Newsroom

Newsroom

Εικονικά τιμολόγια από την Krikel του Predator λάμβανε η… «καθόλου δυσάρεστη» δημοσκοπική Marc

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕφΣυν για το μυστηριώδες τρίγωνο των εταιρειών

Δημοσκόπηση Marc για τον ΑΝΤ1 Το δεύτερο μέρος της 4 45 screenshot

Εικονικά τιμολόγια για την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc φέρεται να εξέδιδε η εταιρεία Ιονία Τεχνική, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕφΣυν και του Δημήτρη Τερζή. Πρόκειται για την εταιρεία, που σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας εξέδιδε εικονικά τιμολόγια και για την εταιρεία Krikel, που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης, Predator.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, η Ιονία Τεχνική εξέδωσε προς την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc συνολικά 29 τιμολόγια και συγκεκριμένα το 2018 εξέδωσε 12 τιμολόγια, το 2019 εξέδωσε 9 τιμολόγια και το 2020 οκτώ τιμολόγια, συνολικού ύψους 239.194 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Τιμολόγια τα οποία αποτυπώνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις της Ιονίας Τεχνικής.

Το άκρως περίεργο είναι πως ενώ την περίπτωση της Krikel η Ιονία Τεχνική φέρεται να της εξέδιδε τιμολόγια για πώληση πανάκριβων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, στην περίπτωση της Marc, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα καθώς φέρεται να είχε αναλάβει τον ρόλο του δημοσκόπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο trend στις δημοσκοπήσεις; Γιατί δεν έδωσε εκτίμηση ψήφου η Δημοσκόπηση Marc

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στο φως εικονικά τιμολόγια ύψους 5,3 εκατ. ευρώ που έλαβε η «Krikel» από την «Ιονία Τεχνική» και τα οποία αφορούσαν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ για το Predator στην Αγία Παρασκευή. Στελέχη της «Κrikel» δεν σχολίασαν το δημοσίευμα, ενώ από την πλευρά της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ούτε το διέψευσε ούτε το επιβεβαίωσε, επικαλούμενη το φορολογικό απόρρητο («Τα τιμολόγια της «Ιονίας Τεχνικής» που «καίνε» την «Krikel»», «Eφ.Συν.» 7 Δεκεμβρίου 2022).

Από την έρευνα της ΕφΣυν προέκυψε ότι υπάρχει και άλλη εταιρεία, η οποία στο παρελθόν έχει εκδόσει εικονικά τιμολόγια για τη Marc. Πρόκειται για την τεχνική εταιρεία ΚΥΡΑ Α.Ε., η οποία έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές για σειρά φορολογικών παραβιάσεων. Η εν λόγω εταιρεία φέρεται να έχει εκδώσει δύο εικονικά τιμολόγια προς τη Marc. Το πρώτο είναι ύψους 68.880 ευρώ και προέρχεται από τη φορολογική χρήση του 2014 και το δεύτερο είναι ύψους 6.150 ευρώ και προέρχεται από τη χρήση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αδικήματα για την υπόθεση του 2016 παραγράφονται σε 12 ημέρες από σήμερα (20/12/2022).

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον κ. Θωμά Γεράκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marc, ωστόσο εκείνος δεν απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσε η εφημερίδα.

Η… καθόλου δυσάρεστη Marc

H εταιρεία Marc θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια δημοσκοπική εταιρεία από εκείνες που δεν παράγουν δυσάρεστες ειδήσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Στην τελευταία της δημοσκόπηση πριν από περίπου 3 εβδομάδες για λογαριασμό του AΝΤ1 έδινε προβάδισμα 8 μονάδων υπέρ της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Εντυπωσιακά ήταν και τα ευρήματα της έρευνας όπου π.χ. ότι το σκάνδαλο Πάτση ήταν τελευταίο στις απαντήσεις των πολιτών ενώ το μεταναστευτικό ζήτημα συγκέντρωνε διπλάσιο ποσοστό. Οσον αφορά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τα ευρήματα της εταιρείας το έδιναν 4ο στη σειρά, με την ανησυχία των Ελλήνων για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία να συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να βρίσκεται στην 3η θέση της σχετικής λίστας.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Ν.Δ.. η Marc πήρε τρεις απευθείας αναθέσεις από την ΕΡΤ σε σημαντικά υψηλότερη τιμή από εκείνη που συνηθίζεται στην αγορά. Αναφέρεται επίσης ότι η ίδια εταιρεία εξυπηρετεί κατά καιρούς ανάγκες του Μαξίμου και αποτελεί μέρος του επικοινωνιακού και ερευνητικού επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη προσφέροντας υπηρεσίες πολιτικού μάρκετινγκ

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