Newsroom

Newsroom

«Είμαι φαρμακοποιός»: Αυτά είναι τα συμπληρώματα και οι βιταμίνες που λέω σε όλους να αποφεύγουν

Οι φαρμακοποιοί λένε ότι πολλά από τα συμπληρώματα διατροφής είναι απλά σπατάλη χρημάτων

pad 4743987 1280

Αρκετός είναι ο κόσμος στις ημέρες μας που για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας παίρνει συμπληρώματα διατροφής, με τους ειδικούς και τους επιστήμονες να εξηγούν τι ισχύει με αυτά  και πότε είναι αχρείαστα.

Συγκεκριμένα, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί λένε ότι πολλά από αυτά είναι μια σπατάλη χρημάτων με την γνωστή φαρμακοποιό Αμίνα Χαν να αναφέρει στο Tik Tok ότι υπάρχουν τρεις τύποι συμπληρωμάτων που δεν θα έπαιρνε ποτέ, συμπεριλαμβανομένων των πολύ δημοφιλών βιταμινών σε ζελεδάκια, με την έρευνα της Daily Mail να παρουσιάζει σημαντικά ευρήματα.

Συμπληρώματα διατροφής – Ο αρνητικός αντίκτυπος που έχουν τα ζελεδάκια

Τα ζελεδάκια έχουν αρκετά μειονεκτήματα, ένα από τα οποία είναι ότι συχνά γλυκαίνονται με ζάχαρη, γύρω από τρία με πέντε γραμμάρια.

Μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά η συνιστώμενη δόση είναι δύο ζελεδάκια την ημέρα, και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά όχι περισσότερο από 25 γραμμάρια ζάχαρης για τις γυναίκες και 36 γραμμάρια για τους άνδρες καθημερινά.

Η κ. Χαν είπε: «Αυτά είναι στην ουσία απλά δισκία ζάχαρης — το ίδιο θα ήταν αν πήγαινες να φας ένα γλυκό».

«Μπορεί να καταναλωθούν πολύ εύκολα σε υπερβολικές ποσότητες και να οδηγήσουν σε τοξικότητα από μέταλλα».

Σύμφωνα με γιατρούς στο UCLA: «Ακόμα κι αν οι βιταμίνες σας σε ζελεδάκι είναι χωρίς ζάχαρη, πιθανότατα περιέχουν άλλους γλυκαντικούς παράγοντες, όπως χυμό φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή ζάχαρη αλκοόλες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα πεπτικά προβλήματα.»

Τι ισχύει για τις πολυβιταμίνες

Μάλιστα καθόλου θετικά δεν είναι και τα σχόλια για τις πολυβιταμίνες, καθώς η κ. Χαν πρόσθεσε ότι οι πολυβιταμίνες δεν αξίζουν, καθώς μερικοί ερευνητές λένε ότι συχνά περιέχουν αμελητέες ποσότητες βασικών βιταμινών και μετάλλων.

Μια μελέτη από το Johns Hopkins, η οποία περιλάμβανε 450.000 άτομα, διαπίστωσε ότι οι πολυβιταμίνες δεν είχαν ωφέλιμο αποτέλεσμα στην πρόληψη των καρδιοπαθειών.

Μια άλλη μελέτη εξετάσε περίπου 1.700 άτομα που είχαν υποστεί προηγούμενα καρδιολογικά επεισόδια. Είχαν ζητηθεί να πάρουν μια πολυβιταμίνη ή ένα εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα για πέντε χρόνια. Τα αποτελέσματα τους έδειξαν ότι η λήψη πολυβιταμινών δεν επηρέασε τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών ή τη θνησιμότητα.

Ο Δρ. Έντγκαρ Μίλερ, ειδικός στην εσωτερική ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, είπε: «Μελέτη μετά από μελέτη επιστρέφει αρνητική — και παρόλα αυτά οι άνθρωποι συνεχίζουν να παίρνουν συμπληρώματα, πλέον σε ρεκόρ ποσοστά.»

Ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα είναι στοχευμένο σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, όπως η βιταμίνη B8 για το πάχος των μαλλιών και η βιταμίνη D για την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν έλλειψη από τις βιταμίνες που περιλαμβάνονται στα συμπληρώματα, όπως τα αντιοξειδωτικά βιταμίνες A, C και E, η Συνένζυμο Q10, και η βιοτίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β.

Και για αυτούς τους ανθρώπους, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να δείχνουν ότι τα συμπληρώματα κάνουν διαφορά.

Ο Δρ. Πίτερ Κόεν, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ και ειδικός στα διαιτητικά συμπληρώματα, είπε στο Consumer Reports: «Δεν γνωρίζω κανένα αξιόπιστο δεδομένο που να υποστηρίζει ότι τα συμπληρώματα μπορούν να θεραπεύσουν τη φυσική, σχετιζόμενη με τη γήρανση απώλεια μαλλιών ή τη ζημιά στα νύχια, ή να σας δώσουν πιο υγιές δέρμα.

«Δεν είναι τίποτα που θα με έκανε να το προτείνω σε κάποιον από τους ασθενείς μου.»

Πολλά συμπληρώματα και βιταμίνες δεν ρυθμίζονται από τον FDA, οπότε είναι δύσκολο να ξέρετε αν παίρνετε αυτό που διαφημίζεται στη συσκευασία ενός συμπληρώματος.

Επιπλέον, η έλλειψη εποπτείας σημαίνει ότι οι κατασκευαστές μπορούν να περιλαμβάνουν ουσίες που δεν δηλώνονται στην ετικέτα και κάποιες από αυτές μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αναλαμβάνει μόνο όταν ένα προϊόν έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί βλάβη, αν και επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζονται τα συμπληρώματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωμανός: Η πρώτη αντίδραση μετά τη σύλληψή του – «Δεν έχω καμία εμπλοκή»

Αμαλιάδα: Η αστυνομία αναζητεί την Ειρήνη Μουρτζούκου για να τη συλλάβει – Προηγήθηκε μήνυση

Κασσελάκης: «Αν ήμουν ο Τσίπρας δεν θα έκανα δημοψήφισμα» – Όσα αποκάλυψε για το νέο κόμμα

Η νέα λίστα με τα παράνομα sites που απαγορεύεται να επισκέπτεστε: Βαριά πρόστιμα και ποινική δίωξη

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Διπλωματικό επεισόδιο στην ξιφασκία: Ελβετοί ξιφομάχοι γύρισαν την πλάτη στην Ισραηλινή ομάδα στην τελετή απονομής μεταλλίων

ξιφασκια ελβετια

Διπλωματικό επεισόδιο στην ξιφασκία: Ελβετοί ξιφομάχοι γύρισαν την πλάτη στην Ισραηλινή ομάδα στην τελετή απονομής μεταλλίων

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ23 στο Ταλίν της Εσθονίας

Παράσταση χωρίς ντροπή: Ο Χρήστος Τριαντόπουλος μπροστάρης στο υπουργείο Υποδομών στις συμβάσεις για τον σιδηρόδρομο

trianto

Παράσταση χωρίς ντροπή: Ο Χρήστος Τριαντόπουλος μπροστάρης στο υπουργείο Υποδομών στις συμβάσεις για τον σιδηρόδρομο

Από το μπάζωμα της ευθύνης στα χαμόγελα των συμβάσεων

Άλλαξε χέρια η ιστοσελίδα «newsit» – Στην Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη πλέον η ειδησεογραφική ιστοσελίδα

Μαρινάκης 1

Άλλαξε χέρια η ιστοσελίδα «newsit» – Στην Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη πλέον η ειδησεογραφική ιστοσελίδα

Στην Alter Ego Media καταλήγουν –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Newsit.gr και τα…