Είδηση-βόμβα για Σκωτία: Εντός ημέρας αναμένεται να παραιτηθεί η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον

Η Στέρτζεον βρίσκεται στο αξίωμα από το 2014 και είναι η μακροβιότερη πρωθυπουργός της Σκωτίας.

AP23046373300294

Μια είδηση άνευ προηγουμένου για τη Σκωτία – Την παραίτησή της από την πρωθυπουργία της Σκωτίας θα ανακοινώσει όπως μεταδίδει το BBC, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και αρχηγός του κόμματος Scottish National Party (SNP).

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, η κ. Στέρτζον θα ανακοινώσει την παραίτησή της εντός της ημέρας, χωρίς όμως να μεταδίδουν πληροφορίες για τον λόγο της κίνησης αυτής.

H 53χρονη πολιτικός θα δώσει τη συνέντευξη Τύπου στο Bute House στο Εδιμβούργο στις 11:00.

Η επικεφαλής του κεντροαριστερού – εθνικιστικού SNP βρίσκεται στην ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας (που έχει ευρείες αρμοδιότητες εσωτερικής πολιτικής, όχι όμως εξωτερικής πολιτικής και άμυνας) από τον Νοέμβριο του 2014, ούσα η μακροβιότερη πρωθυπουργός της χώρας.

Είχε αναλάβει την ηγεσία του SNP και την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Άλεξ Σάλμοντ, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση ή μη της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν και οι Σκωτσέζοι είχαν αποφασίσει την παραμονή τους στο ενιαίο κράτος με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σημειώνεται πως πέρυσι λίγους μήνες νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2022 (12/06/2022), η Νίκολα Στέρτζον δήλωνε πως επιθυμούσε να οργανώσει μέχρι το 2023 ένα νέο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Σκωτίας, παρά την άρνηση του Λονδίνου και παρά το γεγονός ότι στο πρώτο τέτοιο δημοψήφισμα, το 2014, οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία με ποσοστό 55%.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είχε μάλιστα παρουσιάσει την πρώτη μιας σειράς από λευκές βίβλους που καλούσαν σε ρήξη με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι καιρός να μιλήσουμε για ανεξαρτησία», είχε δηλώσει η αρχηγός του κόμματος SNP, γνωστή για τη θέση της υπέρ της ανεξαρτησίας, εκτιμώντας πως έχει «μια αναμφισβήτητη δημοκρατική εντολή» προς την κατεύθυνση αυτή μετά τη νίκη του σχηματισμού της στις τοπικές εκλογές του 2021.

Αναλυτικότερα η εκτίμηση της Στέρτζον για το Brexit

Η εκτίμηση της Στέρτζον για το Brexit, στο οποίο αντιτάσσονται οι Σκωτσέζοι, ήταν πως ως νέα συνθήκη άλλαξε τα δεδομένα και πως η Σκωτία πρέπει πλέον να μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ανεξάρτητο κράτος.

«Το Brexit μας ξερίζωσε από την ΕΕ και από την ενιαία αγορά ενάντια στη βούλησή μας, με τεράστιες ζημιές για το εμπόριο, τις συνθήκες ζωής και τις δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε η πρωθυπουργός.

«Αυτή την κρίσιμη περίοδο, (…) παραμένουμε συνδεδεμένοι με ένα βρετανικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που μας υποχρεώνει σε απογοητευτικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα, τα οποία πιθανόν να επιδεινωθούν μάλλον, παρά να βελτιωθούν έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση;», ρώτησε η Νίκολα Στέρτζον. «Ή αντίθετα θα σηκώσουμε τα μάτια μας με ελπίδα και αισιοδοξία και θα εμπνευσθούμε από συγκρίσιμες χώρες σε όλη την Ευρώπη;»

Το πρώτο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και το οποίο αναλύει τις επιδόσεις δέκα ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία ή το Βέλγιο, δείχνει πως αυτές είναι «περισσότερο ευημερούσες, περισσότερο δίκαιες, περισσότερο παραγωγικές από το Ηνωμένο Βασίλειο», υπογράμμισε η πρωθυπουργός.

«Γιατί όχι και η Σκωτία;», η οποία έχει άφθονους ενεργειακούς πόρους, μια σημαντική αγροδιατροφική βιομηχανία και μια πλούσια φυσική κληρονομιά, επέμεινε.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη