Εις πολιτικός άριστος, αμύνεσθαι περί Novartis

Ήταν Αύγουστος του 2009, όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεοπτική εκπομπή του, με αφορμή την κατάθεση Χριστοφοράκου στη Γερμανία για το σκάνδαλο Siemens, έλεγε, επί λέξει, το εξής: «Όποιος από εδώ και εμπρός, ψηφίσει στις επόμενες εκλογές ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, δια της ψήφου του, νομιμοποιεί την κλοπή του δημοσίου χρήματος. Κανένας πολίτης αυτής της χώρας δεν μπορεί να πηγαίνει πλέον στην κάλπη, υποκρινόμενος ότι δε ξέρει ότι αυτά τα δύο κόμματα είναι και κλέφτες και ψεύτες».

5a7c5b691dc524b9748b45a2

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Αυτή τη στιγμή στο σκάνδαλο Novartis, οι κύριοι Σαμαράς, Γεωργιάδης, Στουρνάρας (μαζί με τη σύζυγό του), Αβραμόπουλος, Βενιζέλος και Λοβέρδος είναι -μεταξύ άλλων- εμπλεκόμενοι μέσω της δικογραφίας. Δηλαδή, συνοπτικά, των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων και των εγγράφων των διωκτικών αρχών των ΗΠΑ που ξεκίνησαν και την έρευνα για την Ελβετική πολυεθνική και τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που διακινούσε για μίζες σε γιατρούς, αξιωματούχους και πολιτικούς.

Από τη στιγμή που το θέμα άρχισε να “φουσκώνει” και δεν μπορούσε πλέον να το “πνίξει” ειδησεογραφικά ούτε ο ΣΚΑΙ με το Πρώτο Θέμα, το σύστημα εστίασε στην αποδόμηση των προστατευόμενων μαρτύρων. “Κουκουλοφόρους” τους είπανε, ώστε να κάνουν και τον ιδεολογικό συσχετισμό. 

Η λέξη “κουκουλοφόρος“, δεν επιλέχθηκε τυχαία. “Χτυπάει” άμεσα την ευαίσθητη χορδή του συντηρητικού νοικοκυραίου, του ακροδεξιού και του νεοφιλελεύθερου… τις μόνες δηλαδή κοινωνικές ομάδες -μαζί με τους επιφανείς λεφτάδες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες-  που τα συμφέροντά τους εκπροσωπούνται από τη ΝΔ του Άδωνη, του Σαμαρά και του Μητσοτάκη. Το ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι θεσμός του νομικού πολιτισμού όλων των αναπτυγμένων χωρών, δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει να πάρει το μήνυμα το σωστό target group. 

Θα είχε πολύ πλάκα αν δεν ήταν τραγικά σοβαρό. Οι άνθρωποι που διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους για την ενοχή της Ηριάννας, μόνο και μόνο επειδή ο σύντροφός της κατηγορήθηκε -και αθωώθηκε- για τρομοκρατία, να χαρακτηρίζουν σκευωρία ένα σκάνδαλο το οποίο ανακίνησαν οι αμερικάνικες διωκτικές αρχές. Ένα σκάνδαλο που εμπλέκει μέσω μαρτυριών, πολιτικούς που άλλωστε υπήρξαν μέλη, αποδεδειγμένα διεφθαρμένων κυβερνήσεων. 

Οι εμπλεκόμενοι λοιπόν στο σκάνδαλο, εκτός από το να φτάσουν σχεδόν να απειλούν -ορισμένοι εξ αυτών- τους προστατευόμενους μάρτυρες, έχουν και πολλά άλλα κοινά. Δεν είναι μόνο ότι πολλοί από αυτούς έγιναν στενοί φίλοι στη διάρκεια των μνημονίων, υπηρέτησαν στην ίδια κυβέρνηση και έχουν παίξει και έναν αγώνα τένις στο Politia Tennis Club βρε αδερφέ. Έδωσαν, κυρίως, τον σκληρό πολιτικό αγώνα (μαζί τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης) για την αποδόμηση και κατασυκοφάντηση της δημόσιας υγείας και την προώθηση της ιδιωτικής

Οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis ακόμα και αν αποδειχθεί ότι είναι εντελώς αθώοι, παραμένουν σε ευρύτερο επίπεδο, πολιτικά ένοχοι . Όχι μόνο γιατί επί δικών τους κυβερνήσεων, οι μίζες είχαν γίνει σαΐτες σε σχολική αίθουσα κατά τη διάρκεια διαλείμματος, αλλά κυρίως γιατί με τις πολιτικές τους και τα σκάνδαλα που φέρονται να συμμετείχαν ή αυτά που δε συμμετείχαν αλλά έβλεπαν να λαμβάνουν χώρα δίπλα τους, χρεοκόπησαν τη χώρα

Αξίζει εδώ να θυμηθούμε και μία από τις πιο ένδοξες στιγμές από το παρελθόν δύο εμπλεκομένων. Του Βαγγέλη του Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου. Στις 25 Φεβρουαρίου 2005, διεξάγεται μια θυελλώδης συνεδρίαση στη βουλή σχετικά με την εξεταστική που είχε προτείνει τότε η ΝΔ για τα εξοπλιστικά. Στο στόχαστρο βρίσκονταν οι πρώην υπουργοί Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλεί τη ΝΔ να ζητήσει συγνώμη από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, γιατί “τον συκοφάντησε και τον ταλαιπώρησε για μια υπόθεση που δεν καταλήγει σε ευθύνες για το πρόσωπό του”. Ο Αντρέας Λοβέρδος, μέλος και αυτός της Εξεταστικής Επιτροπής, δηλώνει πως «ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ προσεβλήθη και διασύρθηκε αδίκως». Την συγκεκριμένη περίοδο, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Ανδ. Λοβέρδος είχαν μάλιστα ισχυριστεί πως οι λογαριασμοί που είχαν βρεθεί σε έγγραφα του Άκη Τσοχατζόπουλου, ήταν… αριθμοί τηλεφώνου.

YΓ. Ανεξαρτήτως της πληροφόρησής μας ή της προσωπικής μας εκτίμησης, το τεκμήριο της αθωότητας αποτελεί την κορωνίδα του νομικού μας πολιτισμού. Κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο στα νόμιμα δικαστήρια της χώρας… και όχι στα κανάλια, τις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες. Αυτό βέβαια δεν ίσχυε όταν η διαπλοκή είχε “δικάσει” την Ηριάννα, το Σακκά και τους κατοίκους της Ιερισσού που αθωώθηκαν εν τέλει από τις βαρύτατες κατηγορίες που αποδόθηκαν στα μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική

… αλλά ας μην αφήσουμε την λεπτομέρεια να μας χαλάσει μια όμορφη ιστορία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…