Ειδικός «χάρτης» στο Twitter συνδέει τους αντιεμβολιαστές με την ακροδεξιά

Ο χάρτης αναλύει περισσότερες από 156 χιλιάδες αναρτήσεις στο Twitter για την περίοδο μεταξύ 17 Φεβρουαρίου 2020 και 3 Οκτωβρίου 2021, προερχόμενες από 25.103 μεμονωμένους και διακριτούς χρήστες του Twitter. Πολλοί από τους χρήστες, όπως σχολιάζει ο καθηγητής Νίκος Σμυρναίος, «είναι ακροδεξιοί αλλά αποσιωπούν την πολιτική τους ταυτότητα».

244408276 1266388387210081 6188296454888369859 nδ 1

Με αφορμή την έντονη συζήτηση που επικρατεί γύρω από τα εμβόλια, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Tμήμα Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, Νίκος Σμυρναίος, δημοσίευσε έναν «ειδικό» χάρτη που αποτυπώνει τις τάσεις των αντιεμβολιαστών στο ελληνόφωνο Twitter.

Με ανάρτηση του στο προσωπικό του προφίλ, ο Νίκος Σμυρναίος αναφέρει για τον χάρτη, «ο χάρτης της συζήτησης γύρω από τα εμβόλια στο ελληνόφωνο Twitter. Μεγάλο κομμάτι των αντιεμβολιαστων είναι ακροδεξιοί αλλά αποσιωπούν την πολιτική τους ταυτότητα. Κύρια πηγή τους το YouTube».

Ο χάρτης αναλύει περισσότερες από 156 χιλιάδες αναρτήσεις στο Twitter για την περίοδο μεταξύ 17 Φεβρουαρίου 2020 και 3 Οκτωβρίου 2021, προερχόμενες από 25.103 μεμονωμένους και διακριτούς χρήστες του Twitter. Ο χάρτης αποτυπώνει την επιρροή κάθε χρήστη, τις συνδέσεις του με άλλους χρήστες και την ισχύ των αναφορών του στις λέξεις «εμβόλια, εμβολιασμοί, εμβολιασμός». Δημιουργούνται έτσι, οι ανάλογοι συσχετισμοί όσον αφορά την πολιτική τοποθέτηση του κάθε χρήστη και τη θέση που παίρνει στο ζήτημα του εμβολιασμού.

Μια ματιά στο χάρτη αρκεί για να καταλάβει κανείς αυτό που αναφέρει και ο καθηγητής Ν. Σμυρναίος. Τα social media δείχνουν πως η μεγάλη κινητήριος δύναμη του αντιεμβολιασμού στο Twitter είναι λογαριασμοί που τοποθετούνται στην άκρα δεξιά, αλλά και απολίτικοι χρήστες. Πολλοί από τους τελευταίους, όπως σχολιάζει ο καθηγητής στην ανάρτησή του, «είναι ακροδεξιοί αλλά αποσιωπούν την πολιτική τους ταυτότητα».

Ο χάρτης του καθηγητή Ν. Σμυρναίου

smyrnaios twitter antiemvolio akrodeksia

Ακολουθεί η επεξήγηση του γραφήματος

Οι κουκκίδες αντιστοιχούν σε λογαριασμούς χρηστών στο Twitter. Οι γραμμές αντιστοιχούν στις συνδέσεις δύο ειδών (mentions και retweets) μεταξύ των λογαριασμών.

Η τοπολογία γραφημάτων είναι αποτέλεσμα των σχέσεων μεταξύ των χρηστών. Με άλλο λόγια αυτοί που βρίσκονται στο κέντρο του χάρτη έχουν σημαντική επιρροή στην κοινότητα, σε αντίθεση με αυτούς που βρίσκονται στην περιφέρεια.

Το μέγεθος των κουκκίδων (από το μικρότερο στο μεγαλύτερο) εξαρτάται από το βαθμό in degree του κάθε χρήστη, δηλαδή τον αριθμό (mentions και retweets) που δέχθηκε. Η παράμετρος αυτή αντιστοιχεί στην επιρροή του κάθε χρήστη στο συγκεκριμένο θέμα.

Το χρώμα της κουκκίδας εξαρτάται από την υποκοινότητα στην οποία ο κάθε χρήστης ανήκει. Οι υποκοινότητες αποτελούνται από χρήστες οι οποίοι έχουν μεταξύ τους ιδιαίτερα εντατικές σχέσεις όπως αυτές εκφράζονται μέσα από mention και retweets.

Δείγμα: (εμβολια, εμβολιασμοι, εμβολιασμος)
Startdate: 2020-02-17
Enddate: 2021-10-03
Number of tweets: 156.350
Number of distinct users: 25.103

Υπενθυμίζουμε τις απίστευτες δηλώσεις του Δημήτρη Καμπουράκη, ότι εδώ στην Ελλάδα οι αντιεμβολιαστές είναι αριστεροί, όπως μας είχε ενημερώσει μέσα από την κυβερνητική συχνότητα του ΣΚΑΙ, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα εμπειρικά μας δεδομένα ούτως ή άλλως. Για ευνόητους λόγους. Αλλά ακόμη και αν δεν είναι ευνόητοι για κάποιον, μπορεί κανείς απλά να δει τα γνωστά Τweets και τα hashtags που είχαν κυκλοφορήσει στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή τη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα…Με αφίσα του Χριστόδουλου και με βιβλίο του Γεωργίου Παπαδόπουλου στα χέρια οι «αριστεροί» διαδηλωτές.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…