Είναι ΣΥΡΙΖΑ η Γενική Συνέλευση του ICOMOS;

Κι ενώ στην Ελλάδα τα πράγματα κυλούν στους γνωστούς ρυθμούς του απόλυτου ελέγχου της ενημέρωσης από την κυβέρνηση, έρχεται μια απόφαση από το εξωτερικό να ταράξει τα εγχώρια νερά...

5083472

Δεν ξέρω πόσοι το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά αν αμέσως μετά τις περσινές εκλογές ο νέος, τότε, πρωθυπουργός δεν είχε αλλάξει τον σχεδιασμό των έργων του Μετρό της Θεσσαλονίκης, σήμερα θα μετρούσαμε μέρες για τη λειτουργία του έργου. Καθώς το χρονοδιάγραμμα που ανατράπηκε με τη μονομερή απόφαση του πρωθυπουργού, προέβλεπε τη λειτουργία των 12 από τους 13 σταθμούς της βασικής γραμμής του έργου, στο τέλος του 2020. Σε λίγες δηλαδή μέρες.

Με τον σταθμό Βενιζέλου, ο οποίος μετά από χρόνια αδράνειας, είχε ήδη από το 2017 ξεκινήσει να κατασκευάζεται και μάλιστα με μια λύση που επέτρεπε στα αρχαία να παραμένουν αμετακίνητα στη θέση όπου παρέμειναν επί 17 περίπου αιώνες, να παραδίνεται το 2023.

Η αιτία την οποία ο πρωθυπουργός προφασίστηκε για την αλλαγή του σχεδιασμού του έργου, ήταν προκειμένου να επανέλθει στο σταθμό Βενιζέλου η λύση της κατασκευής του με τον τεμαχισμό και την απόσπαση των αρχαιοτήτων, παρά το γεγονός ότι είχε βρεθεί, εγκριθεί, μελετηθεί και εφαρμόζονταν ήδη τεχνική λύση που επέτρεπε την παραμονή τους στη θέση τους.

Συνέπεια εκείνης της απόφασης είναι το έργο να γυρίσει πίσω στο 2017, καθώς έπρεπε να πεταχτούν οι μελέτες που είχαν εντωμεταξύ εκπονηθεί και εφαρμόζονταν, να γκρεμιστούν τα έργα που είχαν εντωμεταξύ κατασκευαστεί και να ξαναρχίσουν να εκπονούνται νέες μελέτες και να υλοποιούνται νέες εγκρίσεις και νέα έργα ξανά από την αρχή, με τη νέα λύση που ήθελε πλέον τα αρχαία να απομακρύνονται από το σταθμό, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή.

Σήμερα, 15 μήνες μετά από την ολέθρια εκείνη απόφαση του πρωθυπουργού, βρισκόμαστε ενώπιον της εξής κατάστασης:

  • Τα έργα παραμένουν σταματημένα, με τη μόνη «πρόοδο» που έχει σημειωθεί να είναι το… γκρέμισμα όσων έργων είχαν ήδη κατασκευαστεί με την προηγούμενη λύση στη Βενιζέλου.
  • Το ΚΑΣ, μετά από δύο αλλαγές στη σύνθεση των μελών του, προκειμένου να ελεγχθεί πλήρως από την κυβέρνηση και μετά από σειρά μεθοδεύσεων της Αττικό Μετρό ΑΕ προκειμένου να «εξαφανιστεί» η προηγούμενη τεχνική λύση και να εμφανιστεί σαν μονόδρομος η απόσπαση των αρχαιοτήτων, σε πείσμα των εισηγήσεων ειδικών επιστημόνων, μελετητών, καθηγητών Πολυτεχνείου, καθώς και του συνόλου των επιστημονικών συλλόγων και παρά το γεγονός ότι κινδυνεύει η ακεραιότητα και η αυθεντικότητα του αρχαιολογικού πολεοδομικού συγκροτήματος του κεντρικού Ρωμαϊκού και Βυζαντινού σταυροδρομιού που αποκαλύφθηκε εκεί, έχει εγκρίνει τη λύση της απόσπασης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου.
  • Η απόφαση της απόσπασης των αρχαιοτήτων έχει προσβληθεί στο ΣτΕ, μετά από τις προσφυγές 4 επιστημονικών συλλόγων και κοινωνικών φορέων της χώρας, καθώς η απόσπαση μνημείων, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την παραμονή τους στη θέση τους.
  • Δεκάδες προσωπικότητες και επιστημονικοί σύλλογοι από την Ελλάδα και από το εξωτερικό έχουν στείλει έγγραφες διαμαρτυρίες στον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας να μην προχωρήσει η καταστροφή των αρχαιοτήτων.
  • Μόνος κερδισμένος από το σταμάτημα του έργου είναι ο εργολάβος, ο οποίος ήδη εισπράττει, σε βάρος των δημοσίων ταμείων, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις για την καθυστέρηση που η ίδια η κυβέρνηση προκαλεί στο έργο.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποκρύπτεται συστηματικά από τα ελεγχόμενα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ενώ η επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης είναι ότι η αντίδραση στην κυβερνητική επιλογή της απόσπασης των αρχαιοτήτων είναι μια πολιτική υπόθεση, υποκινούμενη από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 56% των πολιτών στη Θεσσαλονίκη τάσσονται υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στη θέση τους.

Κι ενώ στην Ελλάδα τα πράγματα κυλούν στους γνωστούς ρυθμούς του απόλυτου ελέγχου της ενημέρωσης από την κυβέρνηση, έρχεται μια απόφαση από το εξωτερικό να ταράξει τα εγχώρια νερά.

Η Γενική Συνέλευση του ICOMOS, του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών που λειτουργεί ως συμβουλευτικός οργανισμός της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς και αποτελεί τον διεθνή φορέα που αξιολογεί τις προτάσεις για συμπερίληψη στον επίσημο κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με συντριπτική πλειοψηφία, με 621 ψήφους υπέρ, 58 αποχές και μόλις 4 κατά, υπερψήφισε το ψήφισμα για την κατά χώρα παραμονή των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του ICOMOS, αφού μελέτησε τα στοιχεία, έκρινε αβάσιμους τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και απέρριψε την επιχειρηματολογία αυτών που υπερθεματίζουν υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων.

Η απόφαση αυτού του κορυφαίου διεθνούς θεσμού αποτελεί κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση, για το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και για τα 14 μέλη του ΚΑΣ που υποστηρίζουν πεισματικά και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση την απόσπαση του αρχαιολογικού συμπλέγματος.

Η απόφαση αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πια μόνη και απομονωμένη από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η πληροφορία που διαρρέει το υπουργείο Πολιτισμού ότι τα 621 από τα 691 μέλη της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS είναι ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδονται από καλά ενημερωμένες πηγές…

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…