O Γιούργκεν Κλοπ δεν είναι σαν τους άλλους… «Ειμαι αριστερός. Δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσω δεξιά»

Ο Γερμανός εκτός από τις προπονητικές αρετές του, διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα, διαθέτει και γνώσεις, πολλές γνώσεις για την πολιτική. Είναι ένας ... μποέμ τύπος του ποδοσφαίρου, αυτό που λέμε  τυπάκι» και ξέρει να κερδίζει τον θαυμασμό και την εκτίμηση. Γιατί πολύ απλά ο  Κλοπ δεν είναι σαν τους άλλους…

Η αμεσότητα του, οι ατάκες του και το καυστικό του χιούμορ, τον κάνουν ένα ξεχωριστό αλλά και πολύ αγαπητό πρόσωπο. Οι φίλοι της Λίβερπουλ τον λατρεύουν, όχι γιατί είναι προπονητής των  «Reds», αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Ο αντισυμβατικός Γερμανός  δήλωσε πως είναι αριστερός,πως διάλεξε την Λίβερπουλ γιατί ανάμεσα σε όλα τα άλλα είναι η ομάδα των εργατών, των ναυτεργατών. Σε μια εποχή που στο ποδόσφαιρο τα πάντα είναι business-δόξα-χρήμα εκείνος τα γείωσε όλα και δηλώνει αντιστάρ. 

Ο Γιούργκεν Κλοπ, συνδέει τις ποδοσφαιρικές απόψεις του με τις πολιτικές μέσα από την συλλογικότητα. Κι είναι όπως δηλώνει η συλλογικότητα που δεν του αφήνει περιθώρια να ψηφίσει την δεξιά. Οι πρόσφατες  δημοσιεύσεις από την βιογραφία του δημοσιογράφου, Ράφαελ Χόνιγκστάιν, για τον προπονητή της Λίβερπουλ, δείχνουν πως έχει βρει τον τρόπο να ταυτιστεί με τα εκατομμύρια των οπαδών της ομάδας. Οτι έχει ήδη μιλήσει στις καρδιές τους. 

«Είμαι αριστερός βέβαια. Περισσότερο αριστερός παρά κεντρώος. Πιστεύω στο κράτος πρόνοιας. Δεν είμαι ιδιωτικά ασφαλισμένος. Ποτέ δεν θα ψηφίσω για ένα κόμμα επειδή υποσχέθηκαν να μειώσουν τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Η πολιτική μου κατανόηση είναι αυτή: Εάν εγώ πηγαίνω καλά, θέλω και άλλοι να πηγαίνουν καλά. Αν υπάρχει κάτι που δεν θα κάνω ποτέ στη ζωή μου, είναι να ψηφίσω δεξιά», αναφέρει ο Γιούργκεν Κλοπ σε ένα απόσπασμα του βιβλίου.

Όμως οι Άγγλοι προχωράνε περισσότερο, θυμίζοντας ότι η επιλογή της Λίβερπουλ, δεν ήταν τυχαία από τον Γερμανό προπονητή, θυμίζοντας ότι πριν από τους «κόκκινους», είχε αρνηθεί άλλες προτάσεις από την Premier League. «Η Λίβερπουλ ήταν πάντα ένας σύλλογος που δεν μπορείς να διαχωρίσεις πλήρως από την πολιτική. Η Ιστορία της πόλης ως προπύργιο της εργατικής τάξης, των συνδικάτων και του αντι-τρομοκρατικού συναισθήματος που κορυφώθηκε κατά τα χρόνια της Θάτσερ και παρέμεινε δυνατός από τότε. Η ομάδα, με τη σύγχρονη μορφή της, δημιουργήθηκε από τον Μπιλ Σάνκλι, έναν άνθρωπο που δεν φοβόταν να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις ή να βλέπει το επιτυχημένο ποδόσφαιρο ως κάτι που, ιδανικά, θα κτιζόταν στη βάση του κοινωνικού σοσιαλισμό. Ήταν ξεκάθαρος στην πολιτική του: «Ο σοσιαλισμός δεν είναι πραγματικά πολιτική. Είναι ένας τρόπος ζωής. Είναι η ανθρωπότητα. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος να ζήσεις και να γίνεις πραγματικά επιτυχής είναι με συλλογική προσπάθεια, με όσους εργάζονται ο ένας για τον άλλον, ο καθένας να βοηθά ο ένας τον άλλο και όλοι να έχουν μερίδιο των ανταμοιβών στο τέλος της ημέρας. Είναι ο τρόπος που βλέπω το ποδόσφαιρο και τον τρόπο που βλέπω τη ζωή». Ο ύμνος της ομάδας, μάλιστα, μοιάζει να μιλάει με την κοινοτική νοοτροπία που ενσωματώνει αυτές οι πεποιθήσεις», αναφέρεται σχετικά από το liverpool echo.

Για όλα αυτά, όπως υπογραμμίζεται, πιθανόν να μην αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερους να ακούν τον Κλοπ να λέει ότι απέρριψε άλλες ομάδες, πριν φτάσει στο Λίβερπουλ. Άλλους συλλόγους με περισσότερα χρήματα και πιο πρόσφατες επιτυχίες ή που βρίσκονται σε πιο γνωστές τοποθεσίες.

«Ο Κλοπ, ωστόσο, αισθάνθηκε μια σχέση που τον οδήγησε στο σύλλογο, μια σύνδεση βασισμένη, τουλάχιστον εν μέρει, στο ήθος και την Ιστορία της ομάδας και στην πολιτική της πόλης. Με λίγα λόγια, τα ίδια στοιχεία που προσελκύουν τόσους πολλούς στον σύλλογο του μεγάλου λιμανιού.

Κι ενώ ο Γιούργκεν Κλοπ μπορεί να μην έχει πλησιάσει τις επιτυχίες του Σάνκλι στο γήπεδο, φαίνεται ότι είναι πολιτικά συνεπής με τον πιο θρυλικό προκάτοχο του», αναφέρει ο Χόνιγκστάιν.

Εν κατακλείδι, κανένας δεν ξέρει για το τι τελικά θα πετύχει με τους «Reds»,  ο Γερμανός, αν δηλαδή την οδηγήσει στην κορυφή της premier league μετά από τριάντα χρόνια. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, ότι για τους φίλους της Λίβερπουλ, ο Κλοπ θα κάθεται για πολλά χρόνια στον πάγκο της!

Ρωσία,Λευκορωσία,Ουκρανία: Λιποτάκτες και αντιρρησίες συνείδησης ζητούν άσυλο και προστασία

Ρωσία,Λευκορωσία,Ουκρανία: Λιποτάκτες και αντιρρησίες συνείδησης ζητούν άσυλο και προστασία

Οι συνεχείς διώξεις, φυλακίσεις και εξαναγκασμοί πολιτών των τριών χωρών ώστε να συμμετάσχουν στον πόλεμο,…