Ειδικό Δικαστήριο: Απαλλαγή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη πρότεινε η Εισαγγελέας

Όπως είπε η εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής για την δικαζόμενη εισαγγελική λειτουργό, αλλά ούτε και για τον πρώην υπουργό.

BeFunky collage 1 1 1024x804 1

Απαλλακτική είναι η εισήγηση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγας Σμυρλή, σε ότι αφορά το σκέλος του κατηγορητηρίου για την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που αφορά στη μη έγκαιρη αποστολή στη Βουλή δικογραφίας, κατά του τότε Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, για μη τιμολόγηση φαρμάκων.

Η κα Σμυρλή συνεχίζει την αγόρευση της, για το δεύτερο σκέλος της κατηγορίας σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, που αφορά καταγγελίες ότι, ασκούσε πιέσεις κατά των Εισαγγελέων Ελένης Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη.

Νωρίτερα, η Εισαγγελέας κατέρριψε το κατηγορητήριο, για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος, για τα οποία δικάζεται η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και πρότεινε την απαλλαγή της και για τα δύο, ενώ παράλληλα πρότεινε την απαλλαγή και του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις, με σκεπτικό ότι, αφού δεν έχουν διαπραχθεί τα βασικά αδικήματα, δεν υπάρχει ούτε η ηθική αυτουργία σε αυτά.

«Δεν πρόεκυψε πρόθεση της κ. Τουλουπάκη να μην θέσει τη δικογραφία Κουρουμπλή στη κρίση της Βουλής. Προτείνω την απαλλαγή της, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και την απαλλαγή του κ. Παπαγγελόπουλου, για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος».

Στο πρώτο σκέλος της αγόρευσης της η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Σμυρλή, αναφέρθηκε στις αναφορές των τριών Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Λοβέρδου – Χριστοφιλοπούλου και Κεγκέρογλου, με τις οποίες καταγγελλόταν ο τότε Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, για μη τιμολόγηση φαρμάκων.

Η κ. Τουλουπάκη κατηγορείται ότι, καθοδηγούμενη από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης και συγκατηγορούμενο της Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δεν έστειλε εγκαίρως τη δικογραφία στη Βουλή, ως όφειλε να κάνει ως εισαγγελέας Διαφθοράς, Εισαγγελέας με αποτέλεσμα να παρέλθει η προθεσμία, που ορίζει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών.

«Δεν συντρέχουν τα αντικειμενικά στοιχεία της κατάχρησης εξουσίας, για την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη», είπε στην αρχή η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου και συνέχισε:

«Έτσι, όπως αποδίδεται αυτή η περιγραφόμενη συμπεριφορά, αφού δεν συνιστά κατάχρησης εξουσίας, ερευνητέο εάν συνιστά άλλο αδίκημα και άρα μπορεί να υπάρξει μεταβολή της κατηγορίας, σε παράβαση καθήκοντος.