Είδαμε το νέο αμερικανικό έπος του Μάρτιν Σκορσέζε «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού»

Η νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» είναι μια συναρπαστική ιστορική τοιχογραφία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που μπαίνει στην ελίτ των σπουδαιότερων δημιουργιών του.

μαρτιν σκορσεζε

Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού ( Κillers of the Flower Moon) (****)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2023 (209’)

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο ντι Κάπριο, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Λίλι Γκλάντστοουν, Τζέσε Πλίμονς

Οκλαχόμα 1920. Στη γη που έχουν υποχρεωθεί να εγκατασταθούν οι ινδιάνοι της φυλής Όσειτζ, εντοπίζονται φλέβες μαύρου χρυσού και πλουτίζουν, παρότι βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς και δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής. Ο νεαρός τυχοδιώκτης Έρνεστ Μπέρκχαρτ που υπηρέτησε στο μέτωπο του Α Παγκοσμίου Πολέμου, επιστρέφει στη γενέτειρα του και βρίσκει δουλειά ως οδηγός χάρη στον πλούσιο γαιοκτήμονα θείο του Μπιλ Χέιλ. Όταν ο Έρνεστ γνωρίζει την περήφανη ινδιάνα Μόλι, του κεντρίζει το ενδιαφέρον και στη συνέχεια την ερωτεύεται. Ο γάμος τους που δεν είναι ο πρώτος μεταξύ φτωχών λευκών και πλούσιων ινδιάνων, γιορτάζεται με ενθουσιασμό, καθώς και με τα απαραίτητα εθιμοτυπικά κι από τις δύο πλευρές. Την ίδια περίοδο, έχουν αρχίσει να συντελούνται κάποιοι περίεργοι θάνατοι με θύματα πλούσιους ινδιάνους.

Η καινούρια ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» είναι μια μαγευτική, φτιαγμένη για τη μεγάλη οθόνη, ταινία την οποία γύρισε ο σκηνοθέτης χάρη στην εν λευκώ επιταγή της Apple που του εμπιστεύτηκε ένα μπάτζετ που ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει μια νοητή γραμμή που συνδέει το νέο φιλμ του Σκορσέζε με το «Θα χυθεί αίμα» του Πολ Τόμας Άντερσεν. Ο πλουτισμός μέσω του πετρελαίου και το πέρασμα από την Άγρια Δύση στη βιομηχανική εποχή των αρχών του 20ου αιώνα, είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της αμερικανικής Ιστορίας. Ο Σκορσέζε έχει ξαναπιαστεί με το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για να αποτυπώσει τη δημιουργία της Νέας Υόρκης στις περίφημες «Συμμορίες» του. Στο νέο του φιλμ όμως το επικό ηρωικό στοιχείο υποχωρεί για χάρη μιας απάνθρωπης ιστορίας που περιγράφει συνταρακτικά τον τρόπο που οι λευκοί εκμεταλλεύτηκαν το μίσος τους για τους ινδιάνους προκειμένου να τους εξοντώσουν και να αρπάξουν ακόμη και τα τελευταία πλούτη τους. Το σενάριο που αποτελεί διασκευή του ομότιτλου best-seller του συγγραφέα και δημοσιογράφου του New Yorker Ντέιβιντ Γκραν, περικλείει όλες τα γνώριμα κι αγαπημένα μοτίβα (άνοδος και πτώση, η οικογένεια ως πυρήνας για όλα τα καλά και κακά, ιστορική ανάπλαση μιας ολόκληρης εποχής, σχέσεις εξουσίας κ.α.) του σκορσεζικού σύμπαντος. Ταυτόχρονα είναι το ιδανικό όχημα για να αφηγηθεί ο 81χρονος δημιουργός ένα αιματοβαμμένο κεφάλαιο από την ιστορία γενοκτονίας των γηγενών ιθαγενών της Αμερικής, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Θεωρητικά το φιλμ αποτελεί ένα κράμα γκανγκστερικού φιλμ και νεογουέστερν, με θέμα την απληστία και το ρατσισμό. Όμως με βάση τον αλληγορικό συμβολισμό μιας ιστορίας που μοιάζει να μην χωράει σε κανένα κινηματογραφικό καλούπι – ακόμη και βιβλικές αναφορές θα εντοπίσετε- ο Σκορσέζε φτιάχνει ένα κατασκότεινο αριστούργημα, που δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Ούτε η μεγάλη διάρκεια του που αγγίζει τις τρεισίμιση ώρες, ούτε το γεγονός πως εκτός της Μόλι (τι καταπληκτική παρουσία αυτή της νεοφερμένης Λίλι Γκαντστόουν!) δεν υπάρχει κανένας συμπαθής πρωταγωνιστής για να μπορέσει να ταυτιστεί μαζί του ο θεατής, μπορούν να στερήσουν από τούτη την αψεγάδιαστη δουλειά, την αίσθηση ότι παρακολουθούμε ένα μεγαλειώδες αμερικανικό φιλμ. Ένα φιλμ προορισμένο να γίνει κλασικό αλλά και οσκαρικό. Οι ερμηνείες του Λεονάρντο ντι Κάπριο και (ειδικά) του Ρόμπερτ ντε Νίρο είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν όχι μόνο υποψήφιες αλλά και φαβορί στην οσκαρική κούρσα σε λίγους μήνες.

