Newsroom

Newsroom

Εγκώμια από την πρέσβειρα του Ισραήλ στους κατοίκους της Ζακύνθου για τη διάσωση Εβραίων

Η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν-Άμπα, εξήρε τον ηρωισμό των κατοίκων της Ζακύνθου για τη διάσωση Εβραίων κατά το Ολοκαύτωμα. Η κ. Μπεν-Άμπα συμμετείχε την Τετάρτη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (Yom Hashoa) στο νησί του Ιονίου.

572a3fcb1dc5243e068b4707

Σε ομιλία της σε ειδική εκδήλωση στο Εβραϊκό νεκροταφείο της Ζακύνθου, η κ. Μπεν-Άμπα αναφέρθηκε στο βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο Ελληνικός Εβραϊσμός στο Ολοκαύτωμα.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους έξι εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους Ναζί στο Ολοκαύτωμα, συμπεριλαμβανομένων 70.000 Ελλήνων Εβραίων. Το 97% του Ελληνικού Εβραϊσμού χάθηκε στο Ολοκαύτωμα και οι άλλοτε ακμάζουσες Εβραϊκές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα υπέστησαν πλήρη καταστροφή όταν έπεσαν θύματα των κατακτητών Ναζί και των συνεργατών τους», δήλωσε η κ. Μπεν-Άμπα.

Πρόσθεσε επίσης ότι το θάρρος των κατοίκων της Ζακύνθου «έχει γίνει θρυλικό στον Εβραϊκό κόσμο και το Ισραήλ», ενώ αφηγήθηκε την ιστορία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Μητροπολίτη, κ. Χρυσόστομου και του Δημάρχου, κ. Λουκά Καρρέρ, οι οποίοι, όπως είπε, αρνήθηκαν να δώσουν στον κατοχικό διοικητή των Ναζί κατάλογο των Εβραίων του νησιού και, αντί αυτού, έδωσαν τα δικά τους ονόματα. Προειδοποίησαν επίσης τους Εβραίους να διαφύγουν και οι κάτοικοι της Ζακύνθου συσπειρώθηκαν γύρω τους για να προστατεύσουν τους 275 Εβραίους του νησιού.

Η κ. Μπέν Άμπα δήλωσε ότι από την πλευρά του το Ισραήλ είχε την ευκαιρία να δείξει την δική αλληλεγγύη του στους κατοίκους των Ιονίων Νήσων το 1953 όταν το νεοσύστατο Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό νοήθησε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς που σημειώθηκαν εκεί.

Τέλος, η πρέσβειρα του Ισραήλ τόνισε ότι «οι ιστορίες των θυμάτων και των ηρώων δεν χρησιμεύουν μόνο ως υπενθύμιση της φρίκης του παρελθόντος, αλλά ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την καταπολέμηση αποτρόπαιων φαινομένων όπως ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία».

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…