Newsroom

Newsroom

Εικόνες πολέμου στο ΕΣΥ

Γεμάτα όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ Covid στα δημόσια νοσοκομεία  

5267394 1

Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι εκτός ορίων, με τα ράντζα να στήνονται πλέον και για ασθενείς covid

Λιγοστεύουν τα κρεβάτια στα νοσοκομεία

H εικόνα με τα παραταγμένα ασθενοφόρα στον Ευαγγελισμό το βράδυ της Κυριακής, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, είναι ενδεικτική της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, το απόγευμα της Δευτέρας και το Ιπποκράτειο έκανε γνωστό πως δεν έχει πλέον διαθέσιμο κρεβάτι στις ΜΕΘ. Το Θριάσιο νοσοκομείο, εξαιτίας της αδυναμίας του να δεχτεί άλλα περιστατικά, ζήτησε την συνδρομή του Ασκληπιείου Βούλας το οποίο εφημερεύει. 

Αυτή τη στιγμή όλες οι κλίνες ΜΕΘ για Covid είναι γεμάτες, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 125 ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής και νοσηλεύονται προσωρινά σε απλές κλίνες. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην Efsyn  ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, γίνεται επιλογή ασθενών από τους γιατρούς, ενώ τονίζει ότι «υπάρχουν ράντζα και σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό».  

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος, καθημερινά το καθένα από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής «γεμίζει δύο κλινικές ασθενείς» με Covid-19, «συρρικνώνοντας τη λειτουργία σε γενικές παθήσεις, αυξάνοντας τη νοσηρότητα και τη θνητότητα από άλλες αιτίες». Προσθέτει ότι «τα ασθενοφόρα που θυμίζουν στρατιωτικά οχήματα εν καιρώ πολέμου… δείχνουν την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τη δυσκολία εισαγωγής στα νοσοκομεία με ελεγχόμενα συμπτώματα λόγω έλλειψης χώρου. Θετικά περιστατικά βρίσκονται χωρίς παρακολούθηση σπίτι τους και όταν  φθάνουν στο αμήν, με ασθενοφόρο διακομίζονται στα νοσοκομεία».

Όσο για το «Δρομοκαΐτειο» που που έφτιαξε κλινική Covid με 37 ψυχικά ασθενείς, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «αποθήκη ψυχών» και για «νεκροταφείο ψυχικά ασθενών με κορoνοϊό, λόγω ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό», προαναγγέλλοντας ότι την Τρίτη θα κατατεθεί σχετική αναφορά στον εισαγγελέα.

Ζητούν επίταξη κλινικών

Τις δραματικές σκηνές που εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία της Αττικής και την κατάσταση η οποία βρίσκεται εκτός ορίων εδώ και αρκετές ημέρες, σχολίασε ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», Ηλίας Σιώρας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Σιώρας ανέφερε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είχε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις με τον σεισμό του ’99 στην Αθήνα, «όταν τα ασθενοφόρα έρχονταν σαν βαγονάκια τρένου στο νοσοκομείο».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» υπογράμμισε ότι η επίταξη που αποφάσισε η κυβέρνηση θα είναι προσωρινή και «θα βοηθήσει ελάχιστα», κάνοντας έκκλησε για άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών, με όρους δημοσίου.

«Δεν μπορεί να πεθαίνει άνθρωπος στην κλινική μου και στα 500 μέτρα να υπάρχει άδεια κλινική και να ζητά 1.700 ευρώ αποζημίωση τη μέρα. Αυτά τα πράγματα είναι απάνθρωπα. Θέλουμε επίταξη με όρους δημοσίου. Είναι επιτακτική ανάγκη, το λέμε εδώ και 13 μήνες για την περιβόητη επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν 4.000 κλίνες στον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι γεμάτες» τόνισε ο κ. Σιώρας επιρρίπτοντας ευθύνες στη λανθασμένη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση.

Για τον καρδιολόγο, η επιστράτευση 200 γιατρών δεν θα αποτελέσει πανάκεια, καθώς: «Οι γιατροί που περιμένουν διορισμό είναι 2.000 – 3.000. Πάρ’ τους όλους», σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει ωράριο, καθώς ένας νοσηλευτής μπορεί να δουλεύει μέχρι και 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι γιατροί από τις 8 το πρωί έως τις 12 το άλλο μεσημέρι.

«Μιλάμε για 30ωρα, εξουθενωτικές συνθήκες δουλειάς», ανέφερε.

Σε εξέλιξη η διαδικασία  επίταξης ιδιωτών γιατρών 

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία παράδοσης των φύλλων επίταξης προσωπικών υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών στην οποία προχώρησε το υπουργείο Υγείας στην Αττική και ανέλαβε να διεκπεραιώσει η Αστυνομία. Τα φύλλα επίταξης παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ το πρωί από όπου διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και άρχισε ήδη η παράδοση. Πρόκειται συγκεκριμένα για 206 ιδιώτες ιατρούς (παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς) στην Αττική και ειδικότερα 78 στον τομέα Αθηνών, 36 στον Πειραιά, 30 στη νοτιανατολική Αττική, 36 στη βορειανατολική Αττική και 26 στη Δυτική Αττική. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Ά 47) η άρνηση παραλαβής και η παράλειψη εκτέλεσης των ως άνω υποχρεώσεων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

 

 

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο επιθετικής και αμυντικής δράσης

iran pyrayloi

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο επιθετικής και αμυντικής δράσης

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων