Είχαν αποθρασυνθεί τόσο με τις πλαστές εγγυητικές που μια εταιρεία εξέδωσε 1.600!

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Περισσότερες από 1.600 πλαστές εγγυητικές επιστολές είχε προλάβει να εκδώσει μόλις η μια εταιρεία από τις 6…

plastes

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Περισσότερες από 1.600 πλαστές εγγυητικές επιστολές είχε προλάβει να εκδώσει μόλις η μια εταιρεία από τις 6 εμπλεκόμενες με το γιγαντιαίο κύκλωμα των πλαστών εγγυητικών επιστολών που στόχο είχαν τις κοινοτικές και κρατικές επιδοτήσεις επενδύσεων.

Η μία μάλιστα αυτή εταιρεία «έσπαγε» στην πραγματικότητα σε δύο, δηλαδή εμφανιζόταν η ΤΡΙΑΙΝΑ Α.Ε. και η ΤΡΙΑΙΝΑ ΕΠΕ με το ίδιο ΔΣ όμως… Η άλλη εταιρεία που έπαιζε τον ρόλο του μεσάζοντα για πελάτες ήταν η INMETRON και οι δύο μαζί είχαν σαν πελάτες κυρίως ξενοδόχους, αγρότες και εταιρείες πληροφορικών συστημάτων που προφανώς δεν είχαν την οικονομική επιφάνεια για να εμφανίσουν νόμιμες εγγυητικές επιστολές από τράπεζες και εφεύρισκαν αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr η δράση αυτών των εταιρειών σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν και εξόφθαλμη αφού εμφάνιζαν πλαστές εγγυητικές επιστολές όχι μόνο από ούτως ή άλλως μη εγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και από τελείως …απίθανες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως δήθεν από το Σαο Πάολο της Βραζιλίας… Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνταν οι τίτλοι μεγάλων τραπεζών της Αγγλίας όπως οι Barclays ή Lloyds, επίσης με μία σχετική έρευνα ήταν αρκετό να φανεί τι συνέβαινε.

Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν οι Αρχές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η χρονοτριβή που αντιμετωπίζουν στο να πάρουν απάντηση από την κάθε τράπεζα του εξωτερικού που για κάθε μία περίπτωση που χρήζει διασταύρωσης μπορεί να περάσουν και 6 μήνες να δοθεί μία απάντηση!

Είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Οικονομική Αστυνομία και με τις ΜΚΟ, όπου ειδικά στην περίπτωση αυτών τα χρήματα αλλάζουν συνεχώς τράπεζες και μπορούν να ξεκινήσουν από την Κύπρο, να πάνε στην Αγγλία, μετά στην Ελβετία και κ.ο.κ μέχρι να καταλήξουν … «καθαρισμένα» στα χέρια των επαγγελματιών απατεώνων του είδους.

Οι υπόλοιπες εταιρείες, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, BLUE RIVIERA, GREEN ALLIANCE και KOSLAND δεν φαίνεται από την μέχρι στιγμής έρευνα των Αρχών να είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τις δύο προαναφερθείσες εταιρείες που λειτουργούσαν στην ουσία ως οι «μεσάζοντες» για άλλους ιδιώτες, αλλά το πιο πιθανό είναι κάθε μία από αυτές να προχώρησε σε αυτή την λογική των πλαστών εγγυητικών επιστολών από μόνη της.

Η KOSLAND είναι μία επιχείρηση που έχει δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο, η GREEN ALLIANCE στον αγροτικό τομέα και ήθελε να επεκταθεί και η BLUE RIVIERA είχε παντελώς ανύπαρκτη επιχειρηματική δραστηριότητα και συστάθηκε επί τούτου, με σκοπό δηλαδή, να εισπράξει παχυλές επιδοτήσεις και να «σηκώσει» ξενοδοχείο στην Κρήτη…

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, ανάμεσα στους εμπλεκόμενους με το κύκλωμα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι και ένας δικηγόρος των Αθηνών με περιφερειακό ρόλο.

Αυτό που έκανε στην ουσία τις Αρχές να δράσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να τερματίσουν την δραστηριότητα του κυκλώματός, ήταν ότι πλέον είχαν αποθρασυνθεί εντελώς και έφτασαν στο σημείο μέσα σε μόλις δύο μήνες να εκδώσουν πλαστές εγγυητικές επιστολές ύψους 30 εκατ. ευρώ με όλους τους κινδύνους που κάτι τέτοιο εγκυμονούσε, ενώ παραμένει άγνωστος ακόμα στην Οικονομική Αστυνομία ο αριθμός των περιπτώσεων και το ύψος των χρημάτων που σε παλιότερες περιπτώσεις κατάφεραν να εκταμιεύσουν χρήματα με αυτόν τον τρόπο και είναι κάτι που θα καθυστερήσει αρκετά να διαπιστωθεί, μέχρι να διασταυρωθεί η κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά.

Για την εξιχνίαση της υπόθεσης αυτής, που εγκυμονούσε πολύπλευρες επιπτώσεις στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, προηγήθηκε εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα και συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, που διήρκεσε χρονικά πάνω από 6 μήνες και σχηματίστηκε δικογραφία 40.000 σελίδων σε βάρος 17 προσώπων, τα οποία δραστηριοποιούνταν στις επίμαχες εταιρείες, ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, νόμιμοι εκπρόσωποι και διαχειριστές αυτών.

Στέλιος Ρόκκος: Μιλά πρώτη φορά για τον θάνατο του αδερφού του – «Η θάλασσα τέλειωσε για μένα» (video)

Ρόκκος

Στέλιος Ρόκκος: Μιλά πρώτη φορά για τον θάνατο του αδερφού του – «Η θάλασσα τέλειωσε για μένα» (video)

«Προσπαθώ πολύ, ο πόνος δεν θα σταματήσει ποτέ. Προσπαθώ πολύ γιατί πρέπει», ανέφερε ο Στέλιος…

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – «Πνίγηκε» από τη βροχή η Πιερία, χαλάζι στα Τρίκαλα (videos)

6099030

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – «Πνίγηκε» από τη βροχή η Πιερία, χαλάζι στα Τρίκαλα (videos)

Ο καιρός είναι άστατος σε πολλές περιοχές της χώρας, με την ΕΜΥ να επικαιροποιεί το…

Τουρκία: Σεισμός 4,9 βαθμών στα Δαρδανέλλια- Έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη

seismos 1

Τουρκία: Σεισμός 4,9 βαθμών στα Δαρδανέλλια- Έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη

Εντείνοντας τις ανησυχίες των κατοίκων, με δεδομένες τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό…