Είμαστε όλοι Μαδουραίοι

Οι ΗΠΑ αναζητούν πετρέλαιο για να ζεσταθούν, στα νερά που κάποτε βομβάρδιζαν

μαδούρο1

Δηλώνω ευθαρσώς Μαδουραίος, τώρα που είναι νόμιμο και ηθικό, και με αμερικανική σφραγίδα ποιότητας, να υποστηρίζει κανείς τον εκλεγμένο ηγέτη της Βενεζουέλα. Δεν τα μάθατε τα μαντάτα; Ο φοβερός Γουαϊδό έχει πλέον λιγότερους υποστηρικτές και από τον Εθνικό Πειραιώς. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ιάσονα Πιπίνη, ε, αυτούς.

Το πιπίνι του Λευκού Οίκου, ο 79χρονος Τζο Μπάιντεν ντε, ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με τον Νικολάς Μαδούρο και παράλληλα ανοίγει το παχύ πορτοφόλι του, για να αγοράσει από τους σταλινοτσιπρικούς του Καράκας το πετρέλαιο που χρειάζεται για να ζεσταθεί.

Ήδη έγινε μία προπαρασκευαστική δίωρη συνάντηση ανάμεσα στον Μαδούρο και στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, η οποία πάτησε το προεδρικό μέγαρο, ήπιε ρούμι της Καραϊβικής, εξασφάλισε την απελευθέρωση Αμερικανών πολιτών που κρατούνταν στα κομμουνιστικά μπουντρούμια της χώρας και έδωσε τα χέρια για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Μπορεί ο Μαδούρο να δήλωνε την ένθερμη συμπαράστασή του στον Πούτιν τις προάλλες, αλλά όταν μιλάει το χρήμα και το κοινό συμφέρον η ιδεοληψία το βουλώνει. Οι ΗΠΑ είχαν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς Μαδούρο από το 2019, μπλοκάροντας τις πωλήσεις του αργού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά.

Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε τότε τον Γουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, αλλά περασμένα ξεχασμένα βρε, άσε τον Μητσοτάκη να τον σερβίρει μόνος του το σανό, μαζί με τον Πορτοσάλτε και τη σύζυγο του ανεψιού. Μέχρι και ο Πολάκης γελάει μαζί τους. Και με το δίκιο του.

Ο μοναδικός όρος που τέθηκε από την αμερικανική πλευρά είναι «να ξεκινήσουν συνομιλίες ανάμεσα στον Μαδούρο και την αντιπολίτευση». Αλήθεια, εκείνος ο Πιπίνης είναι ακόμη σύμβουλος του Έλληνα «Μωυσή» για θέματα λατινοαμερικανικής πολιτικής; Είχα ακούσει για αργομισθίες μετακλητών και ημετέρων, αλλά αυτή πια είναι από τ’ άγραφα. Και από τις Άνδεις.

Συνεπώς, είμαι κι εγώ ένας Μαδούρος της Μεσογείου και με τη βούλα του πλανητάρχη. Το πέτυχε και αυτό ο πολέμαρχος Βλαδίμηρος Πούτιν: να σπρώξει τον Μπάιντεν στην αγκαλιά του μουστακαλή ζηλωτή του Τσε Γκεβάρα και να αντικαταστήσει την αστερόεσσα με σφυροδρέπανο.

Οι ΗΠΑ κηρύσσουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο –αυτό το λίγο που χρειάζονται- και η εξαθλιωμένη  Βενεζουέλα είναι ένας απρόσμενος πρώτος νικητής του πολέμου στην Ουκρανία. Το επόμενο βήμα είναι πιθανότατα η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Kαι πού ξέρετε, μπορεί κάποια μέρα να δούμε πολωνικά MIG-29 να πετούν πάνω από την Ίσλα Μαργαρίτα και από το γειτονικό Τομπάγκο, στολισμένα με την τεχνικολόρ (κίτρινο, κόκκινο, μπλε) σημαία της Βενεζουέλα.

