Είχε ή δεν είχε η Γαλλία "άμεση συμμετοχή" στη γενοκτονία στη Ρουάντα;

cover
NewsRoom 07/04/2014 | 00:02

Την «ουρά» της χώρας του απέξω από τη γενοκτονία στη Ρουάντα, πριν από 20 χρόνια, προσπάθησε να βγάλει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο ίδιος αρνήθηκε, μιλώντας στο σταθμό RFI, ότι η Γαλλία είχε οποιαδήποτε «άμεση συμμετοχή», όπως την κατηγόρησε εκ νέου ο πρόεδρος της Ρουάντας, Καγκάμε.

Σε συνέντευξή του στο «Jeune Afrique» ο Καγκάμε κατηγόρησε τη Γαλλία ότι διαδραμάτισε, όπως και η πρώην αποικιοκρατική δύναμη, το Βέλγιο, έναν «άμεσο ρόλο στην προετοιμασία της γενοκτονίας» που προκάλεσε περίπου 800.000 θανάτους κυρίως στη μειονότητα των Τούτσι και ότι συμμετείχε «ακόμη και στην εκτέλεσή της».

Η Γαλλία ακύρωσε τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις μνήμης μετά από τις κατηγορίες του Καγκάμε, μια απόφαση που συνιστά ένα νέο πλήγμα στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες παραμένουν δηλητηριασμένες από τη δυσπιστία παρά την επίσημη συμφιλίωση του 2010.

«Μπορεί κανείς να κατηγορήσει πολύ τη Γαλλία για τα πολιτικά λάθη που διαπράχθηκαν, για τον τρόπο με τον οποίο αυτό εξελίχθηκε, σίγουρα (...) αλλά “άμεση συμμετοχή”, αυτό δεν το πιστεύω», συνέχισε ο Κουσνέρ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Νικολά Σαρκοζί, του πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα γάλλου προέδρου που επισκέφθηκε τη Ρουάντα μετά από τη γενοκτονία.