ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Είναι οι δημοσκοπήσεις, ανόητε!

Όποιος νομίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενδιαφέρεται πράγματι για τη δημόσια υγεία ή για την οικονομία, κοιμάται ύπνο βαθύ...

δημ1

Στην Ευρώπη, έχοντας εφαρμόσει για μικρότερο διάστημα λιγότερο αυστηρά μέτρα από τα δικά μας, βρίσκονται σήμερα στην ευχάριστη θέση να τα χαλαρώνουν, επειδή εκεί η πανδημία παρουσιάζει ύφεση.

Στη δική μας χώρα αντίθετα, τα περιοριστικά μέτρα που ήταν πολύ αυστηρά και μακρόχρονα επίσης χαλαρώνουν, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: Καθώς εδώ, στη… μακρινή Ελλάδα, η πανδημία εμφανίζει έξαρση.

Θα μπορούσε να είναι θέατρο του παραλόγου, αλλά δεν είναι. Ας το πάρουμε λοιπόν από την αρχή.

Για να χαλαρώνουν τα μέτρα εν μέσω έξαρσης του τρίτου και φονικότερου κύματος της πανδημίας, με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και το ΕΣΥ εκτός ορίων, δύο ενδεχόμενα πρέπει να συμβαίνουν:

  • Είτε τα μέτρα που εφαρμόζονταν εδώ και περισσότερο από 5 μήνες αξιολογήθηκαν ως αποτυχημένα και αναποτελεσματικά, οπότε καταργούνται γιατί δεν προσφέρουν τίποτε.
  • Είτε κάτι άλλο συμβαίνει, πολύ πιο σοβαρό από τη δημόσια υγεία, που ανησύχησε την κυβέρνηση και την ανάγκασε να ακολουθήσει αυτή την, κατά κοινή ομολογία, επικίνδυνα ασυνάρτητη απόφαση.

Υπάρχει πάντα και ένα τρίτο ενδεχόμενο: Να συμβαίνουν και τα δύο μαζί.

Κατ’ αρχήν το πρώτο ενδεχόμενο, της αποτυχίας των απαγορευτικών μέτρων, συμβαδίζει απόλυτα με τις εξελίξεις.

Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ήταν απολύτως αποτυχημένα.

Δεν εξηγείται αλλιώς η έξαρση της πανδημίας σήμερα, με περισσότερα από 3.500 – 4.000 κρούσματα καθημερινά, με δείκτη θετικότητας των τεστ στο 6,5%, με δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένους σε κοινές κλίνες επειδή δεν βρίσκουν κρεβάτι σε ΜΕΘ και με νεκρούς που φτάνουν πλέον στους 75 καθημερινά.

Κι όλα αυτά στον 6ο μήνα αυστηρού lockdown με κλειστή αγορά, με αυστηρό περιορισμό των μετακινήσεων και με αστυνομικά μέτρα που έφτασαν μέχρι το άγριο ξύλο στις πλατείες.

Στο ίδιο συμπέρασμα της απόλυτης αποτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης καταλήγει και η έρευνα του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg. Το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τη χαμηλότερη απόδοση τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η χώρα μας υποχώρησε κατά 20 θέσεις, ευρισκόμενη σήμερα στην 40η θέση διεθνώς, ανάμεσα σε 53 χώρες που αξιολογήθηκαν. Με χειρότερες από εμάς χώρες όπως το Ιράν, την Ινδονησία, το Ιράκ, την Αίγυπτο, και το Μεξικό.

Στον Ευρωπαϊκό χώρο αντίστοιχα, η Ελλάδα στην έρευνα του Bloomberg κατατάσσεται 17η ανάμεσα σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες, με χειρότερες από εμάς τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Τσεχία.

Στην περίπτωση πάντως που πράγματι αντιλήφθηκαν στην κυβέρνηση ότι τα μέτρα ήταν αποτυχημένα, θα περίμενε κανείς να τα αντικαταστήσουν με πιο αποτελεσματικά. Κάτι που όμως δεν συνέβη.

Εκτός και αν ως πιο αποτελεσματικό μέτρο μπορούν να θεωρηθούν τα από τη φύση τους πολύ χαμηλής αξιοπιστίας self test. Τα οποία, για να πούμε την αλήθεια, έπρεπε να γίνονται εδώ και ένα χρόνο και είναι απορίας άξιο γιατί καθυστέρησαν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεδομένης της κρισιμότητας της σημερινής κατάστασης, θα περίμενε κανείς ως ελάχιστη υποχρέωση του κράτους, έστω και καθυστερημένα, να αποφασίσει την διεξαγωγή μεγάλου αριθμού αξιόπιστων μοριακών τεστ στον πληθυσμό και όχι self test που στα ασυμπτωματικά κρούσματα, που είναι και η κατηγορία που περισσότερο ενδιαφέρει, έχουν ελάχιστη αξιοπιστία.

