέστηκε στο δημοσίευμά του ο δημοσιογράφος. Εάν δηλαδή βαφτίστηκε ο καρκίνος κολλητικός και στη συνέχεια πήρε το έργο η κα Στουρνάρα».

«Από την αποδεικτική διαδικασία τι αποκόμισα; Θα το πω εκλαϊκευμένα. Αν κάποιος ασπάζεται το γεγονός ότι ο Βαξεβάνης είναι συκοφάντης και εκπροσωπεί το παρακράτος, που θεωρώ ότι το εκπροσωπούν αυτοί που το έγραψαν αυτό, ούτε αυτοί εν προκειμένω θα καταδίκαζαν τον Βαξεβάνη… Αυτοί ψάχνουν πάντα άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά γι αυτούς» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Εδώ αποδείχτηκε: Ότι υπήρχαν παράλληλες έρευνες επί χρόνια για το ΚΕΕΛΠΝΟ που ουδείς γνωρίζει που κατέληξαν. Το 2015 διατάχθηκε και μια έρευνα για τα τεκταινόμενα στο ΚΕΕΛΠΝΟ… οι ελεγκτές θα μπορούσαν να βρουν και πολύ περισσότερα. Κατέληξε όμως ,με τα στοιχεία τα ελλιπή που είχαν στη διάθεση τους οι ελεγκτές, ότι αμφισβητείται η νομιμότητα και της σύμβασης της κας Στουρνάρα, μεταξύ και άλλων συμβάσεων. Το πόρισμα ήταν παραπεμπτικό προς τον εισαγγελέα και όχι αρχειοθέτησης. Σε αυτό επισημαίνεται και η παλιά καταδίκη της κας Στουρνάρα , η όποια καταδίκη. Κάποιοι με καταδίκες ενός μήνα αναγκάστηκαν να ζητήσουν χάρη για να δουλέψουν ως καθαριστές». 

«Μονόδρομος ή Αθώωση». 

«Ακόμα κι αν αντιπαθούμε σφόδρα τον κο Βαξεβάνη, εν προκειμένω» – συνέχισε ο Γιάννης Απατσίδης, «δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά , θα ήταν πολύ άδικο, από το να τον αθωώσετε .Είναι υποκρισία και επικίνδυνη πρακτική αυτό που είπε ο εισαγγελέας ότι εδώ δικάζουμε μόνο τον τίτλο».

«Δηλαδή αν κάποιος δωροδοκήθηκε με τριάντα χιλιάδες, πχ. η κα Μπουρμπούλια, κι εγώ γράφω για πενήντα τον συκοφαντώ;»

«Απόλυτα δικαιολογημένο το ενδιαφέρον του δημοσιογράφου, όλα όσα έγραψε αληθή … Ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να υποκαταστήσει καμία δικαστική αρχή, οι δίκαιοι δικαστές όμως θα πρέπει να χαίρονται για τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα προηγούμενα χρόνια δεν είδα την ευαισθησία που υπάρχει τώρα και την οποία ενστερνίζεται ο συνάδελφος της πολιτικής αγωγής από τις δικαστικές ενώσεις»

«Για “οικογένεια Στουρνάρα ΕΠΕ ” είχε γράψει άλλο σάιτ πολύ πριν αναφερθεί ο κος Βαξεβάνης. Κι ακολούθησαν τότε και πολλά άλλα». 

 «Δεν ανέφερε αν η κα Στουρνάρα είναι ένοχη ή μη, αυτά που λέει είναι αληθή καθώς δημοσιεύει ένα πόρισμα των αρχών και όλα όσα καταγράφει. Η κριτική σημαίνει συκοφαντία αν τελικά υπάρξει σε οποιαδήποτε υπόθεση αθωωτική κατάληξη; Όχι, βέβαια.»

« Όταν ο δημοσιογράφος βλέπει το πόρισμα, ένα δημόσιο πρόσωπο, την κα Στουρνάρα, τα τρωτά σημεία, τις παράλληλες έρευνας και το δημόσιο χρήμα δεν μπορεί παρά να ασχοληθεί. Απλά η κα Στουρνάρα είναι το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο. Εκείνο που τον ενδιέφερε πάνω από όλα ήταν η μαφία του ΚΕΕΛΠΝΟ …Κι όταν είδε και την χορηγία στον στενό συνεργάτη του Μαρινάκη, στον ναρκέμπορο Κοτσώνη του Noor 1 το ανέφερε. Το έβγαλε στο εξώφυλλο…»

«Δεν έχετε υπόθεση για να δικάσετε, πρέπει να την ξεχειλώσετε… το ξέρετε ότι η τυχόν καταδίκη δεν θα είναι σωστή και αύριο θα καταπέσει από ένα άλλο δικαστήριο… Δεν μπορεί να δικαστεί κάποιος ούτε με υπονοούμενα, ούτε με φήμες. Κρίνετε στεγνά την υπόθεση …όσο και να ψάξετε κανένα άλλο δεν μπορεί να είναι το συμπέρασμα από το ότι δεν έχετε ψευδές γεγονός. Έκανε απλά μια δριμεία κριτική . Κανείς δεν είναι ανέλεγκτος αλλά και οι δικαστές δεν είναι Θεοί…»

Διαβάστε επίσης: Βαξεβάνης: Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν κουμπαράς χρηματισμού

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…