Επειδή τα έχω κολυμπήσει εκείνα τα γαλαζοπράσινα νερά, σας διαβεβαιώ ότι σήμερα δεν τσαλαβουτάει εκεί τίποτε άλλο, εκτός από βάρκες φορτωμένες με ναρκωτικά (που τις πήρε το κύμα από τη γειτονική Κολομβία) και πολύχρωμα ψαράκια.

Μια φορά κι έναν καιρό, το όχι και τόσο μακρινό 1983, κυκλοφορούσαν στα πέριξ και αμερικανικά πλοία, αρματωμένα σαν αστακοί της Καραϊβικής. Την  ξεχάσατε κιόλας την εισβολή των ΗΠΑ στη Γκρενάντα;

Το νησιωτικό κρατίδιο που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Μ.Βρετανία μόλις το 1974 θεωρήθηκε από την Ουάσινγκτον προκεχωρημένο φυλάκιο του διεθνούς κομμουνισμού και καμουφλαρισμένη βάση των Σοβιετικών και του Κάστρο.

Όχι, ούτε εγώ θυμάμαι διεθνή κατακραυγή, απομόνωση των ΗΠΑ και εκδηλώσεις συμπαράστασεις στο λαό της άτυχης νησίδας. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χαρακτήρισε την εισβολή «βάναυση προσβολή της διεθνούς νομιμότητας» με ψήφους 108 έναντι 9.

Ακόμα και η Μάργκαρετ Θάτσερ έκανε μουτράκια στον Ρόναλντ Ρίγκαν. Αναζητήστε τη Γκρενάντα στο χάρτη («Γρενάδα» τη λέγαμε τότε), μετρήστε το μέγεθός της εάν την εντοπίσετε και όταν σταματήσετε τα γέλια το ξανασυζητάμε.

Το σκορ της εισβολής ήταν: 19 νεκροί για τον αυτόκλητο χωροφύλακα της οικουμένης, 45 για το τρομακτικό «φυλάκιο του Φιντέλ» και 24 για την Κούβα που έσπευσε να βοηθήσει τους ομόδοξους γείτονες.

Α, πληγώθηκαν και 2 Σοβιετικοί φαντάροι, που πανάθεμα και αν ήξεραν σε ποιο μέρος του κόσμου βρίσκονταν. Οι τραυματίες ήταν 152-358, ενώ οι Αμερικανοί έχασαν και 9 ελικόπτερα. Που πιθανότατα τράκαραν μεταξύ τους.

Επειδή αμερικανική εισβολή χωρίς έγκλημα πολέμου δεν γίνεται, οι λεβέντες του Ρίγκαν σκότωσαν και 24 αμάχους, οι 18 από τους οποίους δολοφονήθηκαν όταν βομβαρδίστηκε «κατά λάθος» μια ψυχιατρική κλινική.

Η επιχείρηση ονομάστηκε «Επείγουσα Οργή» και τερματίστηκε με την αποκαθήλωση της κυβέρνησης του Λαϊκού Επαναστατικού Μετώπου. Ο πόλεμος κράτησε όσο ένα τετραήμερο του Μητσοτάκη: 25-29 Οκτωβρίου 1983.

Και θεωρήθηκε φιάσκο ολκής για τον πολέμαρχο πρόεδρο από το Χόλιγουντ, παρά την προδιαγεγραμμένη «νίκη» των αμερικανικών στρατευμάτων. Στο μικροσκοπικό νησάκι πολέμησαν περίπου 7.300 γιάνκηδες, που επικεφαλής τον φοβερό αρχιστράτηγο Σβάρτσκοπφ.

Παρεμπιπτόντως, η άμοιρη Γκρενάντα ισοπεδώθηκε από τους τυφώνες Ivan και Emily τη διετία 2004-5 και χρειάστηκε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ορθοποδήσει.

Οι ΗΠΑ εδέησσαν να αποταμιεύσουν δολάρια για το αλαλιασμένο νησί μόνο όταν βεβαιώθηκαν ότι η τοπική κυβέρνηση ομνύει στη γη της ελευθερίας και στη χώρα των γενναίων.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…