Newsroom

Newsroom

"Είναι σημαντικό να κρατηθεί ζωντανή η κλασική μουσική"

Σε συνέχεια των επιτυχημένων διαγωνισμών των περασμένων ετών, η  Dionysia Trust με χαρά ανακοινώνει τον 5ο Dionysia Trust Διαγωνισμό Πιάνου για νέους το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

dionysia trust

Σε συνέχεια των επιτυχημένων διαγωνισμών των περασμένων ετών, η  Dionysia Trust με χαρά ανακοινώνει τον 5ο Dionysia Trust Διαγωνισμό Πιάνου για νέους το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι διαγωνιζόμενοι έως 20 ετών θα κληθούν να εκτελέσουν δύο έργα του Frédéric Chopin, ένα Waltz κι ένα ακόμα έργο της επιλογής τους. Στους τρεις πρώτους που θα διακριθούν από μία κριτική επιτροπή με αξιόλογη μουσική πορεία, θα απονεμηθούν το 1ο, 2ο και 3ο βραβείο αξίας  500, 400 και 300 ευρώ αντίστοιχα καθώς κι ένα επιπλέον βραβείο για τον πρώτο νικητή, χορηγία του AN ART ARTISTRY. Φέτος η κριτική επιτροπή αποτελείται από τον Μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, την Καλλιόπη Γερμανού και τον Δημήτρη Ανούση. Η Λώρα Μαμάκου, μέλος του ΔΣ και μία εκ των ιδρυτών του ιδρύματος, μιλάει στο koutipandoras.gr για τη σχέση των νέων με την κλασική μουσική, τα νέα ταλέντα, τις προσπάθειες στην Ελλάδα, αλλά και τις θυσίες που γίνονται σε εποχές οικονομικής κρίσης για τις σπουδές στη μουσική. 

Φέτος είναι η 5η χρονιά που διοργανώνετε τον Dionysia Trust Διαγωνισμό Πιάνου για νέους. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.

Φέτος, στην 5η μας χρονιά ο Dionysia Trust Διαγωνισμός Πιάνου 2015 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη χρονιά στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015  νέοι πιανίστες έως είκοσι ετών θα παρουσιάσουν 2 έργα του Chopin (ένα Waltz κι ένα ακόμα της επιλογής τους). Η κριτική επιτροπή που θα αξιολογήσει τους μουσικούς αυτούς αποτελείται από σημαντικούς ανθρώπους τους χώρου της μουσικής όπως ο Μαέστρος Μίλτος Λογιάδης, η Καλλιόπη Γερμανού και ο Δημήτρης Ανούσης. Θα πρέπει να  σημαντικό να τονίσουμε υπογραμμίσουμε ότι σε αυτό το σημείο ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως την 7η Νοεμβρίου μέσω της επίσημης ιστοσελίδας μας, www.dionysiatrust.com.

Πιστεύετε ότι η κρίση έχει επηρεάσει την εκμάθηση της κλασσικής μουσικής στη χώρα μας; Πως αντιδράει το κοινό στο διαγωνισμό σας τα τελευταία χρονιά;

Η αλήθεια είναι ότι ο τομέας της τέχνης δοκιμάζεται όπως είναι λογικό σε συνθήκες τόσο μεγάλης οικονομικής κρίσης. Πιστεύω όμως ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να κρατηθεί ζωντανή η τέχνη, και φυσική η κλασσική τέχνη, μιας και από εκεί πηγάζει και η ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον. Από νέους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τις αρετές της τέχνης κι έτσι μαθαίνουν να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι και φυσικά καλύτεροι πολίτες. Αυτό που έχουμε δει τα χρόνια αυτά είναι ότι ο χώρος της μουσικής έχει αγκαλιάσει το διαγωνισμό μας κι έτσι είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε πολλούς ταλαντούχους μουσικούς από ολόκληρη την Ελλάδα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι καθώς βλέπουμε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα και φυσικά τις θυσίες που κάνουν γονείς και δάσκαλοι για να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους να συνεχίσουν να μαθαίνουν μουσική. Κι αυτό είναι κάτι που θεωρούμε ότι πρέπει κι εμείς από την πλευρά μας να στηρίξουμε έμπρακτα.

Με ποιους τρόπους βοηθάτε τους νέους πιανίστες που παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό σας;

Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους και ηθικά αλλά και υλικά. Για αυτό το λόγο θεωρούμε πως η συγκεκριμένη διαδικασία του διαγωνισμού δίνει τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους που ακόμα δεν έχουν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους σε μεγάλο κοινό να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους σε μία κατάσταση άγχους κι έτσι να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται να διαθέτουν και για ανάλογες διαδικασίες όπως ρεσιτάλ, συναυλίες ή κι εξετάσεις.

Οι νέοι που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό μας θα έχουν και την μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σ’έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους για την κλασσική μουσική στην Αθήνα,στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συγκεκριμένα στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Αλλά και στο υλικό κομμάτι, θέλουμε να τους δώσουμε κι εμείς τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους αλλά να να πάρουν και μία σημαντική επιβράβευση για τις προσπάθειές τους. Έτσι στους τρεις πρώτους που θα διακριθούν από μία κριτική επιτροπή με αξιόλογη μουσική πορεία, θα απονεμηθούν το 1ο, 2ο και 3ο βραβείο αξίας 500,400 και 300 ευρώ αντίστοιχα καθώς κι ένα επιπλέον βραβείο για τον πρώτο νικητή, χορηγία του AN ART ARTISTRY.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το έργο μας και τα επόμενα χρόνια με συνεργασίες και με άλλους φορείς κι ενημερώνοντας σχολεία, ωδεία και μουσικές σχολές σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι να παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό. Επιπλέον, συμπληρώνοντας φέτος πέντε χρόνια που φιλοξενούμε νέους μουσικούς, θα θέλαμε να κλείσουμε αυτόν τον πρώτο κύκλο με μία μεγάλη συναυλία για όλους τους νικητές αλλά και διακριθέντες μουσικούς που πέρασαν από το διαγωνισμό μας. Αυτό είναι και το project πάνω στο οποίο εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή: Μια μεγάλη γιορτή της κλασικής μουσικής με νέους ανθρώπους.

Info:

Η DionysiaTrust είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία υποστηρίζει τη μουσική και τις τέχνες. Σκοπός της είναι η προώθηση της ανάπτυξης νέων μουσικών και καλλιτεχνών, μέσω ποικίλων πρωτοβουλιών, διαγωνισμών, εκδηλώσεων κι υποτροφιών. Ιδρύθηκε το 2010 στην μνήμη της Denise Διονυσίας Μαμάκου. Σε ανάμνηση του πάθους της για τις τέχνες και ιδιαίτερα για τη μουσική, και προς τιμήν της συνεισφοράς της ως μουσικός, ζωγράφος, σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, η οικογένειά της επιδίωξε να θεσπίσει ένα μέσο με σκοπό να βοηθήσει νέους ανερχόμενους μουσικούς και καλλιτέχνες στην ανάπτυξή τους.

Πληροφορίες για το  διαγωνισμό: dionysiatrust.com/gr/?page_id=36

Πληροφορίες παλαιότερων διαγωνισμών: dionysiatrust.com/gr/?page_id=49

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 215 215 7330

 

 

 

 

 

 

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…