Κι ακόμη, θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση που πραγματικά ενδιαφέρεται για το κοινό καλό να βελτιώσει την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα οποία εξ αιτίας των μεγάλων συνωστισμών, είναι οι πραγματικοί τόποι υπερμετάδοσης της πανδημίας.

Αλλά αυτό θα ήταν ασυνεπές για μια κυβέρνηση που εξ αρχής το έχει πάρει λάθος…

Η οποία επιμένει να ορκίζεται ότι ο ιός μεταδίδεται κατά προτεραιότητα σε ανοικτούς χώρους, όπου παίρνει αυστηρά αστυνομικά μέτρα και όχι σε κλειστούς, όπως τα λεωφορεία και το Μετρό, όπου γίνεται στην κυριολεξία το «πατείς με πατώ σε».

Ενώ λοιπόν τα μέτρα που καταργήθηκαν δεν αντικαταστάθηκαν από πιο αποτελεσματικά, απορία προκαλεί το γεγονός ότι εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ και τα αποδεδειγμένα ως πιο αποτυχημένα μέτρα. Με κυριότερο το παντελώς άχρηστο μέτρο των υποχρεωτικών sms, που στην Ευρώπη εφαρμόζεται μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο. Και που κανείς δεν κατάλαβε τι προσφέρει στην παρεμπόδιση της εξάπλωσης του ιού ούτε το ίδιο το sms, ούτε όμως και τα αυστηρά πρόστιμα που το συνοδεύουν.

Ούτε λοιπόν καταργήθηκαν τα πιο αναποτελεσματικά μέτρα, ούτε όμως και η κατάργηση κάποιων από αυτά συνοδεύτηκε από την αντικατάστασή τους με μέτρα περισσότερο αποτελεσματικά.

Είναι βέβαιο συνεπώς ότι η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης δεν κινήθηκε από ανάγκη διόρθωσης ή βελτίωσης μιας καταφανώς αποτυχημένης πολιτικής. Κάτι άλλο, ανεξάρτητο από τη δημόσια υγεία φοβήθηκε η κυβέρνηση και άλλαξε τακτική απέναντι στην πανδημία.

Η απάντηση στο ερώτημα μπορεί να δοθεί, παραφράζοντας το σλόγκαν του Μπιλ Κλίντον στη νικηφόρα εκστρατεία του στις προεδρικές εκλογές του 1992: «Είναι οι… δημοσκοπήσεις, ανόητε»!

Όποιος νομίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενδιαφέρεται πράγματι για τη δημόσια υγεία ή για την οικονομία, κοιμάται ύπνο βαθύ.

Το μόνο ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η παραμονή της στην εξουσία. Με όποιο κόστος και με όποιο τίμημα. Γι’ αυτό και το πιο μεγάλο ενδιαφέρον της είναι οι δημοσκοπήσεις. Όσο δείχνουν δημοφιλία της κυβέρνησης, όλα καλά. Μόλις όμως οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν να… στραβώνουν, τότε πέφτει σύρμα και πανικός.

Οι δημοσκοπήσεις τελευταία, είναι γεγονός, ότι δεν είναι καλές για την κυβέρνηση. Δείχνουν κόπωση του πληθυσμού από την πανδημία, από τα απαγορευτικά μέτρα και από την κατάσταση της οικονομίας. Μόνο που η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει διαβάσει σωστά το πράγματι αρνητικό για την πορεία της μήνυμα.

Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κόπωση του πληθυσμού εξ αιτίας των μέτρων γενικώς, αλλά εξ αιτίας της αποτυχίας τους και της αναποτελεσματικότητάς τους. Οι πολίτες δηλαδή αντιλήφθηκαν την απάτη της κυβέρνησης, η οποία διαχειρίστηκε την πανδημία με όρους επικοινωνίας και όχι πραγματικού ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Έτσι οι πολίτες σήμερα δεν δυσφορούν για τα μέτρα αυτά καθ’ εαυτά, αλλά για την αποτυχία τους. Και αυτό το μήνυμα προσπαθούν να στείλουν μέσω των δημοσκοπήσεων.

Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα, αλλά ανταποκρίθηκε σε αυτό και πάλι επικοινωνιακά. Καταργώντας κάποια από τα μέτρα που διαπίστωσε ότι ήταν δυσάρεστα, χωρίς όμως να  αντιμετωπίζει και πάλι επιτυχώς την ουσία ούτε της υγειονομικής, ούτε της οικονομικής κρίσης.

Αυτό που θα προκύψει από την επικοινωνιακού τύπου αντίδραση της κυβέρνησης, είναι για μια ακόμη φορά μια τρύπα στο νερό. Μεγαλύτερη μάλιστα από αυτήν που έχουν δημιουργήσει μέχρι τώρα.

Γιατί η πανδημία και η οικονομία δεν αντιμετωπίζονται μόνο με την άρση των αποτυχημένων μέτρων. Χρειάζονται και την εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής.

Και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αυτό που λέμε: «νύχτες Μόσχας…»

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…