Newsroom

Newsroom

Ειδικός του Χάρβαρντ προβλέπει 200.000 θανάτους από κορονοϊό στις ΗΠΑ έως τον Σεπτέμβριο

«Ανησυχώ πολύ για το πού πάμε τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες»

koronoios 1

Ο αριθμός θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού ενδέχεται να φθάσει τους 200.000 κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο, προειδοποίησε ειδικός, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια την ώρα που οι πολιτειακές αρχές χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού.

Ο Ασίς Τζα, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

«Ακόμα κι αν δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη κι αν διατηρήσουμε επίπεδη (την καμπύλη της επιδημίας), είναι λογικό να αναμένουμε ότι θα φθάσουμε τους 200.000 θανάτους κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο Τζα. «Και μιλάμε μόνο για τον Σεπτέμβριο. Η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει τον Σεπτέμβριο», επέμεινε, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ανησυχώ πολύ για το πού πάμε τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», συνέχισε ο ειδικός.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, οι θάνατοι στις ΗΠΑ εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονταν σε 112.754, αριθμό που είναι ο υψηλότερος στον πλανήτη. Ο Τζα εκτίμησε πως αυτό συνδέεται άμεσα με το γεγονός πως οι ΗΠΑ είναι η μοναδική μεγάλη χώρα του κόσμου που επέτρεψε ξανά τις μετακινήσεις χωρίς να έχει ελέγξει την αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό θα σήμαινε πως το ποσοστό των ανθρώπων που επιβεβαιώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 θα έμενε περί το 5% ή χαμηλότερο ποσοστό του συνόλου όσων υποβάλλονται σε τεστ για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Σύμφωνα με τον Ασίς Τζα, οι θάνατοι δεν είναι κάτι που επαφίεται «στη μοίρα», μπορούν να αποτραπούν με την αύξηση των τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών, την αυστηρή τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και τη διεύρυνση της χρήσης μασκών.

Αρκετές πολιτείες βλέπουν τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό να σημειώνουν αλματώδη αύξηση τις τελευταίες ημέρες, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία στον Τζα και σε άλλους ειδικούς, που θεωρούν ότι οι αρχές χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού πολύ πρόωρα.

Στο Νέο Μεξικό, στη Γιούτα και στην Αριζόνα, τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων κατέγραψαν αύξηση 40% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, σύμφωνα με την ανάλυση του Ρόιτερς. Η Φλόριντα και η Άρκανσο επίσης έχουν μετατραπεί σε εστίες της πανδημίας. Σε εθνικό επίπεδο, τα νέα κρούσματα καταγράφουν μικρή άνοδο έπειτα από πέντε εβδομάδες πτώσης, πάντα σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 2.003.038.

Εν μέρει, η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στην αύξηση των τεστ. Οι διαγνωστικές εξετάσεις αυτού του είδους έφθασαν σε επίπεδο-ρεκόρ την περασμένη Παρασκευή σε 24 ώρες, στα 545.690, αλλά καταγράφουν μείωση έκτοτε, σύμφωνα με το COVID-Tracking Project (https://covidtracking.com) του περιοδικού The Atlantic. Άλλος ένας παράγοντας είναι το ότι περισσότεροι πολίτες έχουν ξαναρχίσει τις επαγγελματικές και κοινωνικές τους δραστηριότητες καθώς και οι 50 αμερικανικές πολιτείες αίρουν τα μέτρα που είχαν επιβάλει για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…