Newsroom

Newsroom

Είναι πιο ευεργετικό να γράφετε με το χέρι παρά να πληκτρολογείτε. Δείτε γιατί…

Το να χρησιμοποιούμε το πληκτρολόγιό μας για να γράφουμε μπορεί να βοηθάει στην εξοικονόμηση χρόνου, όμως, η γραφή στο χαρτί…

grafw

Το να χρησιμοποιούμε το πληκτρολόγιό μας για να γράφουμε μπορεί να βοηθάει στην εξοικονόμηση χρόνου, όμως, η γραφή στο χαρτί – με στυλό ή μολύβι – φαίνεται ότι έχει περισσότερα οφέλη. 

Ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα παιδιά που ξέρουν να γράφουν με το χέρι, μαθαίνουν να διαβάζουν γρηγορότερα. Είναι επίσης, πιο ικανά να συγκρατούν πληροφορίες, αλλά και να γεννούν νέες ιδέες. 

“Όταν γράφουμε, ένα μοναδικό νευρωνικό κύκλωμα ενεργοποιείται αυτόματα. Υπάρχει μια βασική αναγνώριση της κίνησης του γραπτού λόγου, ένα είδος ψυχικής προσομοίωσης, στον εγκέφαλό σας” λέει στους The New York Times ο Stanislas Dehaene, ψυχολόγος στο Collège de France στο Παρίσι.

Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι όταν τα παιδιά γράφουν με το χέρι, ενεργοποιούνται  τρεις περιοχές του εγκεφάλου τους, η αριστερή ατρακτοειδής έλικα, η κατώτερη μετωπιαία έλικα και ο οπίσθιος βρεγματικός φλοιός. Είναι οι ίδιες περιοχές που ενεργοποιούνται όταν οι ενήλικες διαβάζουν και γράφουν. Τα παιδιά που πληκτρολογούσαν ή απλά διάβαζαν γράμματα, δεν έδειξαν καμία ενεργοποίηση σε αυτές τις περιοχές.

Ο Karin James, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στους New York Times ότι πίσω από αυτή τη διαπίστωση, υπάρχει η εξήγηση της ελεύθερης μορφής χειρογράφου. Δηλαδή, όταν γράφουμε με το χέρι καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να εκτελέσουμε μια ενέργεια, που πρέπει να παράξει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα με τη μορφή ενός γράμματος ή μιας λέξης.

“Αυτή είναι μία από τις πρώτες εκδηλώσεις του εγκεφάλου που άλλαξε λόγω της νέας καθημερινής πρακτικής της πληκτρολόγησης», εξήγησε ο Τζέιμς.

Άλλες μελέτες που συγκρίνουν την απόδοση μεταξύ των παιδιών που γράφουν στο χέρι και αυτών που πληκτρολογούν, έχει δείξει ότι τα παιδιά που γράφουν με το χέρι  παράγουν περισσότερες λέξεις και πιο πρωτότυπες ιδέες σε σχέση με όσα χρησιμοποιούσαν το πληκτρολόγιο.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με τα καλύτερα χειρόγραφα είχαν επίσης καλύτερη ενεργοποίηση της λειτουργίας της μνήμη τους.

Και αν νομίζετε ότι τα οφέλη είναι μόνο για τα παιδιά, κάνετε λάθος.

Κρατώντας χειρόγραφες σημειώσεις μπορούν και οι ενήλικες να μάθουν γρηγορότερα και καλύτερα. Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε την επόμενη φορά που θα έχετε εξετάσεις ή να παρουσιάσετε μία διάλεξη. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάζεται να συγκεντρώσετε και να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες πριν από τη διαδικασία της γραπτής αποτύπωσής τους. “Είναι γεγονός ότι δεν γράφουμε χειρόγραφα τόσο γρήγορα όσο πληκτρολογούμε, αλλά οι άνθρωποι που πληκτρολογούν τείνουν να μην κρατούν σημειώσεις σε μία διάλεξη, αλλά απλώς να γράφουν επι λέξει το μεγαλύτερο μέρος της διάλεξης”, λέει η Pam Mueller, βοηθός στο Πανεπιστήμιο του Princeton, στις ΗΠΑ.

Μετά από αυτό το άρθρο, εμείς θα προσπαθήσουμε να γράφουμε με το χέρι συχνότερα. Εσείς;

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…