Newsroom

Newsroom

Εικόνες καταστροφής στα Γεράνεια Όρη: Μεγάλες ζημιές σε σπίτια, παραδόθηκε στις φλόγες δάσος Natura

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις οικισμών την τρίτη ημέρα της πυρκαγιάς, που αφήνει πίσω της δεκάδες καμμένα σπίτια, ένα δάσος που δεν υπάρχει πια και πλήθος νεκρών ζώων

fotia 0

Τεράστια η καταστροφή στην Κορινθία, με τη φωτιά να μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και να έχει κάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS) τα καμένα στρέμματα στην περιοχή έχουν ξεπεράσει τα 71.000 μέχρι και αυτή την ώρα. Η καταστροφή είναι μεγάλη και οι «πληγές» στην περιοχή δύσκολα θα κλείσουν.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή λόγω των ισχυρών ανέμων με τις φλόγες να απειλούν τους οικισμούς Άνω και Κάτω Πευκενέα. Νωρίτερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική εκκένωσαν προληπτικά τον οικισμό Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα.

Στο σημείο επιχειρούν  278 πυροσβέστες και 89 οχήματα, ενώ συνδράμουν από αέρος 8 Canadair, 10 Πετζετέλ, 2 ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο συντονισμού. Εναέριες και επίγειες δυνάμεις επικεντρώνονται σε δύο μέτωπα. Το πρώτο στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος και το δεύτερο στο Χάνι Δερβενίου.

Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια

Πολλά είναι και τα σπίτια που είτε έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τη φωτιά, είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Στον οικισμό Παρασκευά, ο οποίος βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από το Αλεποχώρι, η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών. Στον οικισμό Μαυρολίμνη τουλάχιστον δέκα σπίτια έχουν καεί.

Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής σε δάσος Natura

Πάνω από 4.000 στρέμματα έκτασης Natura έχουν γίνει στάχτη στην Κορινθία από την καταστροφική πυρκαγιά που εδώ και τρεις μέρες καίει την περιοχή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βαγγέλη Τριάντη στο documentonews.gr, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS), μέχρι στιγμής το 6,6% της καμένης έκτασης στην Κορινθία αφορούσε προστατευμένη έκταση Natura. Κάτι που σημαίνει ότι περί τα 4.301 στρέμματα προστατευόμενης έκτασης έχουν γίνει στάχτη.

Το Δίκτυο Natura είναι ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών -το μεγαλύτερο στον κόσμο- που προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης. Στόχος του δικτύου είναι να προστατευθούν οι σημαντικότεροι τύποι οικοτόπων και τα απειλούμενα είδη στην ΕΕ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας.

Σημειώνεται ότι η καταστροφική πυρκαγιά έχει κάψει μέχρι στιγμής σε 65.180 στρέμματα με το 54,8% από αυτά να αποτελούν κωνοφόρα δέντρα. Πρόκειται για ασύλληπτη καταστροφή στα Γεράνεια Όρη σε ένα μέρος που όπως το χαρακτήρισε χθες στο documentonews.gr ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης «είναι παρθένο».

«Γεια σου κούκλε, τι κάνεις;» – Ακόμα γελάνε στα social media με την… σεξουαλική παρενόχληση της Κωνσταντοπούλου στον Μπέο

240423112228 mpeos konstantopoulou

«Γεια σου κούκλε, τι κάνεις;» – Ακόμα γελάνε στα social media με την… σεξουαλική παρενόχληση της Κωνσταντοπούλου στον Μπέο

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των χρηστών του Twitter σχετικά με την... καταγγελία του Αχιλλέα Μπέου…

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

μονα

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

Η Microsoft επέλεξε αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο για να παρουσιάσει τις δυνατότητες του νέου εργαλείου…

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

κασσε παπανωτας

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

«Να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από…