Εικόνες πολέμου αντίκρισαν εννιά ευρωβουλευτές της αριστεράς στη Μόρια

Για εικόνες «που δεν αντιστοιχούν σε σύγχρονη χώρα της Ευρώπης και μάλιστα της ΕΕ, αλλά σε χώρα της Μέσης Ανατολής εν μέσω πολέμου», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στα όσα είδαν οι εννιά ευρωβουλευτές της GUE/NGL οι οποίοι πήγαν σήμερα στο νησί της Λέσβου.  

moria 1 0

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού επισκέφθηκαν την κατεστραμμένη από την πυρκαγιά δομή στη Μόρια, οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς μετέβησαν στο χώρο του νέου πρόχειρου καταυλισμού στο Καρά Τεπέ,τονίζοντας ότι «έλλειψη χώρων υγιεινής, έλλειψη πόσιμου νερού, συνωστισμός στη διενέργεια των test covid, συνθήκες προβληματικές και για τους εργαζόμενους στο χώρο, συνθέτουν μια εικόνα προχειρότητας».

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, οι ευρωβουλευτές, ανάμεσα τους και οι Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «επισκέφτηκαν τους χώρους της νέας δομής, μίλησαν με εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και τους ίδιους τους φιλοξενούμενους, σε αντίθεση με τον Αντιπρόεδρο Μ. Σχοινά που μετέβη στο νησί ως απεσταλμένος της Κομισιόν αλλά αρκέστηκε στην «αφ’ υψηλού» επιθεώρηση της Μόριας».

Ο Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στο μαγκαζίνο του ρ/σ «Στο Κόκκινο» και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, αναφέρθηκε στην επίσκεψη των ευρωβουλευτών, περιγράφοντας γλαφυρά τα όσα αντίκρισαν εκεί: «Είδαμε όλοι τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και την προώθησή του από τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά και της φον ντερ Λάιεν. Η κατάσταση έχει ως εξής: Σκηνές πάνω στον βοριά. Βάλανε χώματα μήπως προστατεύσουν τους ανθρώπους από το βοριά, με πάνω από 6 μποφόρ η κατάσταση θα είναι ανυπόφορη. Δεν έχουν πόσιμο νερό, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην υγιεινή. Δεν υπάρχουν τουαλέτες, υπάρχει μία για κάθε 50-60 άτομα. Και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι επειδή γίνονται τεστ για τον κορονοϊό, οι σκηνές είναι τόσο συνωστισμένες που και να μην έχεις, κολλάς. Αυτό φυσικά θέτει σε κίνδυνο και τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη».

Όπως τόνισε, «δεν υπάρχει σε ευρωπαϊκή χώρα τέτοια εικόνα. Αυτή η εικόνα θυμίζει Σάμπρα και Σατίλα, παραπέμπει όχι σε χώρα της ΕΕ. Αυτό το αφήγημα είναι ντροπιαστικό για την Ευρώπη. Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει το αφήγημα του κυρίου Σχοινά; Είναι αποθήκη ψυχών, κι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ και τη GUE το καταγγέλλουμε και θα το καταγγέλλουμε. Αυτή η δομή θα στεγάσει 13.000 ανθρώπους. Η Μόρια των 5.000 φαντάζει καλύτερη από τη σημερινή εικόνα».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία,σημειώνοντας πως «άλλα λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης στον Guardian, άλλα ο κύριος Μηταράκης στους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της ΕΕ, άλλα η κυβέρνηση στον ντόπιο πληθυσμό και άλλα προς τα έξω. Αυτό που έχει αξία και πρέπει να κρατήσουμε είναι η πολιτική θέση της GUE/NGL και του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει φυλακή της Ευρώπης, και είμαστε εναντίον στο αφήγημα για “Ελλάδα – Ασπίδα” – που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης – και “νησιά και ενδοχώρα – φυλακή”. Το αίτημά μας, που συμπληρώνει η πρωτοβουλία των 169 ευρωβουλευτών από 6 πολιτικές ομάδες, είναι ο απεγκλωβισμός της Ελλάδας. Οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν εδώ. Αυτό είναι κρίση και για αυτούς, και για τον ντόπιο πληθυσμό και για τη χώρα. Σε αυτό επιμένει ο κ. Μητσοτάκης και προχωρά σε ανθρωπιστικό έγκλημα. Κι εμείς για αυτό παλεύουμε πάντα, για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων».

Αύριο το μεσημέρι, η αντιπροσωπεία της Ευρωομάδας της Αριστεράς θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

Καταγραφή 25

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

«Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων από τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει», αναφέρει…