Είμαστε μέρος του κόσμου

Δράση που στοχεύει στην αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μέσω της περιβαλλοντικής φωτογραφίας και του ντοκιμαντέρ.

12.Yannis Tzortzis Anangu Aborigine people settlement Uluru Kata Tjuta UNESCO Biosphere Reserve Northern Territory

«Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του κόσμου, είμαστε μέρος του» (αρχαίο ρητό των Αβορίγινων της Αυστραλίας).

Η Green Project ιδρύθηκε το 2008 από μια εθελοντική πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, εμπνευσμένη από το World Solar Programme της UNESCO.

Το καλοκαίρι του 2018 η Green Project διοργάνωσε με αφετηρία τη Μελβούρνη ένα διαφορετικό περιβαλλοντικό οδοιπορικό στην Αυστραλία με σκοπό να αποτυπώσει τη συνύπαρξη εντός των Βιοσφαιρών της UNESCO των σύγχρονων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της παραδοσιακής «περιβαλλοντικής γνώσης» των Αβορίγινων.

Το τελευταίο οδοιπορικό πραγματοποιήθηκε από τις 5 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2018. «Ζήσαμε 26 ατέλειωτες μέρες και νύχτες γεμάτες με συγκλονιστικές εικόνες, έξω από αυτό τον κόσμο. Πέντε πολιτείες: η Τασμανία, η Βικτόρια, η Νέα Νότια Ουαλία, η Νότια Αυστραλία και η Δυτική Αυστραλία. Δύο επικράτειες: η επικράτεια της πρωτεύουσας της Αυστραλίας και η βόρεια επικράτεια. Κατά τη διάρκεια της δράσης, έντεκα εθελοντές, επιστήμονες και καλλιτέχνες διένυσαν 13.110 χιλιόμετρα οδηγώντας οικολογικά αυτοκινούμενα οχήματα με φωτοβολταϊκά πάνελ πάνω σε χιόνι και πάγο, μέσα από ποτάμια και λάσπη, κοντά σε θαλάσσια οικοσυστήματα, διαμέσου της ερήμου και άνυδρων περιοχών, τροπικών δασών και άγριας βλάστησης, κατά μήκος αλπικών περιοχών με παγετώνες.

«Στις μοναδικές συνεντεύξεις που λήφθηκαν στην Αυστραλία όλοι φαίνεται να αναγνωρίζουν τους Αβορίγινες ως παραδοσιακούς θεματοφύλακες της γης αυτής και να χαιρετίζουν τον εξελισσόμενο πολιτισμό και τη συνεισφορά των πρώτων Αυστραλών στην κοινωνία» αναφέρει στο Documento o πρόεδρος της Green Project Γιάννης Τζώρτζης.

Οι εθελοντές επισκέφτηκαν 41 εξαιρετικά σημαντικά «πράσινα σημεία ενδιαφέροντος». «Κάθε φωτογραφικός απολογισμός ανά την υφήλιο είναι μια εμπειρία ζωής. Επισκεφτήκαμε τρία υδροηλεκτρικά εργοστάσια, μεταξύ αυτών το σύμπλεγμα του Πρoγράμματος των Χιονισμένων Βουνών στη Νέα Νότια Ουαλία, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Αυστραλία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 3.772 gigawatts. Περάσαμε από πέντε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO, όπως η άγρια φύση της Τασμανίας με τα αρχαιότερα τροπικά δάση στον κόσμο, ηλικίας περίπου 180 εκατομμυρίων ετών, και πέντε αιολικά πάρκα, μεταξύ αυτών το πρώτο αιολικό πάρκο της Αυστραλίας στο Γούλνορθ της Τασμανίας. Eπιπλέον βρεθήκαμε σε δύο κέντρα προστασίας κοάλα και πιγκουίνων στο Φίλιπ Αϊλαντ στη Βικτόρια».

