Ειδικό Δικαστήριο: Παραδοχή Στουρνάρα ότι συνάντησε Καλογρίτσα το 2017 ενώ ήταν ελεγχόμενος

Όσα εκτυλίχθηκαν παρασκηνιακά το 2017 με μόνο στόχο να κλείσει το Documento αποδεικνύει η παραδοχή του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα στο Ειδικό Δικαστήριο περί συνάντησής του το Μάρτιο του 2017 με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, παρουσία του τότε διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Αττικής, Θεόδωρου Πανταλάκη.

καλογρίτσας

Δηλαδή ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχτηκε ότι συνάντησε τον επιχειρηματία Καλογρίτσα, ενώ λίγο πριν είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τις δανειοδοτήσεις του ομίλου του. Είναι εντυπωσιακό ότι ο µηνυτής και ταυτόχρονα ελεγκτής εκ της θεσµικής θέσης του κεντρικός τραπεζίτης δέχτηκε να συναντήσει τον επιχειρηµατία που η Ν∆ την περίοδο εκείνη παρουσίαζε ως απατεώνα και τον όµιλο του οποίου ο ίδιος έστελνε στη ∆ικαιοσύνη.

Η παραδοχή της συνάντησης επιβεβαιώνει όλα όσα έχει γράψει το Documento από την πρώτη στιγμή και είχε επιβεβαιώσει και ο Κυριάκος Τόμπρας ως μάρτυρας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής:  Ότι ο «Καλογρίτσας αποχώρησε από το Documento, γιατί ο Βαξεβάνης χτύπαγε το Στουρνάρα» και από ότι φαίνεται αυτό είχε ενοχλήσει.

Ειδικότερα ερωτηθείς από την πρόεδρο του Δικαστηρίου για το πότε πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του με τον επιχειρηματία Καλογρίτσα,  ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι έγινε στις 3 Μαρτίου του 2017, με πρωτοβουλία του τότε διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζα Αττικής, Θεόδωρου Πανταλάκη.

Πρόεδρος: Πότε έγινε η συνάντηση σας με τον κ. Καλογρίτσα και τον Πανταλάκη (της Τράπεζας Αττικής).

Στουρνάρας: Στις 3 Μαρτίου 2017.

Πρόεδρος: Γιατί έγινε;

Στουρνάρας: Όταν ανέλαβε ο κ. Παντελακης, είδε τα μεγάλα ανοίγματα της τράπεζας και μου ζήτησε να δω Καλογρίτσα και υιό, για να μας πουν πως θα καλύψουν ανοίγματα. Όταν ο πελάτης έχει τέτοιο άνοιγμα και παίρνει έργα, προσπαθείς να κάνεις ρυθμίσεις.

Στη συνέχεια ερώτηση για την  συνάντηση αυτή έκανε και ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ένας εκ των τριών συνηγόρων υπεράσπισης του Νίκου Παππά.

Μαντζουράνης: Στις 3 Μαρτίου του 2017 δηλαδή ένα μήνα μετά τη μηνυτήρια αναφορά σας εναντίον της Τράπεζας Αττικής για τις μη καλυπτόμενες χρηματοδοτήσεις του ομίλου Καλογρίτσα, συναντηθήκατε με τον Καλογρίτσα, τον γιο του και τον Θεόδωρο Πανταλάκη στην Τράπεζα της  Ελλάδος μετά από παράκληση του Πανταλάκη;

Στουρνάρας: Ναι.

Μαντζουράνης: Τι ήθελε ο Πανταλάκης με αυτό.

Στουρνάρας: Να ενημερωθεί η Τράπεζα τη Ελλάδος για το πως…

Μαντζουράνης: Εκεί τις σας ζήτησε ο Καλογρίτσας;

Στουρνάρας: Δεν μου ζήτησε, μας ενημέρωσε τι σχέδια έχει.

Μαντζουράνης: Τον ξέρατε από πριν τον Καλογρίτσα;

Στουρνάρας: Κοινωνικά.

Μαντζουράνης: Πολλά χρόνια;

Στουρνάρας: Αρκετά.

Μαντζουράνης: Από όταν ήσαστε υπουργός Ανάπτυξης.

Στουρνάρας: Ενδεχομένως.

Η δεύτερη συνάντηση

Πρόκειται για μία από τις δύο συναντήσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο μεταξύ του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τις δανειοδοτήσεις του. Η πρώτη φέρεται να έγινε τον Ιανουαριο του 2017 σύμφωνα µε δηµοσίευµα του «Βηµατοδότη». Κατά τη συνάντηση ο κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να ζήτησε από τον Καλογρίτσα το κλείσιµο του Documento.

Ακολούθησε µια σειρά από γεγονότα σε ό,τι αφορά τη στάση της Τράπεζας Αττικής απέναντι στις υπέρογκες δανειοδοτήσεις Καλογρίτσα που εγείρουν σοβαρά ερωτήµατα. Τόσο για τη διοίκηση της τράπεζας όσο και για τον κεντρικό τραπεζίτη αλλά και τον σηµερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά το γεγονός ότι ο Γ. Στουρνάρας έχει καταθέσει µηνυτήρια αναφορά για τις δανειοδοτήσεις Καλογρίτσα, η Τράπεζα Αττικής εξακολούθησε να παρέχει διευκολύνσεις προς την πλευρά του επιχειρηµατία τόσο το 2017 όσο και το 2018. Για τις διευκολύνσεις µάλιστα είχε ενηµερωθεί προσωπικά ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας.

Πανταλάκης: Είπα στον Καλογρίτσα να μην ανοιχτεί σε ΜΜΕ

Τη συνάντηση μεταξύ Στουρνάρα και Καλογρίτσα επιβεβαίωσε λίγο μετά καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο και ο Θεόδωρος Πανταλάκης, τότε διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής.

Όπως τόνισε η συνάντηση έγινε με δική του πρωτοβουλία.

«Παρακάλεσα να δει εμένα και τον Καλογρίτσα ο Στουρνάρας προκειμένου να τον στηρίξουν και άλλες τράπεζες» ανέφερε ο κ. Πανταλάκης.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως είχε συμβουλεύσει τον κ. Στουρνάρα να μην «ανοιχτεί» επιχειρηματικά στα ΜΜΕ. Όπως ακριβώς δηλαδή ήθελε και η πλευρά του κεντρικού τραπεζίτη.

«Του είχα πει μην ανοιχτείτε και σε άλλες πρωτοβουλίες δηλαδή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με το σκεπτικό ότι τα χρήματα που θα έδινε στα ΜΜΕ θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε άλλες δραστηριότητες του ομίλου Τοξότη» υπογράμμισε ο Πανταλάκης.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…