Στο γραφείο καθηγητών (The Teachers’ Lounge) (***)

Δραματική γερμανικής παραγωγής 2023 (98)
Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου, Μίχαελ Κλάμερ


Μία ιδεαλίστρια δασκάλα σε δημοτικό γερμανικό σχολείο, προσπαθεί μόνη της να διαλευκάνει μια υπόθεση κλοπών που έχει ως βασικό ύποπτο ένα μαθητή της που έχει γονείς μετανάστες.

THE TEACHERS LOUNGE CINOBO POSTER GR WEB scaled

Η υποψήφια για το βραβείο Lux αλλά και επίσημη πρόταση της Γερμανίας για το διεθνές βραβείο Όσκαρ ταινία του Ιλκέρ Τσατάκ είναι ένα δράμα αμείωτης έντασης. Στο κέντρο του κάδρου η στιβαρή ερμηνεία της Λεόνι Μπένες («Babylon Berlin») αποδίδει όλη το συναισθηματικό βάρος που απαιτεί ο ρόλος της. Η αφοσιωμένη δασκάλα που ξεκινά την πρώτη της δουλειά σε ένα σχολείο και θέλει να κάνει το καλό, μπαίνει γρήγορα στο μάτι του κυκλώνα λόγω της επιπόλαιας ενέργειας της. Το αντισυμβατικό σενάριο κεντάει γύρω από τον παραλογισμό μιας εποχής παραδομένης στην παντοδυναμία της άκαμπτης πολιτικής ορθότητας και του δήθεν ουμανισμού που επιδεικνύει «μηδέν ανοχή» σε πράξεις ανομίας ακόμη κι αν αυτές έχουν σοβαρές δικαιολογίες.

Paw Patrol: Η Σούπερ Ταινία (Paw Patrol: The Mighty Movie) (-)

Animation καναδικής παραγωγής 2023 (92)
Σκηνοθεσία: Καλ Μπρούνκερ Σενάριο: Μπομπ Μπάρλεν, Καλ Μπρούνκερ Μοντάζ: Εντ Φούλερ

Oταν ένας μετεωρίτης πέφτει στην Πόλη της Περιπέτειας, τα κουτάβια του PAW Patrol αποκτούν υπερδυνάμεις και μεταρέπονται σε Υπερ- Κουτάβια. Για τη Σκάι, το νεαρότερο μέλος της ομάδας, οι νέες δυνάμεις που αποκτά ήταν όνειρο ζωής.

Και στην πρώτη ταινία «Paw Patrol: The mighty movie» του 2021 το σεναριακό εύρημα που έβαζε σε κίνηση τη δράση προέκυπτε από μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (n αγαπημένη πόλη των κουταβιών έμπαινε στο μάτι ενός αδίστακτου πολιτικού). Τώρα στο σίκουελ εκείνου του φιλμ, η συνταγή μοιάζει να είναι ίδια και απαράλλαχτη με προφανή στόχο να επαναληφθεί η εμπορική επιτυχία του. Θυμίζουμε ότι η πρώτη ταινία έσκισε στα ταμεία μαζεύοντας περισσότερα από 144 εκατομμύρια δολάρια σε όλο τον πλανήτη.

 

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…