Newsroom

Newsroom

Είναι το Facebook το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου;

Η πρωτιά είναι πρωτιά, ακόμα κι όταν πρόκειται για κάτι μακάβριο.

56f41ba91dc5247d138b4bfe

Συνηθίζουμε να αποκαλούμε το Facebook ως το μεγαλύτερο «έθνος» του κόσμου, κάτι που προκύπτει από το 1,59 δισ. ενεργών χρηστών του, αριθμός που ξεπερνά τον πληθυσμό «γιγάντων» όπως η Κίνα (1,38 δισ.) και η Ινδία (1,29 δισ.).

Σήμερα όμως δεν θα μιλήσουμε για τους χρήστες του αλλά για τους… πρώην: όχι για αυτούς που έφυγαν από το δίκτυο αλλά εκείνους που έφυγαν από τη ζωή αφήνοντας πίσω τους το προφίλ τους.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, το Facebook δεν απενεργοποιεί τον λογαριασμό αλλά επιτρέπει στους άμεσους συγγενείς του αποθανόντος, εφ’ όσον αποδείξουν το λυπηρό γεγονός (αποστέλλοντας το πιστοποιητικό θανάτου), να ανακτήσουν την πρόσβαση σε αυτόν, προσφέροντάς τους από εκεί και πέρα δύο επιλογές: είτε την απενεργοποίησή του, είτε τη μετατροπή του σε επιμνημόσυνο (memorial), κάτι σαν «εις μνήμην».

Έχετε σκεφτεί όμως πόσοι μπορεί να είναι αυτοί οι λογαριασμοί; Τη δουλειά αυτή ανέλαβε να κάνει ο Χασέμ Σαντίκι, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης ο οποίος μπορεί να μη γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των λογαριασμών προσώπων που δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή, υπολόγισε ωστόσο πως οι νεκροί του Facebook του θα ξεπεράσουν τους ζωντανούς χρήστες του το έτος 2098!

Επί του παρόντος, τουλάχιστον το 60% των χρηστών του δικτύου έχει ηλικία μικρότερη των 35 ετών ενώ ποσοστό μικρότερο του 5% μετρά πάνω από 65 χρόνια ζωής. Πρακτικά τα νούμερα αυτά θα έπρεπε να είναι αρκετά «ασφαλή» για την υπηρεσία, όμως όσο περνά ο καιρός, το ήδη υπάρχον κοινό της θα γερνά.

Μοναδική της λύση για να μη μετατραπεί σε ένα ψηφιακό… νεκροταφείο, να εξακολουθήσει να βρίσκει νέους χρήστες και με το «νέους» εννοούμε καινούριους και νέους σε ηλικία.

Πρακτικά, το Facebook είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπο με το πρόβλημα υπογεννητικότητας, ό,τι συμβαίνει δηλαδή με πολλά πραγματικά κράτη ανά τον κόσμο!

Στο δίκτυο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ βέβαια οι «γεννήσεις» αντιστοιχούν στις νέες εγγραφές με τη διαφορά ότι η ανθρώπινη ζωή ξεκινά από το 0 ενώ αυτή του Facebook από τα 13 –αυτή είναι και η μικρότερη, βάσει των όρων χρήσης της υπηρεσίας, ηλικία που μπορεί να εγγραφεί κανείς. Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται πως το 70% του ενήλικου πληθυσμού είναι εγγεγραμμένο στο Facebook.

Οι Νέιθαν Λούστιγκ και Τζέσε Ντέιβις που ασχολούνται με τους… θανάτους στο δίκτυο από το 2010, υπολογίζουν με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, πως εντός του τρέχοντος έτους περίπου 972.000 Αμερικάνοι χρήστες θα αφήσουν τα εγκόσμια.

Σε σχέση με τα 219 εκατ. χρηστών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, μιλάμε για ποσοστό θανάτων 0,45%. Για να έχετε μέτρο σύγκρισης, σκεφτείτε ότι στη Νότιο Αφρική, τη χώρα με το μεγαλύτερο “morality rate” στον κόσμο, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 1,75%(17,49 θάνατοι ανά 1.000 άτομα).

Ακόμα κι έτσι όμως, το Facebook αποτελεί ήδη το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου. Όταν το Ουαντί-Ας-Σαλάαμ, το ισλαμικό κοιμητήριο της Νασάφ στο Ιράκ «φιλοξενεί» περί τους 5 εκατ. νεκρούς, το Facebook μπορεί να «υπερηφανεύεται» για τα περισσότερα από τα 30 εκατ. “memorial” προφίλ του –ο αριθμός αυτός είχε αναφερθεί το 2012 και αποτελεί την τελευταία ενημέρωση επί του θέματος.

Ο θάνατος είναι μέσα στη ζωή και το δίκτυο που έχει γίνει συνώνυμο της ψηφιακής της «εκδοχής», δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο μπροστά του. Μακριά από ‘μας…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Πηγή: popaganda.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…