Eικόνες φρίκης στα σύνορα της Ισπανίας με το Μαρόκο: Δεκάδες μετανάστες τσουβαλιασμένοι πεθαίνουν

Ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Μαρόκο καταγγέλλουν ότι οι τραυματίες έμειναν αβοήθητοι για ώρες με αποτέλεσμα πολλοί να πεθάνουν.

metanastes 2

Φρίκη και οργή προκαλούν οι αποκαλύψεις για το μακελειό που έγινε την Παρασκευή, στο Μαρόκο, όταν χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες επιχείρησαν να εισβάλουν στον ισπανικό θύλακο της Μελίγια. Οι Μαροκινοί φρουροί άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.

Δυο ημέρες μετά την τραγωδία αποκαλύπτεται το μέγεθός της από τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα. Δεκάδες άνθρωποι, άλλοι νεκροί και άλλοι τραυματίες κείτονται στο έδαφος, περικυκλωμένοι από τους Μαροκινούς φρουρούς που χτυπούν όσους τολμούν να κινηθούν.

Περίπου 2.000 είχαν επιχειρήσει να περάσουν, να ρίξουν τους φράχτες για να μπουν από το Μαρόκο στη Μελίγια που είναι ισπανικό έδαφος στη βόρεια Αφρική.

Αρχικά αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, κατόπιν ότι οι νεκροί ήταν 18, τώρα λέγεται ότι είναι 27.

Οι Αρχές του Μαρόκου λένε ότι μεταξύ των μεταναστών υπήρχαν άτομα οπλισμένα με μαχαίρια και αυτοσχέδιες βόμβες και ότι οι φρουροί άνοιξαν πυρ όταν επιχείρησαν να κόψουν τον φράχτη με αλυσοπρίονα. Μερικές δεκάδες κατάφεραν μάλιστα να περάσουν στο ισπανικό έδαφος, όπου συνελήφθησαν από τους Ισπανούς αστυνομικούς.

Σοκαριστικό είναι και το γεγονός πως από πάνω τους περνούν Μαροκινοί αστυνομικοί, χωρίς όμως να προσπαθούν να τους βοηθήσουν, ενώ σε άλλα βίντεο φαίνεται μάλιστα να τους ξυλοκοπούν ενώ εκείνοι είναι πεσμένοι στο έδαφος.

Την ίδια ώρα ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Μαρόκο καταγγέλλουν ότι οι τραυματίες έμειναν αβοήθητοι για ώρες με αποτέλεσμα πολλοί να πεθάνουν.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Guardian, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχονται σε 23, ενώ οι τραυματίες είναι δεκάδες.

Οι αρχές του Μαρόκου υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν σε συνοριακό φράχτη και να κατευθυνθούν στη Μελίγια.

Ωστόσο την ίδια ώρα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις δύο χώρες κάλεσαν τις αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου τους, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για αστυνομική βία.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου ανέφερε ότι 76 πολίτες τραυματίστηκαν μαζί με 140 μαροκινούς αξιωματικούς ασφαλείας

 

metanastes 1

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez καταδίκασε τη «βίαιη επίθεση», για την οποία κατηγόρησε τις «μαφίες που εμπορεύονται ανθρώπους».

Σημειώνεται πως η Μελίγια και η Θέουτα αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της ΕΕ με την Αφρική, γεγονός που τις καθιστά πόλο έλξης μεταναστών και προσφύγων

metanastes2

«Το βράδυ της Πέμπτης οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν στη μαροκινή πλευρά των συνόρων με ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν» δήλωσε ο Omar Naji της μαροκινής ομάδας δικαιωμάτων AMDH. Αρκετοί από αυτούς νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο της Ναντόρ, πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, οι ισπανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες είχαν ξύλα, μαχαίρια και οξύ με τα οποία επιτέθηκαν στους φύλακες.

Την Παρασκευή περίπου 2.000 Αφρικανοί μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην επικράτεια της Ισπανίας περνώντας τον φράχτη στη Μελίγια. Η σύγκρουση με τους Ισπανούς φρουρούς κράτησε περίπου δύο ώρες και, τελικά, μόλις 100 κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

Η απόπειρα να περάσουν οι μετανάστες τα σύνορα είναι η πρώτη από την απόφαση της Ισπανίας και του Μαρόκου να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για τη φύλαξη των συνόρων, βελτιώνοντας τις όχι και τόσο καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Vigliacchi, #Melilla #Marocco https://t.co/j2r6D9K44r

— Antonio Valitutto (@valitutto67) June 26, 2022

(Mε πληροφορίες  Guardian)

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…