Ειρηνική η πορεία, επεισόδια και συλλήψεις στην περιοχή του Πολυτεχνείου (ΦΩΤΟ)

Μαζικότατη ήταν η συμμετοχή στην καθιερωμένη πορεία για την επέτειο μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τους διαδηλωτές να υπολογίζονται στους 20.000. Η πορεία ήταν ειρηνική, αφού δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο.

582dea301dc524141b8b4b41

Σε 13 συλλήψεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης γύρω από το Πολυτεχνείο, καθώς και σε πέντε προσαγωγές.


Για αρκετές ώρες η κατάσταση παρέμενε τεταμένη, καθώς ομάδες αντιεξουσιαστών, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το υπό κατάληψη κτήριο Γκίνη του Ιδρύματος, εκτόξευαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, κυρίως στην οδό Πατησίων.


Παράλληλα, οι κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους πέριξ του Πολυτεχνείου. Οι αστυνομικές δυνάμεις από την πλευρά τους, έκαναν χρήση χημικών.


Η οδός Πατησίων και οι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου παρέμειναν κλειστοί για αρκετές ώρες, λόγω των επεισοδίων, με την κατάσταση περιοχή να είναι αποπνικτική.


Η Εισαγγελία Αθηνών είχε ζητήσει το βράδυ της Πέμπτης από την αστυνομία «να πράξει τα δέοντα» σε περίπτωση που διαπιστωθεί η τέλεση αξιόποινων πράξεων στον χώρο του Πολυτεχνείου.  




Καλέσματα και προσυγκεντρώσεις

Νωρίτερα, πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων συνέρρευσαν στον ιστορικό χώρο για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας. Οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι αλλά και νέοι άνθρωποι άφησαν γαρύφαλλα στο μνημείο του Πολυτεχνείου και στην πύλη που έριξε τον τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου του 1973.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν διάφορες συλλογικότητες, ενώ στην Κοραή έδωσαν ραντεβού στις 15.00 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις 17:00 ήταν προγραμματισμένες οι προσυγκεντρώσεις του ΚΚΕ (Σταδίου και Β.Γεωργίου, Σταδίου και Σανταρόζα και στα Χαυτεία) και στις 17:30 ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε συγκέντρωση στη συμβολή Αθηνάς και πλατείας Ομονοίας.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν τα μέλη της ΠΑΣΠ που έχουν στην κατοχή τους την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ, για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα μέλη της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πατησίων και το κτίριο του Πολυτεχνείου, όπου από εκεί ξεδίπλωσαν τη σημαία και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.


Ανοιχτοί είναι ξανά όλοι οι σταθμοί του μετρό που είχαν κλείσει, σταδιακά, από το πρωί για την πορεία του Πολυτεχνείου.

Οι συρμοί σταματούν πλέον κανονικά στους τρείς σταθμούς (Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής) που ήταν κλειστοί νωρίτερα.

Στο μεταξύ, τροποποιήσεις ισχύουν στα δρομολόγια και τις στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ έως τις 6 τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ, στο τηλ. 11 185.

Σε ισχύ βρίσκονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος. Οι ρυθμίσεις αυτές επεκτείνονται σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους τους.

Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και περιμετρικά της πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.







Πλιάτσικο σε βαν της Αστυνομίας

Δύο αστυνομικές ασπίδες και δύο κράνη άρπαξαν οι νεαροί από το βαν της αστυνομίας το οποίο εγκλώβισαν, νωρίτερα, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαΐμη.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία το βαν, με συμβατικές πινακίδες, μετέφερε κράνη, ασπίδες κι άλλο εξοπλισμό για τις αστυνομικές δυνάμεις. Η ομάδα νεαρών το εγκλώβισε και αφού άνοιξαν τις πόρτες, δίχως να τραυματίσουν τους αστυνομικούς, άρπαξαν τις δύο ασπίδες και τα κράνη.

Στο σημείο έσπευσε διμοιρία των ΜΑΤ μετά την κλήση των αστυνομικών για βοήθεια και τους απώθησε.

Οι νεαροί «στόλισαν» τα αγάλματα στην πλατεία Εξαρχείων με τις ασπίδες και τα κράνη.




Κατάληψη αντιεξουσιαστών στο κτήριο Γκίνη

Σε κατάληψη του κτηρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο προχώρησε ομάδα αντιεξουσιαστών τα ξημερώματα, ενημερώνοντας ότι αναλαμβάνει «την πολιτική ευθύνη για την περιφρούρησή του με κάθε διαθέσιμο μέσο».

Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα indymedia αναφέρεται: «Σπάμε στην πράξη τον αποκλεισμό που για χρόνια επιβάλλουν οι κομματικοί και κρατικοί μηχανισμοί προκειμένου να κρατήσουμε τον χώρο κατά τη διάρκεια της μέρας ελεύθερο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όσες και όσους επιλέγουν το δρόμο της σύγκρουσης και της εξέγερσης».

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.