ΣΚ

Στέλιος Κούλογλου

Eίναι ειλικρινής η αυτοκριτική Μητσοτάκη;

Προσφέρεται για σχολιασμό η συνέντευξη Μητσοτάκη στην πασχαλιάτικη «Καθημερινή».

5063717 2

Δεν ρωτήθηκε βέβαια για το μαξιλάρι του Τσακαλώτου: ποιο κομμάτι και που χρησιμοποιείται ή γιατί ο αρμόδιος υπουργός επέμενε ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει, μέχρι που τον διέψευσαν «κύκλοι » του υπουργείου του. Παραδέχθηκε όμως, μόνος του, ότι «τα κρατικά μας διαθέσιμα, ευτυχώς είναι σε πολύ καλή κατάσταση».

Δεν μάθαμε επίσης τίποτα για το τριπλό σκάνδαλο της επιδότησης των επιστημόνων, καθώς σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα της Κομισιόν, θα μπορούσε -εντός του ΕΣΠΑ- να δοθεί επίδομα  800 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Χωρίς να τσεπώσουν 50 εκατ ευρώ οι μεσάζοντες και να εξευτελιστούν δικηγόροι και συναφή επαγγέλματα, που τόσο είχαν βοηθήσει τη ΝΔ με το «κίνημα της γραβάτας». Ούτε πληροφορηθήκαμε για τη στάση που θα κρατήσει την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αν δηλαδή και πόσο σθεναρά θα υποστηρίξει την Ιταλία και την Ισπανία, στη διαμάχη με τις χώρες του Βορρά.

Έκπληξη δεν ήταν, φυσικά, οι αποστάσεις που πήρε από τις πρόωρες εκλογές, αν και τη σχετική συζήτηση είχε ο ίδιος τροφοδοτήσει στο τελευταίο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο πρωθυπουργός κάνει την αυτοκριτική του και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία, έξω από τη ροή της συζήτησης, επανερχόμενος στο θέμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας:  « Σας είπα για τη μεγαλύτερη σημασία που αποδίδω στο ΕΣΥ. Και εκεί κάνω κι εγώ τη δική μου, προσωπική αυτοκριτική.. Και για τον τρόπο που έβλεπα ίσως κάποια πράγματα, αλλά και για τις επιλογές που έγιναν σε κάποιες διοικήσεις νοσοκομείων». Δεδομένου ότι, αντίθετα με την αριστερά,  η δεξιά δεν κάνει ποτέ αυτοκριτική στην Ελλάδα, πρόκειται περί ευχάριστης έκπληξης.

Η πανδημία και ο αποφασιστικός ρόλος του δημόσιου τομέα στην αντιμετώπισή της, έχει κάνει ακόμη και τους ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους να βάζουν νερό στο κρασί τους. Στη σχετική ερώτηση, αν έχει αλλάξει άποψη σχετικά με την ανάγκη μείωσης του κράτους απαντά: «Θα έλεγα και ναι και όχι. Πάντα πίστευα σε ένα ισχυρό κράτος.. ότι ο πρώτος ρόλος του κράτους είναι η προστασία της ασφάλειας των πολιτών».

Φυσικά ο περιορισμός του ρόλου του κράτους στα καθήκοντα της αστυνομίας και του στρατού- και στην εξυπηρέτηση της «αγοράς» και των ιδιωτικών- συμφερόντων είναι το βασικό credo του νεοφιλελευθερισμού. Αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ, για να δικαιολογήσει το μικρό πόσο των εκτάκτων μέτρων σε σχέση με τις ανάλογου μεγέθους ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία- θέμα για το οποίο επίσης δεν ερωτάται- επικαλείται τον σοσιαλισμό:

«Η πολιτεία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Έδωσε πολλά χρήματα κυρίως για να τονώσει την εργασία και το εισόδημα. Και το έκανε με τρόπο θα έλεγα –και μη σας αιφνιδιάσω εδώ– σχεδόν σοσιαλιστικό: οριζοντίως 800 ευρώ σε όλους, ασχέτως του εισοδήματος! Άλλες χώρες επέλεξαν να δώσουν ένα ποσοστό επί του μισθού. Εμείς είπαμε όχι. Δίνοντας ένα συγκεκριμένο ποσό, τελικά στηρίξαμε πολύ περισσότερο αυτούς που είχαν χαμηλότερα εισοδήματα. Επλήγησαν τα πιο υψηλά εισοδήματα».

Φυσικά οι άλλες χώρες έδωσαν περισσότερα και στα υψηλότερα  αλλά και στα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά τουλάχιστον ο πρωθυπουργός υπόσχεται να αλλάξει το ΕΣΥ: «Έχω βάλει, λοιπόν, ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα αλλά και μακροπρόθεσμα: να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνον για τη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά. Νομίζω το αξίζουμε, το αξίζουν οι γιατροί μας, το αξίζουν οι νοσηλευτές μας, το αξίζουν, πάνω απ’ όλα οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι δικαιούνται να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ένα ποιοτικό σύστημα υγείας».

Την ίδια ώρα που λέγονται όλα αυτά, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ είναι ανύπαρκτες και οι ελλείψεις, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Tvxs, τεράστιες,  ενώ συνεχίζονται τα σκάνδαλα. Αν δεν αλλάξουν αυτά τώρα, όταν μάλιστα ο ίδιος προβλέπει νέα επίθεση της πανδημίας το φθινόπωρο, πότε θα γίνουν; Πότε η αυτοκριτική θα μεταφραστεί σε πράξη; Ο κ. Μητσοτάκης είτε δεν γνωρίζει τι συμβαίνει με την κυβέρνησή του ή μας δουλεύει κανονικά.

Πηγή: Tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr