Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Να δικαστεί ξανά ο Κορκονέας για το ελαφρυντικό του «προτέρου σύννομου βίου»

Να αναιρεθεί η απόφαση σύμφωνα με την οποία αναγνωρίσθηκε στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα η συνδρομή του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πρότεινε η εισαγγελέας του Άρειου Πάγου

korkoneas

Ενώπιον του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου συζητήθηκε σήμερα η αναίρεση κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία αναγνωρίσθηκε στον δολοφόνο (με άμεσο δόλο) του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» και του επιβλήθηκε η ποινή της κάθειρξης 13 ετών.

Η εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτή η αναίρεση και ο Κοροκονέας να δικαστεί και πάλι αλλά μόνο ως προς το σκέλος της απόφασης που αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» και όχι εκ νέου για τη δολοφονία του 15χρονου.

Η αναγνώριση του ανωτέρω ελαφρυντικού και η επιβολή ποινής κάθειρξης 13 ετών για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, οδήγησε στην αποφυλάκισή του και σε πολλές και έντονες αντιδράσεις του συνόλου της κοινωνίας της χώρας. 

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται σε λίγο καιρό. Στην περίπτωση που το δικαστήριο ταχθεί υπέρ της αναίρεσης της απόφασης, ο Κορκονέας που είναι ελεύθερος, θα παραπεμφθεί για να δικαστεί εκ νέου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο.

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσαν με αφορμή τη συζήτηση στο ΣΤ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ότι, θα ζητήσουν «τα αυτονόητα: Δικαιοσύνη, πραγματική τιμωρία και σεβασμό στη μνήμη του 15χρονου παιδιού».

«Όπως και τότε με μεγάλη έμφαση και ένταση δηλώσαμε, ζητώντας την άσκηση αναίρεσης εκ μέρους του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κατά της προκλητικής αυτής αποφάσεως, η προσβαλλόμενη απόφαση πλήττει καίρια το κύρος της Δικαιοσύνης, παραβιάζει τις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου και εν τοις πράγμασιν αμφισβητεί το δικαίωμα στη ζωή ενός αθώου 15χρονου παιδιού, ενθαρρύνοντας στην ουσία την επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων από αστυνομικούς», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο δικηγόροι.

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέδωσαν χθες την παρακάτω ανακοίνωση:

Αύριο 22/09/2020 στις 9:30 π.μ. θα συζητηθεί ενώπιον του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, η Αναίρεση που άσκησε ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά της Απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίσθηκε στον καταδικασθέντα ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα η συνδρομή του ελαφρυντικού του «προτέρου συννόμου βίου». Η αναγνώριση του ανωτέρω ελαφρυντικού και η επιβολή ποινής κάθειρξης μόλις 13 ετών για την εν ψυχρώ (με άμεσο δόλο) δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, αντί της πρωτοδίκως επιβληθείσης ισοβίου καθείρξεως, οδήγησε στην άμεση αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα και έδωσε, κατ’ ουσίαν, στην απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας περιεχόμενο επιβράβευσης στον καταδικασθέντα, που αποφυλακίσθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα, ελάχιστες ημέρες μετά την έκδοση της αποφάσεως.

Όπως και τότε με μεγάλη έμφαση και ένταση δηλώσαμε, ζητώντας την άσκηση αναίρεσης εκ μέρους του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κατά της προκλητικής αυτής αποφάσεως, η προσβαλλόμενη απόφαση πλήττει καίρια το κύρος της Δικαιοσύνης, παραβιάζει τις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου και εν τοις πράγμασιν αμφισβητεί το δικαίωμα στη ζωή ενός αθώου 15χρονου παιδιού, ενθαρρύνοντας στην ουσία την επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων από αστυνομικούς.

Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υποστήριξης της κατηγορίας στο πλευρό της Οικογένειας του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, της μητέρας και της αδελφής του, αύριο θα υποστηρίξουμε την Αναίρεση του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ζητώντας εκείνα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα: Δικαιοσύνη, Πραγματική Τιμωρία και Σεβασμό στη Μνήμη του 15χρονου παιδιού. 

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υποστήριξης της κατηγορίας

Νίκος Κωνσταντόπουλος
Ζωή Κωνσταντοπούλου

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…