«Η γνωριμία με τις καλές περιβαλλοντικές πρακτικές της Αυστραλίας είναι μια εμπειρία ζωής που μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για την προώθηση αντίστοιχων εφαρμογών στην Ελλάδα όσο και για την πρόληψη καταστροφών όπως οι πυρκαγιές που συγκλόνισαν την Αττική πέρυσι» προσθέτει ο Γιάννης Τζώρτζης.

Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2019 το οδοιπορικό της Green Project έφτασε στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας «Platypus trail» σε επιμέλεια Γιάννη Τζώρτζη, με τη συμμετοχή των φωτογράφων και την παρουσίαση του teaser από το ομώνυμο φιλμ των Ιάσονα Ταβλά και Γιάννη Τζώρτζη. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2019). «Διεξάγουμε έναν μεγάλο αγώνα με στόχο να αγαπήσουμε τον πλανήτη μας, να τον κάνουμε χαρά για τις επόμενες γενιές και όχι εφιάλτη». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2019 με ελεύθερη είσοδο.

Οι 11 αποφασισμένοι εθελοντές ταξιδιώτες φωτογράφοι της Green Project ήταν -κατά σειρά χρόνου συμμετοχής- οι: Δρ Γιάννης Τζώρτζης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Μέλος της Royal Photographic Society of Great Britain, Ιάσονας Ταβλάς, Δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βασιλική Κασούμη, Ιατρική Επιστήμονας, Δημήτρης Πατεράκης, Πολιτικός Μηχανικός και Φωτογράφος της Fuji, Κωστής Βάρδας, Εκπαιδευτικός, Βαλέρια Καλτεζιώτη, Μοριακή Βιολόγος, Κασσιανή Καλτεζιώτη, Αρχιτέκτονας Εσωτερικών Χώρων, Σάντυ Βεργίτση, Ειδική στην Παραδοσιακή Ιατρική, Κατερίνα Χαρτερού, Ειδική στο φαρμακευτικό Μarketing, Καθηγητής Άγγελος Κατσάγγελος, Electrical Engineering και Computer Science στο Northwestern University of Chicago, και Γιάννης Αναστασόπουλος, Σύμβουλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Επιχειρηματίας Βιολογικής Εστίασης.

Αυτό το μοναδικό ταξίδι στην Αυστραλία δεν ήταν το πρώτο που έχει πραγματοποιηθεί από την Green Project. Μέχρι σήμερα 59 ενεργοί πολίτες έχουν ταξιδέψει ανά τον κόσμο, συμμετέχοντας σε πέντε πράσινα φωτογραφικά οδοιπορικά και σε έναν θαλάσσιο περίπλου διανύοντας συνολικά 92.760 χλμ. και 1.109 ναυτικά μίλια σε 52 χώρες.

Ταξίδια με τον φακό της Green Project

2008

Αθήνα – Πεκίνο:
Από τους δρόμους του μεταξιού
στους δρόμους της ενέργειας (Ολυμπιακοί Αγώνες)

2010

Αθήνα – Κέιπ Τάουν: Από τους δρόμους του νερού στους δρόμους της ενέργειας (Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου)

2012

Αθήνα – Βόρειο Ακρωτήριο (Nορβηγία): Στους δρόμους
των ενεργειακών διασυνδέσεων Bορρά – Nότου

2014

Μπογκοτά – Γη του Πυρός:
Από τη βιοποικιλότητα
στη γεωποικιλότητα (Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου)

2017

Green Photo Cruise στο Ιόνιο πέλαγος: Απομονωμένα θαλάσσια οικοσυστήματα και υγροβιότοποι υπό εξαφάνιση

2018

Platypus trail, Μελβούρνη – Περθ: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), Βιόσφαιρες
της UNESCO και Αβορίγινες

INF0

Τα επόμενα οδοιπορικά της Green Project θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη και σε Ιαπωνία – Αλάσκα. 

www.green-project.org/ [email protected]

 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