«Εχουμε καταντήσει πλασιέ ψυχών» (βίντεο)

 Εφημερίες τρόμου για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό την ίδια ώρα που η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου παραδέχεται κυνικά πως είναι φυσιολογικό να πεθαίνει εκτός ΜΕΘ το 20% των ασθενών. 

NewsRoom 29/03/2021 | 16:22

«Έχουμε καταντήσει πλασιέ ψυχών» λένε οι γιατροί που απευθύνονται στο ΕΚΑΒ εκλιπαρώντας για μία κλίνη ΜΕΘ, δηλώνοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς μήπως και προηγηθεί από κάποιον άλλο. Στην άλλη πλευρά εντατικολόγοι δεν αντέχουν να επιλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει και ζητούν από τους συντονιστές του ΕΚΑΒ να κάνουν εκείνοι τη φρικτή επιλογή.

Την ίδια ώρα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου παραδέχθηκε κυνικά: «Προφανώς υπάρχουν και θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πάντα υπήρχαν. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω». Μια δήλωση-ομολογία του εγκλήματος που συντελείται, καλυμμένη πίσω από ασαφή και κρυφά στατιστικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ.

Η λίστα της ντροπής αριθμεί τις τελευταίες μέρες σταθερά πάνω από 100 περιστατικά, εκ των οποίων τα περισσότερα Covid, τα οποία περιμένουν για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Ωστόσο, στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο αν. Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι το παραπάνω νούμερο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο είναι.

Στο Τζάνειο 2 ασθενείς περιμένουν στη λίστα για 1 εβδομάδα. 4 άνθρωποι στο Νίκαιας  και 3 στο Γεννηματά πέθαναν πριν βρεθεί  ΜΕΘ. Οι γιατροί καλούνται να επιλέξουν ποιος θα πεθάνει. Τους μετέτρεψαν σε «πλασιέ ψυχών». Οι εντατικολόγοι δεν αντέχουν και ζητούν από τους συντονιστές του ΕΚΑΒ να κάνουν τη μαύρη επιλογή. Όλα αυτά γιατί η Κυβέρνηση δε θέλει να μολύνει τις ιδιωτικές κλινικές με ασθενείς ΜΕΘ.

Στις εφημερίες εκτυλίσσονται σκηνές πολέμου. Οι νέες εικόνες που δημοσιοποιεί το Documento, σε αντίθεση με την κυνική ηρεμία της ομολογίας, είναι δραματικές.

Δείτε το βίντεο του Documento: 

Κείμενα: Χρήστος Αβραμίδης, Μοντάζ: Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης