Newsroom

Newsroom

Εικόνες από 100.000 έργα τέχνης από Μουσεία του Παρισιού στο διαδίκτυο

Αριστουργήματα από γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Rembrandt, ο Gustave Courbet, ο Eugène Delacroix και ο Anthony van Dyck, είναι πλέον προσβάσιμα μέσω υπολογιστή και ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα απολαύσει διαδικτυακά. 

parisi mouseia 2

Το ινστιτούτο Paris Musées ανακοίνωσε πως πλέον προσφέρει 100.000 ψηφιακές αναπαραγωγές έργων τέχνης για ελεύθερη χρήση, χωρίς περιορισμούς μέσω της επίσης ιστοσελίδας  του: parismuseescollections.paris.fr.

Το Paris Musées είναι ένας δημόσιος οργανισμός που επιβλέπει 14 δημοτικά μουσεία του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένων των Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris και Petit Palais, αλλά και των Κατακομβών. Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν ένα αρχείο που περιέχει μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας (300 DPI), ένα έγγραφο με λεπτομέρειες σχετικά με το επιλεγμένο έργο τέχνης και έναν οδηγό βέλτιστων πρακτικών για τη χρήση και την αναφορά των πηγών της εικόνας.

image cezanne paul portrait dambroise vollard ppp2100 587391 720x887 1
Paul Cézanne, “Portrait d’Ambroise Vollard” (1899), oil on canvas, from the collection of Petit Palais, Paris (CC0 Paris Musées / Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Petit Palais)

Σε αυτή την μεγάλη διαδικτυακή συλλογή μπορεί κάποιος να θαυμάσει το μαγευτικό πορτρέτο του Γάλλου καλλιτέχνη Ambroise Vollard φιλοτεχνημένο από τον Paul Cézanne, το 1899. Παρά  τον χρόνο που πέρασε στο να δημιουργήσει αυτό το πορτρέτο, ο Cézanne ποτέ δεν θεωρήσει πως το έχει ολοκληρώσει πλήρως. Ωστόσο, το έργο διαθέτει τη χαρακτηριστική χρήση του χρώματος και του φωτός του Cézanne. Αν και η καλύτερη αναπαραγωγή δεν θα μπορούσε να συναγωνιστεί ποτέ την εμπειρία του να δεις ένα έργο τέχνης από κοντά, το αρχείο υψηλής ευκρίνειας που μπορεί να μεταφορτωθεί από την επίσημη ιστοσελίδα του Paris Musées, επιτρέπει στους χρήστες που δεν μπορούν να επισκεφτούν το Petit Palais -όπου και βρίσκεται το έργο-, να γνωρίσουν και αυτή τις εξαιρετικές πινελιές του Cézanne.

image atget eugene jean eugene auguste atget dit coin des rues de seine et de lechaude 6eme arrondissement paris ph3924 643834 720x882 1
Eugène Atget, “Coin des rues de Seine et de l’Echaudé, 6ème arrondissement, Paris” (1911), albumen print, from the collection of the Musée Carnavalet (CC0 Paris Musées / Musée Carnavalet)

Αρκετά έργα του Eugène Atget, του Γάλλου φωτογράφου που είναι γνωστός για τον μοναδικό τρόπο που αποθανάτισε το παλιό Παρίσι, είναι επίσης στην ηλεκτρονική συλλογή. Ανάμεσά τους είναι το έργο «Coin des rues de Seine et de l’Echaudé, 6ème arrondissement, Παρίσι» (1911), το οποίο καταγράφει την καινοτόμα προσέγγιση του Atget για τη φωτογράφηση σχεδόν κενών δρόμων. Το έργο αυτό με τους ελάχιστους και θολούς περαστικούς αναδεικνύει τη μαγεία της πόλης καθεαυτής, πέρα από την παρουσία της ανθρώπινης φιγούρας.

image courbet gustave les demoiselles des bords de la seine ete ppp377 586313 720x606 1
Gustave Courbet, “Les demoiselles des bords de la Seine (été)” (1857), oil on canvas, from the collection of Petit Palais (CC0 Paris Musées / Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Petit Palais)

Οι μελετητές και οι λάτρεις της τέχνης μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ηλεκτρονική πύλη ως ένα εργαλείο για την επανεξέταση των έργων που διαμόρφωσαν ή ταρακούνησαν την ιστορία της τέχνης. Το «Les demoiselles des bords de la Seine» του Gustave Courbet (1857) -που περιλαμβάνεται επίσης στην συλλογή – απεικονίζει δύο νεαρές γυναίκες που χαλαρώνουν στις όχθες του Σηκουάνα σε μια καυτή καλοκαιρινή ημέρα. Ο πίνακας, ο οποίος ανήκει στη συλλογή του Petit Palais, αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης στο Salon του Παρισιού το 1857, καθώς ορισμένοι θεωρούσαν ότι το έργο είναι μία αδιάφορη και αισθησιακή απεικόνιση γυναικών εργατικής τάξης.

«Η πρωτοβουλία αυτή εγγυάται ότι τα ψηφιακά μας αρχεία διατίθενται πλέον ελεύθερα σε όλους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από όλους,  χωρίς τεχνικούς, νομικούς ή οικονομικούς περιορισμούς, είτε για εμπορική χρήση είτε για μη εμπορική», αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του ο οργανισμός Paris Musées. Αριστουργήματα από γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Rembrandt, ο Gustave Courbet, ο Eugène Delacroix και ο Anthony van Dyck, είναι πλέον προσβάσιμα μέσω υπολογιστή και ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα απολαύσει διαδικτυακά.

Πηγή: culturenow.gr

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…